Thursday , July 18 2024

O fetiță de 12 ani a fost luată cu Poliția de la asistenții maternali, care o umpleau de vânătăi, o umileau și o țineau înfometată

 Maria se afla de patru ani în plasament la o familie din Burdujeni. In ultimii ani, viața ei a fost un lung șir de bătăi, pedepse și umilințe. In tot acest timp, nu și-a văzut niciodată fratele, aflat la Centrul de Plasament Botoșani. Vecinii povestesc îngroziți că îi auzeau plânsetele și o vedeau învinețită, iar „părinții” o jigneau și o umileau în fața celorlalți copii de la bloc. Cei de la Protecția Copilului au găsit-o încuiată în casă, cu trupul plin de urme ale bătăilor și foarte speriată. La școală nu s-a știut de situația ei, pentru că în ultimul an au fost cursuri online. Când copiii s-au întors fizic la ore, în mai, diriginta fetei și-a dat seama imediat că ceva nu e în regulă în acea familie. Acum, profesoara Adriana Huianu vrea să o ia în plasament și să se ocupe de educația micuței. Maria se află de joi la Centrul de Primire Urgențe din cadrul DGASPC Suceava 

Maria, alături de diriginta ei, profesoara Adriana Huianu, care vrea să o ia în plasament și să se ocupe de educația micuței

Scene parcă desprinse dintr-un film de groază s-au petrecut în cartierul sucevean Burdujeni. O fetiță în vârstă de 12 ani a trăit de ani de zile scene de coșmar într-o familie care se presupune că ar fi trebuit să-i poarte de grijă, să o susțină și să o protejeze. Copila se afla de patru ani la un asistent maternal care în loc de grijă și afecțiune îi oferea copilei doar bătaie, pedepse și umilințe. Se pare că micuța a fost luată de la Centrul de Plasament Botoșani, unde Maria a lăsat un frate, pe care se plânge că nu l-a mai văzut tot de atâția ani. Fetița este elevă în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială 5 din Suceava.

Totul a ieșit la iveală săptămâna trecută, când vecinii îngroziți de țipetele copilei au înregistrat și au semnalat apoi organelor abilitate viața cruntă pe care o duce copila. ”Se auzea cum plânge și cum îi imploră să se oprească. Copila este de mică la ei, dar nu au avut niciodată grijă de ea. Au ținut-o doar pentru bani. Plecau cu zilele de acasă și o încuiau singură în apartament. O pedepseau și o umileau în fața copiilor de la bloc. Sărăcuța, ne-a rupt sufletul tuturor”, a povestit îngrozită o vecină.

Când reprezentanții Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului au ajuns la adresa indicată de vecini, din cartierul Burdujeni, fetița era singură în casă și a ieșit la geam. I se putea vedea cu ușurință trupul plin de vânătăi. Copila le-a spus asistenților sociali de la DGASPC că este de acord să plece cu ei pentru că s-a săturat de bătăi, dar dacă va descuia ușa, ”părinții ei” vor ști, având instalat un sistem de monitorizare la ușă, iar ei îi este frică. A deschis în final ușa, iar imaginea copilei i-a șocat pe toți cei prezenți.

O fetiță micuță de statură, slăbuță și aproape fără un centimetru pătrat de piele fără vânătăi. A povestit că a fost bătută pentru că a refuzat să mănânce o bucată de cârnaț stricat și a avut curajul să ceară altceva de mâncare. Fetița a mai povesit că ambii soți o bat, iar cu o săptămână în urmă fusese bătută crunt pentru că nu știa unghiu­rile la matematică și a fost pusă să facă 100 de genuflexiuni drept pedeapsă.

