Friday , June 11 2021

O nouă sentință în cazul DUO MAT Retail. Patronii, obligați să plătească din averea proprie peste trei milioane de lei

Firma suceveană distribuitoare de materiale de construcții a intrat în faliment în 2018, zeci de clienți care plătiseră deja marfa rămânând păgubiți . Pe lângă zecile de cetățeni păcăliți, firma acumulase datorii importante la bugetul de stat și firme furnizoare u cei doi patroni ai DUO MAT Retail au fost reținuți pentru scurt timp de polițiști acum doi ani pentru delapidare și fals, dar procesul nu s-a terminat nici în ziua de azi. Pe 31 ianuarie 2020, Tribunalul Suceava a admis, la cererea lichidatorului firmei DUO MAT Retail, atragerea răspunderii personale pentru intrarea în insolvență față de patronii firmei sucevene, stabilind ca aceștia “să suporte, în solidar, din averea proprie, pasivul acesteia, până la concurența sumei de 3.088.178,66 lei”. Din păcate însă, e puțin probabil ca vreun executor sau lichidator să mai găsească vreodată vreun bun pe numele celor doi patroni

În data de 31 ianuarie 2020, Tribunalul Suceava a dat sentința într-un dosar deschis în septembrie 2019 prin care BUSINESS SUPPORT SOLUTINOS S.P.R.L., lichidatorul DUO MAT Retail SRL Suceava,  cerea atragerea răspunderii personale pentru intrarea în insolvență față de patronii firmei sucevene.  Astfel, instanța a admis cererea de antrenare a răspunderii materiale formulată de reclamantul BUSINESS SUPPORT SOLUTINOS S.P.R.L. în contradictoriu cu foștii administratori ai ­de­bitoarei SC DUO MAT RETAIL SRL. De asemenea, instanța obligă pârâții, în calitate de foști administratori ai debitoarei SC DUO MAT RETAIL SRL să suporte, în solidar, din averea proprie, pasivul acesteia, până la concurența sumei de 3.088.178,66 lei. “Executarea silită împotriva foștilor administratori se efectuează de către executorul judecătoresc, conform Codului de procedură civilă. Sumele rezultate din executarea silită vor fi repartizate de către ­e­xecutorul judecătoresc în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, în temeiul tabelului definitiv de creanțe, pus la dispoziția sa de practicianul în insolvență”, se mai arată în mi­nuta ședinței de la finalul lunii trecute.

În data de 6 februarie, în Buletinul Procedurilor de Insolvență nr. 2478 a fost publicată sentința instanței sucevene, astfel că toți cei care sunt înscriși în tabelul definitiv al creanțelor au început deja demersurile pentru executarea patronilor Duo Mat Retail și recuperarea datoriilor. Unul dintre cei mai mari creditori, Direcția Ge­nerală Regională a Finanțelor Publice Iași, prin Administrația Județeană a finanțelor Publice Suceava, a și transmis zilele trecute structurilor aflate în subordine decizia instanței, cerând măsuri pentru recuperarea sumelor care i se cuvin de la cei doi foști patroni suceveni.

Reamintim că scandalul Duo Mat a început în vara anului 2017. Atunci, peste 150 de oameni din Suceava și Botoșani au reclamat faptul că au fost păcăliți  de administratorii Duo Mat SRL Suceava, în sensul că au comandat materiale de construcții, pe care le-au plătit și nu le-au mai primit. Oamenii chiar au depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, unde a fost înregistrat un dosar în acest sens. Păgubiții susțineau că prejudiciul total se ridică la peste 250.000 de euro, însă datoriile  societății către stat și furnizori erau mult mai mari, în mai 2018 Curtea de Apel Suceava obligând patronii firmei „să suporte, în solidar, din averea proprie, pasivul debitoarei DUO MAT SRL  până la concurența sumei de 2.604.678,41 de lei”.

Imediat după ce Duo Mat SRL a intrat în insolvență,  unul dintre patroni  împreună cu o fostă angajată, au înființat o a doua firmă, DUO MAT RETAIL, încercând să desfășoare același tip de activități, dar problemele s-au ținut lanț, așa că în iunie  2018 și această firmă a intrat în insolvență. Atunci, administratorul spațiilor în care funcționa DUO MAT RETAIL s-a îndreptat împotriva firmei pentru neplata chiriei și a trecut la executarea silită, prin punerea sub sechestru a materialelor de construcție, inclusiv a celor vândute către clienți și aflate în punctele de lucru în baza proceselor verbale de custodie. Lăsați fără marfă, unii dintre clienți au făcut plângere penală, după care au încercat să recupereze banii pe cale civilă, în baza unor procese deschise direct în instanță la Suceava, Rădăuți, Botoșani sau Săveni. Clienții păcăliți au un munte  de acte care dovedesc că au achitat marfa, au primit factura și chitanța, după care au așteptat livrarea materialelor de construcții acasă, dar au rămas cu ochii în soare, deși sumele plătite erau considerabile, între 10.000 și 40.000 de lei. Văzând că nu le mai primesc, clienții au revenit la firmă, dar fie au fost amânați de la o zi la alta, fie au găsit punctele de lucru închise.  În urma sesizărilor repetate, polițiștii au început cercetările, descoperind că practic din firma DUO MAT RETAIL s-au „evaporat” 1,7 ­mi­lioane de lei și  i-au reținut  acum doi ani pe cei doi patroni pentru o scurtă perioadă, sub acuzarea de delapidare și fals. Procesul bineînțeles că nu e gata nici în ziua de azi, zecile de oameni păcăliți tot umblând cu jalba-n proțap pe la diverse instituții, în speranța că vor reuși să prindă ziua în care patronii care nu le-au livrat marfa plătită  vor fi pedepsiți.

Faptul că acum o instanță a decis că datoriile firmei DUO MAT Retail trebuie acoperite din veniturile și averea celor doi patroni, din păcate este foarte posibil să nu însemne mare lucru nici pentru bugetul de stat nici pentru ceilalți creditori – firme private sau simpli cetățeni păgubiți. Așa cum s-a întâmplat în majoritatea cazurilor asemănătoare, probabil patronii DUO MAT Retail nu mai au niciun fel de avere pe numele lor, suma de 3.088.178,66 lei stabilită acum de Tribunalul Suceava că o au de acoperit cei doi fiind sortită să rămână pe vecie doar o înșiruire de cifre pe hârtie. (O.S.)

 

Vezi si

Echipele mobile de vaccinare vor fi luni în comunele Bilca și Putna

Marți se va putea vaccina populația din Bălăceana și Ilișești Direcția de Sănătate Publică Suceava …