O companie multinaţională daneză va sprijini deschiderea unui centru de radioterapie oncologică la Suceava

26 noiembrie 2014, 22:58

Pentru a reduce costurile, danezii vor să implementeze o nouă formă de tratament, la domiciliu. Aceştia doresc să aducă la Suceava medicamente de ultimă generaţie în tratarea afecţiunilor neoplazice

danezi [800x600]
Conform declaraţiilor managerului Spitalului Judeţean Suceava, economistul Vasile Râmbu, se pare că o companie multinaţională daneză va sprijini deschiderea unui centru de radioterapie oncologică la Suceava. Există deja un proiect pentru realizarea unui astfel de centru în imediata apropiere a Spitalului Vechi, lângă secţia de Oncologie. “Va fi în parteneriat public-privat, iar termenul de finalizare este noiembrie 2015. Stim că este un timp extrem de scurt şi de ambiţios”, a declarat Râmbu, ieri, într-o conferinţă de presă. Conform acestuia, cei mai mulţi dintre suceveni sunt nevoiţi să se adreseze altor centre de radioterapie din ţară, mulţi optând pentru cel din Iaşi unde, din cauza adresabilităţii extrem de ridicate, lista de aşteptare este foarte mare. La Institutul Regional de Oncologie Iaşi, un bolnav poate aştepta până la 70 de zile pentru a beneficia de tratament de specialitate. Totodată, tratamentul în cadrul altor centre pentru tratarea pacienţilor oncologici din ţară implică o serie de cheltuieli suplimentare precum transportul, costul internării de o zi, cheltuieli pe care cei mai mulţi dintre bolnavi nu le pot suporta. Acest centru de radiote-rapie ar deservi în viitor şi pacienţii din judeţele limitrofe Sucevei. Potrivit datelor statistice furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică Suceava, în decursul anului trecut, 1.743 de suceveni au fost diagnosticaţi cu cancer. Cei mai mulţi dintre aceştia prezentau faze avansate ale bolii. În total, DSP are în evidenţe 9.725 de bolnavi de cancer, 4.067 în mediul urban şi 5.658 în mediul rural.
Pentru a reduce consturile, danezii vor să implementeze o nouă formă de tratament, la domiciliu dar şi să aducă la Suceava medicamente de ultimă generaţie pentru tratarea afecţiunilor neoplazice. Acest centru face parte dintr-un proiect mai amplu prin care se urmăreşte promovarea şi dezvoltarea judeţului. Suceava a fost ales datorită numărului mare de persoane care au dobândit afecţiuni neoplazice în urma exploziei de la Cernobâl. (Cristina RUSTI)