Copiii din fața blocului și-au amintit că într-o zi Maria își spăla papucii într-un lighean, pe casa scării, iar asistentul maternal care se presupune că ar fi trebuit să reprezinte figura paternă în viața fetiței a umilit-o în fața copiilor, spunându-le că este răpănoasă și puturoasă. ”Bine că se termină calvarul acestei copile. Când se enervau pe ea o scoteau afară. Odată a stat în casa scării, afară ploua și era foarte frig, iar ei nu o primeau în casă. Copiii o vedeau des vânătă”, a completat un vecin al Mariei.

După ce oamenii legii au ajuns la fața locului, nu a durat foarte mult timp și au venit și cei doi asistenți maternali care o aveau în grijă pe fetiță. Vecinii au povestit că bărbatul a coborât din mașină cu o bâtă și a vrut să-i ia la bătaie pe vecinii care au sesizat autoritățile, dar când a văzut polițiștii i-a mai pierit curajul.

Profesoara Adriana Huianu, diriginta fetei, a povestit că a remarcat că ceva nu este în regulă înainte de Sărbătorile Pascale, când copila a povestit la școală că în familia ei nu se fac ouă roșii, iar de Crăciun nu a avut voie să-și pună o crenguță de brad, asistenții maternali aparținând cultului penticostal și fiind foarte stricți. ”Maria este o fetiță veselă și sociabilă. Îmi pare tare rău că nu s-a aflat mai devreme prin ce trece. Noi am învățat în sistem on-line, iar la școală ne-am întâlnit abia pe 5 mai. Am început să am semne de întrebare, Maria povestindu-mi despre multe interdicții în familia lor. Nu a știut să-mi povestească ce au gătit de Paști, în schimb mi-a povestit că a spălat vasele și a pus rufe la spălat. Am avut o ședință cu părinții, iar tatăl mi s-a părut un bărbat foarte dur. Am chemat-o și pe mamă, după câteva zile, dar a zis că cei doi au o relație foarte apropiată, se joacă, fac teme împreună. Joi după-amiază, când au chemat vecinii Poliția, am fost și eu acolo. Maria mi-a sărit în brațe și mi-a povestit că nu mai poate îndura bătăile. De atunci o vizitez zilnic la Centrul de Plasament și am menționat că aș vrea să o iau eu să o cresc”, a povestit profesoara Adriana Huianu.

Maria, în brațele dirigintei ei, alături de colegi, vineri după-amiază, la festivitatea de premiere, la care a fost dusă de la DGASPC, îmbrăcată cu o rochiță, ciorapi și sandale noi

Oamenii legii au deschis o anchetă, iar diri­ginta Mariei a fost deja chemată să dea declarație și să povestească ceea ce știe. ”Am fost la Poliție și am dat declarație. Sper să înfunde pușcăria acești indivizi, care o băteau din orice, o puneau să mănânce mâncare expirată. Băiatul meu are 27 de ani și nu știe să pună rufe la spălat, dar fetița aceasta care încă nu a împlinit 12 ani mi-a explicat pas cu pas cum se pun rufe la spălat, cum se face un piure de cartofi și cum se spală vasele”, a completat diriginta Mariei.

Cei doi asistenți maternali acuzați că au chinuit-o pe Maria, fotografiați joi după-amiază de vecinii care au chemat poliția.

Vineri după-amiază, fetița a primit de la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului o rochiță nouă, ciorapi și sandale și a fost dusă la școală la serbarea de premiere și de încheiere a anului școlar. ”S-a bucurat foarte mult să-și vadă colegii. Este un copil bun. A terminat clasa a V-a cu media general 8.91”, a încheiat profesoara Maria Huianu. (Cristina RUŞTI)

 

 

Vezi si

Școlile din Marginea, dotate cu mobilier nou, echipamente digitale și materiale didactice, prin fonduri PNRR

Cele patru unități de învățământ preuniversitar de pe raza comunei Marginea au început să fie …

2 comments

  1. Vecinii, dragii de ei au asteptat 4 ani sa cheme politia sau protectia copilulu

  2. Părinții sunt de la carismatici nu de la pocăiți