Thursday , March 28 2024

O nouă amânare a pronunţării la Curtea Supremă în dosarul “Spagă la Vama Siret”

iccj [800x600]

Abia pe 17 martie, cei 66 de poliţişti de frontieră şi vameşi vor afla dacă sentinţele date în luna mai a anului trecut, toate cu suspendare, vor rămâne valabile după recurs  

Inalta Curtea Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat încă odată pronunţarea în cel mai consistent dosar de contrabandă instrumentat de procurorii DIICOT, în care au fost trimişi în judecată nu mai puţin de 66 de  inculpaţi, poliţişti de frontieră şi funcţionari vamali. Se aşteaptă ca o decizie finală să fie luată pe data de 17 martie a.c..
Amânarea vine după zece luni de judecare a dosarului la Curtea Supremă şi după alţi patru ani de judecată la instanţele judeţene.
In luna mai a anului trecut, Obiectiv de suceava arăta că după patru ani de judecată, cei 66 de vameşi şi poliţişti de frontieră  din „Lotul Siret” au scăpat cu pedepse cu suspendare cuprinse între cinci luni şi trei ani de închisoare, judecătorii au dispus confiscarea de la aceştia a sumei de 378.413 lei. Cei 66 de inculpaţi mai trebuie să achite 758.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată. Vameşii şi poliţiştii de frontieră au fost trimişi în judecată, fiind acuzaţi că pretindeau sume de bani de la cei care treceau prin punctele de frontieră ţigări băuturi alcoolice şi alte bunuri considerate ca făcând parte din categoria produselor de contrabandă. Principalele dovezi pentru trimiterea acestora în judecată au fost reprezentate de înregistrările şi declaraţiile unui poliţist de frontieră numit în proces “Mădălin Ionescu”, martor sub acoperire.
In urma activităţii acestuia,  în anul 2011, procurorii DNA au făcut percheziţii de amploare în Vama Siret, zeci de poliţişti şi vameşi fiind reţinuţi pentru trafic de ţigări şi luare de mită şi plimbaţi cu autocarul de la Suceava la Bucureşti şi invers. Au fost ulterior trimişi în judecată, iar Curtea de Apel Suceava a decis în luna mai a anului trecut ca toţi cei 66 de inculpaţi din dosar să fie condamnaţi, dar cu pedepse cu suspendare. Este drept că,  dacă nu i-au băgat după gratii pe cei 66 de inculpaţi din dosarul „Spagă în Vama Siret”, judecătorii au dispus confiscarea de la aceştia a mai multor sume de bani, precum şi punerea sechestrului asupra mai multor bunuri ale acestora. Astfel, magistraţii au confiscat de la vameşi suma de 378.413 lei şi au pus sechestru pe 347.650 de lei, 107.807 euro, 6.805 dolari, 335 de lire sterline, 270 de zloţi polonezi, pe 31 de autoturisme, pe şase case, două garaje, şase apartamente şi 24.616 metri pătraţi de teren. Cei 66 de inculpaţi mai trebuie să achite şi suma de 758.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată. Sentinţa Curţii de Apel Suceava nu este una definitivă, părţile din dosar au drept de apel în termen de zece zile de la pronunţare. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, la PTF Siret a fost constituit un grup infracţional organizat format din lucrători de poliţie şi lucrători vamali având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări. Concret, în perioada menţionată, inculpaţii, în calitate de lucrători de poliţie la PTF Siret, în baza unei înţelegeri prea-labile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliţie să le permită mituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina, peste limita legală admisă. (Neculai ROSCA)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …