Thursday , March 28 2024

O găinărie a “onorabilului” rector Popa. Universitarii suceveni s-au plimbat în ultimul an cu bilete de avion cumpărate prin firma care a angajat-o pe soția rectorului

Coincidență sau nu, în această perioadă, soția rectorului USV, Valentin Popa, încasa bani de la această firmă, West Travel SRL Suceava, de pe poziția de casieră. Mai mult, proprietara societății menționate, Oana Coșman, figurează ca angajată a Facultății de Stiințe Economice și Administrație Publică. Conform mai multor surse, familia rectorului și cea a patronilor agenției de turism ar fi înrudite. Rectorul USV neagă existența vreunui conflict de interese, sub pretextul ridicol că nu a obținut niciun beneficiu. In situații similare cu cea a lui Valentin Popa, Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese, infracțiune pedepsită cu închisoare de la unu la cinci ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

UPDATE: Intr-un drept la replica trimis redactiei, conducerea USV sustine ca rectorul Popa nu se afla in conflict de interese in acest caz  

popa rector

 

Găinărie, afacere profitabilă sau pur și simplu bătaie de joc, demonstrată cu acte de jurnalistul sucevean Dinu Zară, la Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava, unde rectorul Valentin Popa a angajat-o pe patroana soției sale, care la rândul ei a distribuit bilete de avion prin firma pe care o deține, West Travel SRL Suceava, universitarilor suceveni. Mai exact, în ultimele 12 luni, Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava a realizat un număr de 23 de achiziții, în ­va­loare totală de 70.000 de lei, de la firma West Travel SRL Suceava. Contractele au vizat achiziționarea de bilete de avion pentru destinații din țară și din străinătate.

contracte-usv-west-travel2Contractele dintre Universitatea suceveană și firma West Travel, în ultimele 12 luni

Relația contractuală dintre USV și firma West Travel SRL coincide exact cu perioada în care Renati Nicoleta Popa, soția rectorului Valentin Popa, a început să încaseze bani de la firma respectivă. Conform declarațiilor de avere depuse de rector în 2016 și 2017, soția lui a fost angajată pe o funcție de casier la West Travel SRL.

declaratie avere nevasta popa 2015
Declarația de avere a rectorului Valentin Popa din 2015. Soția sa apare ca angajată doar la Engpro Suceava
declaratie avere nevasta popa 2017
In declarațile de avere ale rectorului Valentin Popa din 2016 și 2017 soția sa apare ca angajată și la firma West Travel

Firma West Travel SRL este deținută de Oana Magdalena Coșman, Cristian Coșman și Aurelia Maerean. De menționat că Oana Coșman figurează și ca angajată a Facultății de Stiințe Economice și Administrație Publică, iar între familiile Coșman și Popa se pare că ar fi și o relație de rudenie. Contactat telefonic de reporterii cotidianului “Obiectiv”, rectorul Universității “Stefan cel Mare” Suceava a negat cu vehemență că ar fi vorba despre vreun conflict de interese în această poveste, explicând că nu a obținut niciun beneficiu, iar un punct de vedere al proprietarei firmei West Travel nu a putut fi obținut întrucât aceasta s-a mutat de curând, împreună cu familia, în străinătate, mai exact în Canada.

In situații similare cu cea în care se află rectorul Popa, Agenția Națională de Integritate a constatat însă existența conflictului de interese, infracțiune pedepsită cu închisoarea de la unu la cinci ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică. (C.R.)

 

Conducerea USV consideră că rectorul Popa nu se află în conflict de interese în afacerea West-Travel

In urma publicării de către OBIECTIV în data de 13 iulie 2017 a articolului „Universitarii suceveni s-au plimbat în ultimul an cu bilete de avion cumpărate prin firma care a angajat-o pe soția rectorului”, pe adresa redacției am primit un e-mail intitulat „Drept la replică”, prin care „conducerea” USV își transmite „punctul de vedere”, referitor la cele prezentate în respectivul articol. Cu precizarea că acest „punct de vedere” nu este asumat explicit de nimeni din invocata „conducere” a USV, în afara „coordonatorului Serviciului de Relații Publice, Comunicare și Imagine” al USV, din postura de expeditor al mesajului electronic, ne facem datoria jurnalistică de a pu­blica, integral, acest drept la replică.

