Tuesday , April 16 2024

O clădire cu 10 etaje va fi construită de USV între Direcția Silvică și Parcul Areni

Primăria Municipiului Suceava a anunţat publicul interesat despre intenţia de elaborare a Planului Urbanistic Zonal și Regulamentul de urbanism aferent, în baza unui aviz de oportunitate în vederea extinderii corpului E cu spații de cercetare și de învățământ,  pe teren proprietate privată și publică ale municipiului Suceava, str. 1 Mai, inițiator Universitatea „ȘTEFAN CEL MARE” Suceava.

De fapt, este vorba de un bloc cu regim de înălțime S+P+9+10E care va fi situat – în cazul în care demersurile USV vor fi aprobate întocmai – în zona situată între limita de proprietate cu Direcția Silvică Suceava și limita de proprietate cu Parcul Areni sau Parcul Institutului cum era cunoscut odinioară. Având în vedere amplasarea respectivei clădiri spre gardul care delimitează curtea aflată în proprietatea Direcției Silvice de terenul USV – pe care este amenajată, în prezent, o parcare auto, s-a considerat că este necesară configurarea noii clădiri cu 10 niveluri de așa fel încât să existe o „retragere a parterului” într-o pondere considerabilă. Mai exact, limita retragerii acestuia va fi de 60% din amprenta clădirii la sol.

Clădirea care se dorește a fi o extindere a Corpului E al Universității „Ștefan cel Mare” va „înghiți” scările și trotuarul cu aleea pietonală, dar și parcarea amenajată. Cu alte cuvinte, noua clădire ce va avea regimul de înălțime S+P+10E va fi lipită de clădirea corpului E care are regim de înălțime P+2 și limita cealaltă va fi la șapte metri de trotuarul de la strada principală. În total, 851 de metri pătrați de spații verzi, trotuare și alei pietonale, alei de acces rutier și parcări carosabile vor dispărea pentru a face loc noii clădiri. De asemenea, cel puțin nouă copaci vor fi tăiați din care șase sunt situați înspre limita de proprietate cu Direcția Silvică iar trei înspre partea unde se află Parcul Areni. Accesul auto se va face doar din strada Universității, pe ruta deja existentă, fără a fi prevăzut niciun alt acces auto – așa cum este în prezent – din strada principală (bdul 1 Mai) pentru că de acolo spre clădire va fi doar acces pietonal.

Publicul sucevean fusese invitat să transmită observații și propuneri privind intenția de elaborare PUZ, în termen de 5 zile de la data de 18 ianuarie a.c. la sediul Primăriei municipiului Suceava – Compartimentul Strategii urbane şi gestionare documentaţii de urbanism. Eventualele observații și/sau propuneri transmise erau necesare în vederea stabilirii cerințelor de elaborare/eliberării avizului de oportunitate pentru PUZ-ul respectiv și înainte de a fi emis respectivul aviz trebuie să fie analizate în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism. După emiterea avizului va trebuie realizat PUZ-ul care, înainte de a fi supus aprobării Consiliului Local Suceava, va trebui să fie supus dezbaterii publice și, ulterior eventualei aprobări în CL, vor fi demersurile în vederea obținerii autorizației de construire. Apoi licitația pentru execuția lucrărilor – în cazul în care finanțarea lucrărilor va fi asigurată – și apoi demararea acestora și realizarea efectivă a lor. Adică în cazul fericit – pentru USV – peste trei-patru ani de acum încolo. (D.P.)

Vezi si

Societate amendată cu 60.000 lei pentru abandonări de deșeuri reciclabile

Garda de Mediu Suceava a fost sesizată cu privire la abandonarea unei cantități foarte mari …

4 comments

  1. De aia s-a zbatut primaria sa puna mana pe parcul Sipote si padurea Zamca…ca sa asigure nr. de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. Altfel nu mai puteau construi nimic pe raza orasului. Acum cu cele 2 noi achizitii (parcul Sipote si padurea Zamca) poate desfiinta toate parcurile din oras pentru a construi blocuri, sedii de birouri, clinici…etc. In maxim 10 ani orasul nu va mai avea niciun parc! Garantat!

  2. La Suceava in atitia ani dupa revolutie, un parc nu s-a construit.. ce a mai ramas verde, pe ici, pe colo, se demoleaza!! Suceava se comprima, nu se extinde cum este firesc! Toate peticile cu verdeata se ocupa cu fel de fel de constructii, in special vile si iar blocuri… betoane si iar betoane. Nimeni nu zice nimic, nimeni nu-i opreste, nimeni nu raspunde de dezastru, dar nimeni nu controleaza!! ,,Legal” ni se ia dreptul la aer, la viata!

  3. Ce mai ramine din parc? Si asa parcul este umplut cu de toate. Aveti o ciuda pe parcuri de neinteles. Cum puteti sa distrugeti putinul spatiu verde care a mai ramas . Mai ales ca acolo vor trebui sa fie si locuri de parcare. Dupa voi PNL-ul, potopul! Cine raspunde pentru distrugerea a tot ce este verde?

  4. Dupa ce au “furat” 25% din spatiile verzi ale parcului cu acel corp nou construit deja, mai vor acuma si un monstru de cladire?
    Au luat caminul de la ALIMENTAR care zace si e foarte aproape de daramare dupa ce au zis ca fac acolo camin de studenti in mai putin de 1 an. Se pare ca mafia constructilor prefera sa face ceva de la zero?
    Asa primarie asa planuri. Spatiile verzi pentru care orasul era renumit au disparut. De ce un corp nou de 10 etaje? Si culmea, intr- zona unde cunt cladiri cu mazim 3-4 etaje.