Wednesday , November 30 2022

O echipă de elevi de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, premiată la un concurs internațional organizat de CERN

O echipă de elevi de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava a participat la cea de-a noua ediție a Concursului Internațional Beamline Physics for School (BL4S), organizat de CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară), Geneva. În total, au concurat elevi din 71 de țări, care au prezentat 304 proiecte.

Juriul competiției a premiat 24 dintre cel mai bune proiecte experimentale, printre care s-a numărat și proiectul ”Using muon scattering to detect potentially dangerous nuclear material”, al echipei Neinstein(9), de la colegiul sucevean, formată din elevii Sîrghi Dragoș, Popa Maria, Orza Șerban, Șincari Sebastian, Toma Alessia, Niță Alexandros, Grămadă Ștefan, Aga Claudia și Babliuc Alexia, coordonată de prof. Carmen Amorăriței.

”Această competiție oferă elevilor de liceu oportunitatea de a învăța despre fizica particulelor și de a face primii pași într-o cercetare științifică. Selecția s-a bazat pe calitatea lucrării științifice și a fost realizată de un juriu format din oameni de știință și membri ai comitetelor consultative de cercetare de la CERN și DESY. Premiul obținut este un kit de construcție al unui detector de particule Alpha și electroni. Felicitări elevilor pentru spiritul de echipă și profunzimea abordării lucrării de cercetare!”, au transmis reprezentanții Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” Suceava. (O. N.)

 

Vezi si

Mănăstirea Teodoreni se va extinde începând cu anul viitor

Un nou corp de chilii va fi construit, cel mai probabil de anul viitor sau …