«Conflictul de interese este reglementat în art. 301 din Codul penal: „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”. Conflictul de interese implică, așadar, luarea unei decizii de către funcționarul public prin care obține un folos patrimonial. În cazul celor 23 de achiziții publice directe, în valoare de aproximativ 70.000 lei, efectuate electronic prin intermediul platformei de achiziții publice SEAP, procedura obligatorie impune plasarea pe platforma electronică SEAP a cererii de către unul dintre șefii birourilor de achiziții publice din USV, după care, acesta selectează dintre ofertele existente în platforma electronica SEAP oferta cu prețul cel mai mic, DECIZÂND astfel furnizorul. În cazul tuturor achizițiilor publice, angajații serviciului de achiziții publice semnează declarații privind conflictul de interese, aceștia fiind cei care hotărăsc întotdeauna furnizorul. În cazul achizițiilor directe, se emite apoi o comandă aprobată de către Directorul General. În aceste situații nu se încheie contracte de prestări servicii. Procedura este total transparentă și nici un furnizor nu poate fi astfel favorizat de către achizitor. Rectorul nu este implicat niciodată în decizia de stabilire a unui furnizor, indiferent de tipul achiziției, lucru întâmplat inclusiv în cazul achizițiilor legate de deplasările personalului academic și administrativ, cheltuieli care, în anul 2016, au depășit valoarea de 600.000 lei, așa cum reiese și din raportul rectorului pentru anul 2016, publicat pe site-ul USV.

În ceea ce privește presupusul folos patrimonial obținut de soția rectorului, menționăm că dumneaei este angajată, așa cum dovedesc și declarațiile de avere publicate, cu mai bine de un an și jumătate înainte de apariția achizițiilor directe invocate, cu statut de angajat cu timp parțial de muncă, cu un salariu întotdeauna egal cu salariul minim pe economie. Așadar, cumpărarea unor bilete de avion de la angajatorul doamnei nu a condus la o creștere a veniturilor sale pentru a se putea face vorbire de un folos patrimonial obținut de pe urma acestor achiziții.

În ceea ce privește raporturile de muncă cu Oana Magdalena Coșman, aceasta a susținut ore de engleză la Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică (FSEAP) în calitate de cadru didactic asociat, în primul semestru al anului universitar 2012-2013 și, apoi, în anul universitar 2016-2017. Menționăm că, atât rectorul cât și cadrul didactic asociat, nu au fost implicați în comisiile de evaluare și selecție care decid furnizorii USV.

În cadrul Universității sucevene, anual, peste 100 de persoane primesc aprobarea Senatului pentru calitatea de cadru didactic asociat, marea lor majoritate provenind din mediul socio-economic. În toate situațiile, inițiativa cooptării unor cadre didactice asociate revine exclusiv departamentului facultății, în conformitate cu Legea educației. Procedura internă prevede pentru fiecare astfel de solicitare individuală ca propunerea provenită de la Directorul de departament să fie avizată de departament, apoi de Consiliul facultății și, în final, să fie aprobată de Senat. Rectorul semnează contractul de muncă în baza Hotărârii Senatului Universității.

În ipoteza în care conflictul de interese ar fi judecat doar prin prisma existenței acestor raporturi de muncă, atunci și contractele cu furnizorii de utilități, cu băncile comerciale și chiar cu Spitalul județean ar putea fi suspectate de conflict de interese, alături de numeroase firme de IT sau din domeniul turismului, pentru că există cadre didactice asociate și doctoranzi care lucrează sau conduc aceste firme. USV perfectează anual relații comerciale cu peste 450 de furnizori.

