Friday , April 19 2024

O elevă de clasa a X-a, aflata in grija DGASPC, a renunțat la școală pentru că este însărcinată

Fata în vârstă de 16 ani provine dintr-un centru de asistență socială și până acum două luni era elevă la Liceul cu Program Sportiv Suceava. Pentru a ascunde sarcina și abandonul școlar, conducerea DGASPC a solicitat transferul la o altă unitate de învățământ

 dgaspc-suceava

Anual, peste o sută de eleve de liceu ajung să nască în maternitățile din Suceava. Acest fenomen, care a luat amploare de câțiva ani încoace, este alarmant pentru cei din domeniul asistenței sociale, dar și pentru dascăli. După sarcină și naștere, majoritatea elevelor ajung să abandoneze școala, deoarece nu se pot descurca cu ambele, însă există și eleve care după un an de pauză reiau studiul ori care continuă să meargă la școală până în momentul nașterii, iar apoi continuă anul școlar. Aceste cazuri sunt însă extrem de rare. În evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava au fost luate în cursul anului trecut peste 80 de mame minore, însă conducerea DGASPC a evitat să facă publice cifrele exacte, mai ales că cele mai multe adolescente provin chiar din sistemul pe care ei îl manageriază, fete care se pare că nu au parte tocmai de o consiliere fără cusur, din moment ce decid să fie mame la vârste atât de fragede și mai ales să abandoneze școala. Acesta a fost și cazul unei fete în vârstă de 16 ani, elevă până nu demult la Liceul cu Program Sportiv din Suceava, care din cauza sarcinii nu s-a mai prezentat la școală. “In urmă cu aproximativ două luni a fost solicitat transferul acestei eleve. Stiu din surse neoficiale că ar fi vorba despre o sarcină, dar nimeni de la DGASPC nu a luat legătura cu școala, nu s-a încercat să se găsească o soluție pentru ca adolescenta să se prezinte în continuare la cursuri. Am aprobat transferul și atât. Nu avem noi dreptul, ca unitate de învățământ, să demarăm o anchetă, să vedem ce se întâmplă cu eleva, cei de la Protecția Copilului se ocupă cu așa ceva, mai ales că fata provine de la Casa de Copii, ceea ce înseamnă că ei sunt reprezentanții legali”, ne-a explicat profesorul Ioan Radu, directorul Liceului cu Program Sportiv Suceava. Se pare că fata a fost transferată de către reprezentanții legali pentru a se acoperi această sarcină și pentru ca reprezentanții DGASPC să nu fie nevoiți să-și recunoască lacunele în educația pe care o oferă acestor copii. “Ea singură și-a cerut transferul la o altă unitate de învățământ, pe care nu v-o pot spune și va merge la școală până va naște, după care va sta împreună cu copilul în Centrul Maternal. Tânăra va decide apoi dacă se va întoarce sau nu la școală”, a declarat Margareta Isăilă, director adjunct în cadrul DGASPC Suceava. Legislația în vigoare o contrazice însă pe aceasta, fata în vârstă de 16 ani neputând să solicite în nume propriu transferul de la o unitate de învățământ la alta. “Există o cerere tip de transfer care va fi completată doar de către părinți sau reprezentantul legal al elevului. Acesta are dreptul să solicite singur transferul doar după vârsta de 18 ani”, ne-a explicat profesorul Gabriela Scutaru, inspector școlar general-adjunct în cadrul ISJ Suceava.

La Centrul Maternal ajung cazurile cele mai grave, fără rezolvare imediată și fără soluții din partea familiei. Centrul oferă găzduire și ocrotire până la 18 ani, însă conform legii, Centrul Maternal este și Centru Rezidențial, prin urmare tinerele mame mai pot rămâne, dacă este nevoie. Legea învățământului nu prevede ca mama elevă să beneficieze de o formă de școlarizare, iar programul „A doua șansă” de cele mai multe ori nu este potrivit pentru ele, deoarece tinerele nu se regăsesc acolo, elevii din acest program fiind mai în vârstă. “De obicei, mama-elevă renunță la școală în urma lipsei sprijinului din partea familiei, lipsei modelului matern, deoarece sunt fete cu mame plecate în străinătate, alcoolice, dar și cu lipsa capacității proprii de a-și organiza viața. Ele trebuie să aibă grijă de copil, să meargă la școală, să facă teme…. Evident, și absența tatălui copilului, care trebuie să fie un sprijin, este unul dintre factori. Majoritatea nu-și recunosc copiii”, susține un psiholog sucevean. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

2 comments

  1. La LICEUL ALIMENTAR E PLIN DE FETE CU COPII!Se integreaza foarte bine și termina si scoala .D.G.A.S.P.C.ce face???????Individele alea car au salarii si premii ce fac???

  2. DGASPC Suceava ridica natalitatea!
    – hai ca se poate baietii !– ce naiba va asteptati frate de la unii care nu ies din birouri si asteapta cu nerabdare sa se termine luna!
    Minorii aia care cersesc in parcare la Kaufland — e tot timpul plin de ei, de ce nu sunt luati din familiile lor si internati in institutiile statului, si parintii decazuti din drepturi? Cei care cersesc pe strada printre masini la fel.
    Unde e DGASPC Suceava? Lucreaza doar la natalitatea in orfelinate?