O comună majoritar românească vrea să plece dintr-un raion majoritar ucrainean, alăturându-se celui unde sunt incluse toate celelate comune locuite de români

reportersite
20 ianuarie 2021, 2:10

Locuitorii comunei Mămăliga, regiunea Cernăuți sunt nemulțumiți de decizia autorităților centrale de a uni fără voința lor localitățile componente în cadrul raionului nou format Nistru, cu centrul la Chelmenți. Presa cernăuțeană de limbă română – agenția BucPress și publicația Libertatea cuvântului – au acordat spații generoase acestui subiect. Mămăliga – o comună la granița dintre Ucraina și Republica Moldova și despărțită de România doar de râul Prut, având primar român în persoana lui Arcadie șova și o comunitate semnificativă de etnici români în satele românești Bălcăuți, Nesvoia, Stălinești și Dranița și doar satul Podvirna este locuit preponderent de etnici ucraineni – a vrut de la bun început să fie inclusă în noul înființatul raion Cernăuți alături de celelalte localități cernăuțene unde sunt comunități semnificative sau majoritare de etnici români.

Guvernatorul Osaciuc cu delegația din comuna Mămăliga – Foto: BucPress

De fapt, comuna Mămăliga este singura din fostul raion Noua Suliță (unde etnicii români erau în pondere de aproape 70%) care nu a fost inclusă în noul raion Cernăuți, ci a fost inclusă în raionul Nistru. La jumătate de an de la definitivarea controversatei reforme administrative din țara vecină, tot mai mulți cetățeni din comuna Mămăliga se tem că din cauza nedreptății făcute nu vor mai putea să-și păstreze limba, cultura, tradițiile strămoșești, fiind într-un mediu străin valorilor lor naționale și riscă să-și piardă rădăcinile. Cei de la BucPress susțin că oamenii din comuna Mămăliga sunt gata să iasă în stradă și chiar să plece la Kiev pentru a rezolva această problemă. Preliminar însă, la 15 ianuarie 2021, consilierii comunei Mămăliga regiunea Cernăuți au pregătit și votat o Adresare către Președintele Ucrainei, Rada Supremă, Cabinetul de Miniștri și către Ministerul pentru dezvoltarea teritoriilor și comunităților prin care solicită autorităților de la Kiev să includă comuna Mămăliga în componența raionului Cernăuți. „Luând în considerare structura polietnică a comunității noastre, ne propunem să construim un viitor comun cu celelalte comunități vecine din fostul raion Noua Suliță, de care ne leagă trecutul istoric, obiceiurile și tradițiile pe care le transmitem din generație în generație”, se menționează în adresare. Zilele trecute, zeci de locuitori din Mămăliga au venit la Administrația regională de stat Cernăuți pentru a-i înmâna această adresare și guvernatorului Serghei Osaciuc și pentru a-i solicita susținere în rezolvarea problemei respective. Potrivit presei cernăuțene de limbă română, Serghei Osaciuc a promis că va trimite adresarea la Kiev și că îi va susține în acest demers.

Foto: Libertatea cuvântului

Demersul de pe data de 15 ianuarie, sub președinția primarului Arcadie Şova, având pe agendă chestiunea consecințelor realizării Hotărârii Radei Supreme a Ucrainei „Cu privire la crearea și lichidarea raioanelor” din 17 iulie 2020 a fost abordată la sesiunea precedentă, pe 6 ianuarie, la propunerea consilierului local din partea satului Dranița, Iurie Milentii. Atunci s-a decis ca până la următoarea sesiune să fie pregătită adresarea Consiliului Local Mămăliga către organele supreme ale puterii de stat privind inițierea chestiunii aderării comunei la districtul Cernăuți. În adresarea votată la ședința din 15 ianuarie 2020 se cere revizuirea hotărârii Radei Supreme a Ucrainei „Cu privire la crearea și lichidarea raioanelor” din 17 iulie 2020 și includerea Comunei Mămăliga în componența districtului Cernăuți, motivându-se că la includerea comunei Mămăliga în districtul Nistru nu au fost luați în considerare factorii istoric, economici (lipsește rețeaua sigură de transport spre Chelmenți) și ecologici (Mămăliga se află în bazinul râului Prut). „Locuitorii comunei Mămăliga sunt categoric împotriva includerii comunității în districtul Nistru, deoarece în viziunea lor dezvoltarea capacității noastre, a bunăstării și prosperității depinde de cooperarea cu comunitățile teritoriale care fac parte de districtul Cernăuți”, se mai arată în adresare. (D.P.)