Jurisprudența în domeniul conflictului de interese stipulează că, în cazul în care un funcționar public ar constata că s-ar afla într-un potențial conflict de interese, acesta trebuie să se abțină și să nu intervină în stabilirea deciziei. Rectorul nu este implicat în luarea deciziilor de stabilire a furnizorilor, indiferent de tipul achizițiilor. Prin urmare, articolul publicat de ziarul „Obiectiv de Suceava” induce în eroare opinia publica și reprezintă un atac la imaginea universității sucevene și la imaginea rectorului USV.»

 

 

 

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …

7 comments

  1. Suta la suta adevarat.

  2. Ion de la tara

    Si totusi cum se explica faptul ca doar o singura firma castiga aceste licitatii?

    Daca s-ar investiga ultimii 5 ani s-ar descoperi ca peste 90% din licitatii pe servicii turistice au fost castigate de minunatul tandem.

  3. Ma intrebam cand vor incepe astfel de atacuri. Este evident ca s-a ajuns la un impas: universitatea nu mai poate crește din cauza incompetentei cu care este administrat orasul Suceava. Predau la USV de mai bine de 20 ani si cunosc foarte bine cel putin alte 3 universitati. USV este de departe una din cele mai curate universitati, cel putin pe segmentele controlabile direct de rector. A avut grija cineva din interior sa imunizeze sistemul de decizie, prin tot felul de reclamatii. Din pacate tot de 20 ani fac naveta pentru ca nimeni, absolut nimeni din administratia locala nu m-a convins sa ma mut in Suceava. Asa ca alegeti-va alt primar, alt consiliu si terminati cu gainariile.

  4. Universitatea Suceava s-a dezvoltat foarte mult si are performante in invatamant si cercetare stiintifica (rezultate publicate de MInv.) , reusite care se vad si pe care noi sucevenii (neimplicati in sistem) le apreciem .
    Si dupa cum se stie aceste rezultate foarte bune s-au realizat prin efortul propriu al universitatii si cu sprijin guvernamental si MAI PUTIN SPRIJIN DIN PARTEA CONSILULUI JUDETEAN SI AL PRIMARIEI SUCEAVA !!!
    Este regretabil ca anumite ” orgolii ” tendentioase rauvoitoare de la anumite nivele ” fac” sa apara astfel de acuze puerile stupide …….

  5. In ipoteza in care conflictul de interese ar fi judecat doar prin prisma
    existentei acestor raporturi de munca, atunci si contractele cu furnizorii
    de utilitati, cu bancile comerciale si chiar cu Spitalul judetean ar putea
    fi suspectate de conflict de interese, alaturi de numeroase firme de IT
    sau din domeniul turismului, pentru ca exista cadre didactice asociate si
    doctoranzi care lucreaza sau conduc aceste firme. USV perfecteaza anual
    relatii comerciale cu peste 450 de furnizori.
    Jurisprudenta in domeniul conflictului de interese stipuleaza ca, in cazul
    in care un functionar public ar constata ca s-ar afla intr-un potential
    conflict de interese, acesta trebuie sa se abtina si sa nu intervina in
    stabilirea deciziei. Rectorul nu este implicat in luarea deciziilor de
    stabilire a furnizorilor, indiferent de tipul achizitiilor. Prin urmare,
    articolul publicat de ziarul Obiectiv de Suceava induce in eroare opinia
    publica si reprezinta un atac la imaginea universitatii sucevene si la
    imaginea rectorului USV.

  6. Dati-va demisia

    Lepre sunt destule, dar că si Popa este, nu mi-am inchipuit! Dupa ce ca este vinovat, mai si râde în poza!

  7. Pai cu d-astea se ocupa multe cadre didactice din invatamantul superior!! Si apoi ne miram de calitatea f slaba a absolventilor!
    Au crezut ca daca fac la Universitatea Suceava multe cladiri si multe specializari gata e mare centru universitar! Fara cadre didactice de valoare (nu afaceristi, politicieni…etc) aceasta universitate ramane la coada clasamentului.