O elevă de clasa a XII-a a scris o carte despre viața de licean la Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc

reportersite
22 ianuarie 2021, 4:19

O elevă a Colegiului Național Militar ”Ştefan cel Mare” a scris o carte despre experiența ei din cei patru ani petrecuți în unitatea de învățământ din Câmpulung Moldovenesc.

„A fost odată un vis frumos… A fost odată colegiul militar al anilor 2017-2021, un adevărat topos literar, laitmotiv a 4 ani, amintire a culorilor pe care le simt și care îmi spun că sunt iridiscentă..”. Așa începe cartea scrisă de eleva sergent major Andreea-Bianca Ionică, de la colegiul câmpulungean.

 

”Pentru un elev de liceu militar este un lucru mare să ai timp de literatură, de creație și de evadare prin cuvinte. Programul unui liceu militar cuprinde ordine și disciplină, reguli clare, timp obligatoriu de studiu, mese la ore fixe, sectoare și, poate, prea puțin timp la dispoziția elevilor. Cu toate acestea, eleva ștefănistă descrie liceul ca fiind altfel decât s-a așteptat. A mers înainte, printre acceptări și iluzii, printre metafore și sectoare și a început să îi placă atât de mult încât acum, la final de clasa a XII-a a ales să scrie o carte. A realizat o incursiune literară a timpului petrecut în colegiu și a intitulat-o <A fost odată iridescent..>. De ce iridescent? Pentru că asta o descrie cel mai bine pe adolescenta în uniformă cu vipușcă roșie. Iridescent , care își schimbă culorile, curcubeic, cu reflexe irizante”, explică reprezentanții colegiului.

Tânăra autoare a fost încurajată de premiile obținute, în cei patru ani de liceu, la diverse concursuri pe teme literare și de oamenii care i-au apreciat talentul. Printre aceștia se numără și profesoara de limba și literatura română Maria Romaga, cea care a îndrumat-o în demersul ei literar. ”Reflexivă și visătoare, ca orice adolescent la vârsta întrebărilor, Andreea a pătruns în lumea tainică a Cuvântului: mai întâi prinsă într-un joc alunecos al versurilor stângace ori a unei proze dislocate din obișnuit, mai apoi netezind imagini și pătrunzând înțelesuri… Frânturi de gânduri, amestec de poveste și sentimente, paginile adolescentei sensibile, Andreea-Bianca Ionică, merită aprecierea cititorului, mai ales al celui care crede în talentul ei literar”, este de părere prof. Maria Romaga.

Cartea este o retrospectivă a modului în care talentul elevei ștefăniste a evoluat, pe coordonatele spațio-temporale ale existenței ei în Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”. în prima parte, eleva de 14 ani apare ca o tânără cu așteptări imediate, apoi, timidă, învață alfabetul unui altfel de sistem. în ultima parte a cărții eleva, în pragul absolvirii, este încărcată de nostalgie și regretul despărțirii de colegi și de instituția care timp de patru ani i-a fost casă. (O. N.)