Monday , March 4 2024

O femeie din Ilișești a dat 900 de lei pentru un iPhone comandat pe OLX și a primit 2 huse și o bucată de lemn. Poliția Suceava: Mare atenție la cumpărăturile online în Luna Cadourilor

Aproape zilnic, polițiștii sunt sesizați cu privire la înșelăciuni în mediul on line cu prilejul achiziționării unor bunuri. Bunurile comandate nu mai ajung, sau unle sunt de calitate îndoilenică și nu reprezintă produsul comandat. De cele mai multe ori aceste situații sunt generate și de superficialitatea cumpărătorilor sau vânzătorilor care nu respectă reguli minime de prevenire și siguranță.

Cel mai recent caz s-a petrecut, joi, 30 noiembrie, când polițiștii SPR 9 Șcheia au fost sesizați direct de către o femeie de 48 de ani cu privire la faptul că a comandat un telefon mobil marca iPhone 12 de la o persoană pe nume Robert, care postase un anunț pe aplicația OLX, iar la momentul primirii coletului aceasta a constatat faptul că în interiorul coletului se aflau două huse și o bucată de lemn, în locul telefonului comandat.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au aflat că, pe 23 noiembrie, ca urmare a vizualizării unui anunț  postat de utilizatorul Robert pe platforma de anunțuri OLX, femeia respectivă a comandat de la acesta un telefon marca iPhone 12 în valoare de 900 de lei.

Pe 29 noiembrie,  femeia, din satul Brașca, comuna Ilișești, a fost contactată de un angajat de la ghișeul din Ilișești al Poștei Române pentru a ridica coletul.  După ce a achitat la ghișeul Poștei suma de 900 de lei, desfăcând coletul femeia a constatat  că în el se află două huse și o bucată de lemn și nu telefonul pe care l-a comandat.

Păgubita a încercat discute prin intermediul aplicației OLX cu acel Robert pentru a cere explicații,  însă nu a primit niciun răspuns, ulterior utilizatorul Robert ștergând și contul.

Polițiștii au întocmit  dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de „înșelăciune”.

”Luna Decembrie este cunoscută tuturor ca luna Sărbătorilor de Iarna și Luna Cadourilor. Moș Nicolae, Moș Crăciun trec pe la copiii cuminți și le lasă cadourile mult așteptate. Și adulții profită de magia Crăciunului, Anului Nou și a iernii, își fac cadouri în familie și trăiesc momentele de sărbătoare.  Din păcate …GRINCH pândește neîncetat vulnerabilitățile noastre și ne poate văduvi și păgubi de magia Sărbătorilor de Iarnă.  GRINCH este generic orice hoț sau persoană care încearcă să ne înșele la cumpărături în această perioadă iar noi, adulții, nu trebuie să-i dăm nicio șansă, așa cum nici copiii nu l-au lăsat să le fure Crăciunul.

Realizarea cumpărăturilor on-line a devenit din ce în ce mai ușoară, tot mai mulți cumpărători orientându-se spre acest tip de comerț având în vedere timpul economisit prin rapiditatea tranzacțiilor chiar la distanțe mari.

Pentru toată lumea, acestă tendință aduce atât oportunități, provocări, dar totodată, reprezintă și un risc mai mare de fraude, cărora le pot cădea victime atât comercianții, cât și cumpărătorii.

Această perioadă este asociată cumpărăturilor de Sărbători și vine cu multe oferte în spațiul online, iar, pentru a vă bucura în siguranță de produsul dorit, polițiștii suceveni vă transmit o serie de recomandări:

Printre cele mai întâlnite fraude online sunt vânzările fictive, adică postarea de anunțuri de vânzare online. În acest mod, ulterior convingerii cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai ajung la destinație, nefiind livrate.

Astfel, dacă efectuați cumpărături online, este recomandat să nu trimiteți banii în avans. Folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului).

Înainte de a face achiziții online, verificați cu atenție sursa de comercializare. Cumpărați bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerț online pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați recenziile comerciantului, înainte de a achiziționa produsul.

De asemenea, păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online.

Totodată, cumpărătorii pot primi pe email mesaje care par a fi trimise de societăți sau persoane de încredere, însă, în fapt, adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară că sunt legitime.

Mare atenție la mail-urile care conțin link/link-uri. În conținutul email-urilor poate fi introdus unul sau mai multe link-uri spre o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username și parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai întâlnite ameninţări în mediul cibernetic).

Atunci când navigați pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS – pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.

Evitați să transmiteți prin telefon sau alte dispozitive informații referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului, PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului etc.), precum și date de identitate, cum ar fi: codul numeric personal, seria și numărul cărții de identitate.

Evitaţi operatorii economici care nu afișează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conține greșeli gramaticale.

În momentul în care cumpărați bunuri de la persoane fizice, cereți documentele de proveniență ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanție emis de producător.

Pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu, salvați sau tipăriți comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării”, se arată într-un comunicat transmis de polițiștii suceveni. (O.S.)

 

Vezi si

250 de medici stomatologi au participat la un curs organizat de Colegiul Medicilor Stomatologi Suceava

Sâmbătă, 2 martie 2024, Colegiul Medicilor Stomatologi Suceava (CMS-SV) a organizat o întâlnire la care …