Monday , October 3 2022

O nouă descindere a polițiștilor în comuna Scheia

scheia 1tn

Prin dispoziția șefului IPJ Suceava, la nivelul comunei Scheia este instituită zona specială de siguranță publică fiind desfășurate acțiuni zilnice cu efective sporite, scopul fiind asigurarea climatului de ordine și siguranță publică pentru locuitorii comunei, fiind vizate prevenirea tâlhăriilor stradale, a furturilor din autoturisme, a furturilor din locuințe, furturilor din genți și buzunare, prevenirea faptelor de violență stradală și a altor acte de tulburare a ordinii și liniștii publice.

O componentă aparte o constituie prevenirea delincvenței juvenile, analiza situației operative evidențiind faptul că mulți minori din acesată zonă sunt implicați în săvârșirea de fapte cu caracter penal.

În consecință, polițiștii de prevenire dar și cei din cadrul Poliției municipiului Suceava și Postului de Poliție comunală Scheia organizează periodic acțiuni pentru reducerea gradului de risc victimal și infracțional a minorilor, stimuland frecventarea cursurilor școlare și responsabilizarea și conștientizarea copiilor și părinților cu privire la consecințele adoptării unui comportament de tip delictual.

Astfel, la data de 21 octombrie 2017, în intervalul orar 09.00 – 12.00, Poliția municipiului Suceava a organizat și executat o acțiune preventiv – reactivă pe linia încălcării prevederilor O.G. 97/2005, a depistării persoanelor cu ședere nelegală, a celor voiajoare ce nu-și justifică legal prezența și/sau urmărite în temeiul legii, precum și pe linie de delincvență juvenilă și victimizare minori, pe raza comunei Scheia.

La acțiunea organizată au participat polițiștii Poliției municipiului Suceava – Biroul Ordine Publică – Compartimentul Proximitate și Compartimentul Siguranță Publică și Patrulare, Biroul Rutier, Secției de Poliție Rurală Moara și Poliția comunală Scheia, în echipe mixte formate din lucrători din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava – Detașamentul Mobil, lucrători din cadrul DGASPC Suceava și personal din cadrul Primăriei comunei Scheia.

La acțiunea organizată au participat un număr total de 28 de persoane, din care 16 polițiști, șase jandarmi, doi angajați DGASPC și doi angajați din cadrul Primăriei comunei Scheia. Au fost utilizate șapte autospeciale din dotare.

În cadrul acțiunii au fost legitimate 94 de persoane, fiind avertizate șase dintre acestea. Au fost consiliate 20 de persoane și identificate șapte persoane străine de localitate și care nu își justificau prezența. Au fost date mai multe amenzi, a fost reținut un permis de conducere și a fost ridicat un certificat de înmatriculare.

De asemenea, au fost monitorizate cazurile de neglijență din partea a două familii și a fost identificat un nou caz de neglijență în familie privind două minore în vârstă de 5, respectiv 11 ani, urmând a fi demarate demersurile procedurale în vederea instituirii unei măsuri de protecție pentru cei doi copii.

În  paralel polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității  în colaborare cu partenerul tradițional, Brian Douglas, au oferit ghiozdane echipate cu penare și rechizite copiilor cu posibilități financiare reduse și au purtat discuții cu părinții minorilor în vedere responsabilizării acestora pentru a stimula copiii să urmeze și să frecventeze cursurile școlare.

Polițiștii stimulează astfel dezvoltarea unui comportament antiinfracțional și antivictimal, promovând educația – factor principal în activitatea de prevenire a infracționalității. (D.Z.)

Vezi si

Ziua Holocaustului din România, marcată la Muzeul de Istorie Suceava prin expoziția foto-documentară ”NU PUTEM UITA…”

Ziua Holocaustului din România va fi marcată vineri, 7 octombrie 2022, ora 10, la Muzeul …