Tuesday , January 31 2023

O jonglerie de șase milioane de euro cu tutun exportat fictiv în afara UE, demontată de procurorii suceveni

Procurorii DIICOT Suceava au făcut ieri șapte percheziții în șase județe pentru a destructura o grupare specializată în „afaceri” cu tutun, marfă accizabilă, exportat fictiv în state din afara UE. De fapt tutunul era vândut pe piața neagră europeană la preț de dumping și ca materie primă pentru fabricile ilegale de țigări. Toată scamatoria s-a făcut cu ajutorul unor vameși mituiți cu sume mari de bani. Luni, patru membri ai grupării au fost prinși în flagrant în timp ce ofereau mită 10.000 de euro unui funcționar din Iași pentru a obține marfa aflată în tranzit vamal . Prejudiciul din dosar se ridică la suma de 6 milioane de euro. Opt persoane au fost duse ieri pentru audieri la sediul DIICOT Suceava, printre acestea numărându-se și doi polițiști de frontieră. Până aseară, la închiderea ediției, trei indivizi fuseseră reținuți pentru 24 de ore 

 diicot


 
 
Ieri, procurorii  Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava, împreună cu polițiști din cadrul IPJ Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au făcut șapte percheziții pe raza județelor Suceava, Botoșani, Iași, Teleorman, Bihor și Galați, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în să­vâr­­șirea infracțiunilor de folosire la autoritatea vamală de documente fal­­si­­­­ficate, instigare la folosirea la autoritatea vamală de documente falsificate, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu și dare de mită.
La data de 4 august 2016, procurorii DIICOT Suceava s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la nivelul teritoriului național s-a cristalizat și a activat un grup infracțional organizat, format din cetățeni români, cetățeni ucraineni și ai altor state europene, care au acțio­nat împreună și coordonat în vederea închiderii ilicite a tranzitului vamal pentru diferite exporturi de tutun și de produse din tutun, prin ieșirea fictivă a acestor bunuri accizabile din spațiul comunitar.
Ulterior, după recuperarea garan­țiilor vamale depuse de către comisionarul vamal din statul UE de proveniență al produselor din tutun, acestea erau de regulă vândute de către membrii gru­pării pe piața neagră europeană la preț de dumping și ca materie primă pentru fabricile ilegale de țigări.
În realizarea activității infracționale, membrii grupării au căutat în permanență să găsească mai mulți vameși români din punctele de trecere a frontierei Siret, Rădăuți Prut, Sculeni și Albița (toate aparținând Direcției Regionale Vamale Iași), care să fie dispuși ca în schimbul unor sume consistente de bani să își încalce atribuțiile de serviciu, să închidă în fals aceste exporturi fictive de produse din tutun.
La data de 28 noiembrie 2016, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu peste 50 de polițiști din cadrul IPJ Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au surprins în flagrant, pe raza municipiului Iași, trei români și un ucrai­nean, membri ai grupului infracțional organizat, în timp ce ofereau unui funcționar public, cu titlu de mită, suma de 10.000 de euro, pentru a obține mărfuri aflate în tranzit vamal.
In urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe bunuri și înscrisuri cu valoare probatorie în dosar. În acest caz a fost produs un prejudiciu de aproximativ șase milioane de euro. La sediul DIICOT – ST Suceava au fost aduse, pentru audierii, opt persoane, respectiv capul grupării Dorel Ichim, de 45 de ani, din orașul Salcea, Timotei Apetroaie, de 44 de ani, din municipiul Botoșani, Ilie Ivan Pitulan, de 50 de ani, din municipiul Giurgiu, Valentin Lupașcu, de 56 de ani, un ce­tățean moldovean domiciliat în loca­litatea Corovia din Ucraina, Dumitru Bercea, de 53 de ani, un ucrainean aciuat pe la Valea Moldovei, Victor – Mi­hai Dana, de 39 de ani, din municipiul Alexandria și polițiștii de frontieră ieșeni Cătălin Căulea și Mihai Amironesei, ambii în vârstă de 30 de ani. Aceștia ar fi fost sprijiniți de un ofițer vamal ieșean pentru a închide tranzitul vamal. Banii obținuți erau împărțiți în cea mai mare parte între Lupașcu, Ichim, Pitulan și lucrătorul vamal din Iași. Acesta din urmă a încasat în perioada august – noiembrie 2016 mită în valoare totală de aproape 20.000 de euro. Până aseară, la închiderea ediției, Dorel Ichim, Ilie Pi­tu­lan și Valentin Lupașcu fuseseră reținuți pentru 24 de ore de procurorii suceveni, dar audierile erau încă în desfășurare, așteptându-se și eventuala reținere a altor indivizi din grupare.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale. În dosar, procurorii DIICOT Suceava au cooperat cu Autoritatea Națională a Vămilor din cadrul ANAF și Poliția de Frontieră. Acțiunea a fost făcută cu sprijinul Brigăzii de Jandarmi București. (Dănuț ZUZEAC)
 

Vezi si

Februarie începe cu o oprire de apă la Rădăuți

În data de 1 februarie începând cu ora 08.00 în zona Şcolii gimnaziale „Ion Pintilie” …