Thursday , April 18 2024

O grupare care a furat peste un milion de lei din conturile unor canadieni plănuia să se extindă în Suceava

perchezitii

Procurorii DIICOT au făcut 22 de percheziţii pentru a destructura o grupare specializată în infracţiuni în domeniul criminalităţii informatice. Membrii reţelei sunt suspectaţi că au furat din conturile unor canadieni suma de peste un milion de lei. Dacă în primă fază gruparea a acţionat în Constanţa şi Prahova, aceasta plănuia să se extindă în Suceava, Vaslui, Sibiu, Piteşti, Petroşani, Predeal şi Bucureşti

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Braşov, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov au făcut ieri 22 de percheziţii pe raza judeţelor Constanţa şi Prahova şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate constituite în vederea săvârşirii de infracţiuni în domeniul criminalităţii informatice.
In acest caz, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada septembrie 2014 – decembrie 2014, membrii grupării au solicitat şi obţinut de la mai multe instituţii bancare, prin intermediul unor societăţi comerciale cu profil turistic, POS – uri cu preautorizare, pe care le-au folosit ulterior la extrageri frauduloase. Membrii reţelei ar fi furat bani din conturile unor cetăţeni canadieni, după ce aceştia ar fi apelat la serviciile unor firme de turism.
Din probele administrate la dosar a rezultat că membrii grupului au urmărit înfiinţarea de noi societăţi comerciale cu profil turistic prin intermediul cărora să poată obţine sume consistente de bani în modalitatea descrisă, intenţionând să acţioneze în Suceava, Vaslui, Sibiu, Piteşti, Petroşani, Predeal şi Bucureşti. Totodată, procurorii DIICOT au documentat activitatea infracţională a unei alte grupări care a acţionat pe raza municipiului Constanţa, în legătură cu prima grupare menţionată şi, faţă de care, există suspiciunea că desfăşura operaţiuni de skimming, prin confecţionarea de dispozitive artizanale destinate montării de ATM – uri pentru captarea datelor relevante ale cardurilor bancare, ulterior fiind utilizate pentru inscripţionarea cardurilor blank cu datele colectate fraudulos şi retragerea sumelor de pe cardurile astfel clonate.
Ieri, doi dintre membrii grupării care intenţionau să părăsească România, au fost surprinşi în flagrant, în timp ce se deplasau spre aeroportul Otopeni,  având asupra lor dispozitive artizanale destinate montării pe ATM-uri. Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost găsite instructţiuni de confecţionare a dispozitivelor, fotografii cu modele de ATM-uri de la diverse bănci  iar din  primele percheziţii informatice efectuate au fost găsite sute de serii de carduri bancare.
Valoarea prejudiciului estimat depăşeşte suma de un milion de lei.
La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Braşov au fost aduse la audieri 15 persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române. (C.Z.)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …