Saturday , February 4 2023

O clădire cu locuințe sociale din Gura Humorului a fost cuprinsă de flăcări

Acoperișul unui imobil cu locuințe sociale din Gura Humorului a luat foc din cauza aparatelor electrice de încălzit lăsate în priză. 15 adulți și 23 de copii care se aflau în interior au reușit să iasă la timp din clădire. Este al doilea incendiu din aceasta primavara la o clădire de locuințe din Gura Humorului . Pe 12 aprilie a luat foc mansarda unui bloc din oraș, cinci persoane ajungând la spital  

 pompieri humor 03

Ieri dimineață, pe la ora 08.50, pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Gura Humorului au intervenit cu trei autospeciale pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la un imobil cu locuințe sociale din orașul Gura Humorului. La sosirea echipajelor, flăcările se manifestau la nivelul acoperișului, existând pericolul de propagare la întreaga construcție și la clădirile învecinate. Până la so­sirea salvatorilor, persoanele aflate în clădire, 15 adulți și 23 de copii, au reușit să părăsească imobilul. Incendiul a fost stins la ora 12.13. In deflagrație au ars acoperișul clădirii pe 300 mp și materiale textile din pod. S-au degradat camerele de locuit, obiecte de mobilier și apa­rate electrocasnice. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de aparate electrice de încălzit lăsate sub tensiune. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat restul imobilului și două gospodării învecinate.pompi humor 2

In urmă cu mai bine de o lună, în seara de 12 aprilie 2017, în jurul orei 22.40, militarii Gărzii de Intervenție Gura Humorului, sprijiniți de colegii de la subunitățile din Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Solca au intervenit pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la un apartament situat la mansarda unui bloc din orașul Gura Humorului. Pompie­rilor suceveni li s-au alăturat colegii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani și de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Cornu Luncii.

La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta generalizat în apartament și exista pericolul de propagare a flăcărilor la întreaga cons­trucție, dar și la blocurile învecinate, la Catedrala Ortodoxă, dar și la o gospodărie privată, ultima aflată în imediata apropiere. Salvatorii au evacuat de urgență toate persoanele aflate pe nivel, după care și pe cele aflate la etajele inferioare și în scara învecinată a blocului.

Cinci persoane, conștiente, au ajuns la spital pentru investigații și tratament de specialitate. Trei dintre acestea, o familie cu un copil în vârstă de patru ani, au fost into­xicate cu fum și au fost transpor­tate de către echi­pajul SMURD. Celelalte două per­soa­ne au fost pre­luate de către Serviciul de Ambulanță Județean Suceava.

Intervenția a fost deosebit de grea, din cauza lemnului din care era construită structura mansardei și care a favorizat propagarea foarte rapidă a flăcărilor pe întreaga su­prafață a blocului. De asemenea, învelitoarea din tablă a acoperișului, care acoperea ca o cochilie materialele combustibile, nu a permis salvatorilor să acționeze direct cu apă asupra flăcărilor. Pentru a interveni eficient, la fața locului au fost mobilizate, pe rând, 16 autospeciale, din care patru autoscări pentru lucru la înălțimi și o ambulanță SMURD.

Pompierii au desfășurat dispo­zitive de intervenție pe toate laturile blocului și au refulat apă în permanență pentru a bloca flăcările să se propage la vecinătăți și la apartamentele de la etajele inferioare. Intervenția s-a desfășurat atât din exterior, de pe autospecialele pentru lucru la înălțimi, cât și din interior, în locurile unde salvatorii au putut pătrunde în siguranță deasupra blocului. Din fericire, incendiul a fost localizat la nivelul mansardei și astfel au fost salvate o casă, cu anexele aferente, Catedrala Ortodoxă și blocurile învecinate.

Au ars toate apartamentele situate la mansardă, cu bunurile din interior, pe o suprafață desfășurată de aproximativ 800 de metri pătrați. (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …