Saturday , November 26 2022

O nouă licitaţie pentru privatizarea CET-ului ar putea fi organizată anul acesta

termica

După disponibilizările care au început în această lună la SC Termica SA, CET-ul a fost trecut în conservare
 
Centrala electrică de termoficare (CET) din luca Sucevei ar putea fi privatizată în acest an, o decizie cu privire la reluarea procedurii de atragere a capitalului privat în activitatea unităţii respectrive urmând a fi luată după unele consultări în consiliul de administraţie (CA) al societăţii Termica. „Urmează ca să se facă o analiză cu privire la o nouă procedură de privatizare a CET-ului, mai întâi în consiliul de administraţie al societăţii, apoi în Consiliul Local”, a declarat directorul general al societăţii sucevene de termoficare, Ovidiu Dumitrescu.
In prezent, a început trecerea în conservare a CET-ului după ce furnizarea energiei termice pentru încălzire a fost sistată, iar de la începutul lunii mai, a demarat şi procesul de reorganizare a SC Termica SA. Asta a însemnat şi disponibilizarea colectivă a circa 270 de angajaţi ai societăţii de termoficare, cei mai mulţi lucrând în CET. Intrucât potrivit planului de reorganizare nu a mai fost inclusă în strategia de funcţionare a societăţii Termica şi continuarea activităţii la CET, în sezonul rece 2012 – 2013, imediat după declanşarea disponibilizărilor a şi început trecerea în conservare a centralei.
Pe de altă parte, menţinerea CET-ului în conservare, fără a produce nimic în zonă, nu este cea mai bună soluţie. „Implicarea capitalului privat în activitatea CET-ului ar însemna asigurarea de fonduri pentru retehnologizarea acestei centrale în sensul de a avea un randament de funcţionare mai bun decât cel de la ora actuală. CET-ul a fost proiectat cu mai bine de treizeci de ani în urmă”, a declarat Ovidiu Dumitrescu. In anul 2000 a fost retehnologizat parţial, în sensul că s-a trecut de la funcţionarea pe lignit, la cea pe huilă, însă directorul general al SC Termica a spus că mai trebuie modernizate unele fluxuri tehnologice iar alte investiţii mari, necesare la CET sunt cele pentru conformarea la normele de mediu, acestea fiind investiţii de ordinul zecilor de milioane de euro. Cât priveşte randamentul de funcţionare al CET-ului actual, în sensul de cât cărbune consumă ca să producă energie, Ovidiu Dumitrescu a spus că este mult loc de îmbunătăţire şi asta ar însemna iar o investiţie substanţială. Pe de altă parte, încercări de privatizare a SC Termica, în sensul concesionării sau încheierii unui parteneriat public – privat legat de modernizarea CET-ului actual au mai fost şi au eşuat în primii ani de criză economică. Ulterior, au fost unele tatonări din partea unor firme, inclusiv a unor furnizori de cărbune, dar nu a mai fost organizată nicio licitaţie în acest sens. (D.P.)

Vezi si

Patru suceveni au ajuns la spital cu infarct miocardic acut în doar 24 de ore

Aceștia au salvați după ce au primit tratament în cadrul Centrului de Cardiologie Intervențională În …

No comments

  1. Se incearca inca o licitatie (cel mai sigur esuata) pentru a avea liber la demolarea CET-ului cit mai urgent.De ce s-au facut disponibilizari de personal daca vrea sa o privatizeze.Cu ce personal se mai poate pune in functie CET-ul si de ce se mai construieste o alta centrala in curtea centralei.Rusine sa va fie, atit conducerii TERMICA cit si PRIMARIEI SUCEAVA in frunte cu cei de la USL care se batea cu pumnii in piept ca n-o sa inchida niciodata centrala si o sa mai creeze alte locuri de munca.