Thursday , April 25 2024

O biserică cu hramul Stefan cel Mare şi Sfânt va fi sfinţită duminica viitoare

sf stefan cel mare [800x600]

Lăcaşul de cult este o filie a parohiei Sfântul Andrei din cartierul Burdujeni, este ridicată la liziera pădurii dintre Burdujeni sat şi Adâncata, construcţia începând cu opt ani în urmă pe un teren dat de mama preotului, care l-a primit ca zestre de la bunica sa, iar slujba de sfinţire va fi oficiată de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor

Pe data de 13 iulie, duminica viitoare, va fi sfinţită o biserică nou ridicată în zona cartierului Burdujeni sat care poartă hramul Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare şi Sfânt. Lăcaşul de cult a început a se construi cu mai mulţi ani în urmă, pe un teren viran situat la liziera pădurii care delimitează cartierul Burdujeni sat de comunca Adâncata, într-un loc numit odinioară „La Gropi”, dar care acum este una din zonele cele mai frumoase, plină de case şi vile noi cu un peisaj aparte.
In zona respectivă se poate ajunge de pe drumul principal ce trece prin Burdujeni – sat (strada 22 decembrie) iar la intersecţia unde este şi capătul de linie de maxi – taxi se face la stânga pe strada Dobrilă Eugen şi apoi se parcurge o distanţă de mai bine de jumătate de kilometru. După cum a explicat preotul Viorel Duţuc, mai este posibilă şi o altă varinată, pe un drum forestier lung de vreo 850 de metri şi care face legătura cu o zonă din vecinătatea cabanei Căprioara. Totuşi, accesul pe acest drum forestier se face numai în limitele şi cu acordul celor de la Direcţia Silvică, după cum a precizat preotul Viorel Duţuc.
Biserica a cărei slujbă de sfinţire va avea loc pe 13 iulie este o „filie” a parohiei Sfântul Andrei din Burdujeni, cea mai mare din respectivul cartier şi una din cele mai mari din oraş. Intrebat de ce a ales ca hramul bisericii să fie Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare şi Sfânt, preotul Viorel Duţuc a precizat că atunci când a cerut, conform rânduielii, acordul IPS Pimen pentru a ridica o biserică au fost sugerate două opţiuni, una fiind cu hramul Sf. Ioan Botezătorul. „A mers atunci fratele meu, Constantin şi ni s-a recomandat de către Inalt Prea Sfinţia Sa Pimen să optăm, adăugând că ar fi bine hramul Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare şi Sfânt. Discuţiile de atunci nu erau la mult timp după canonizare şi nu erau multe biserici care să poarte acest hram. Am considerat că este potrivit ce ne-a spus ierarhul”, ne-a spus preotul Viorel Duţuc, adăugând că el a optat pentru Binecredinciosul Voevod Stefan cel Mare şi Sfânt şi deoarece crede în sfinţenia marelui domnitor, în ciuda ironiilor din partea unor cetăţeni iar IPS Pimen s-a bucurat pentru această alegere.
Interesant este că biserica s-a dorit, iniţial, a fi o replică după cea a Domniţelor, din centrul Sucevei şi care poartă hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Ulterior, după cum a spus preotul Viorel Duţuc, s-au adus câteva îmbunătăţiri faţă de proiectul iniţial. Totuşi, dimenisiunile bisericii nu diferă foarte mult de cea din centrul Sucevei, fiind un lăcaş de cult mic, dar bine făcut. „Am vrut, iniţial, să îl facem din lemn pentru că era lângă pădure şi poate că dădea bine. Apoi, din precauţie am considerat că este mai bine să facem un efort mai mare şi am făcut biserica cu structură de beton armat şi din zidărie de cărămidă”, a mai spus preotul Viorel Duţuc.
El a explicat că terenul pe care s-a făcut este de la mama sa care, la rândul ei, l-a primit zestre de la bunica sa şi care fusese primit de bunicul său după război. In 2005 a fost oficiată, de IPS Pimen – Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor – slujba de sfinţire a locului unde urma să fie ridicată biserica iar în primăvara anului 2006 au început lucrările. Anul acesta s-a finalizat şi catapeteasma. „Mi-am dorit ca biserica să fie sfinţită de Inalt Prea Sfinţitul Pimen pentru că am o râvnă faţă de ierarhul care m-a şi hirotonit ca preot”, ne-a mai spus Viorel Duţuc. Totuşi, preotul a adăugat că sunt lucruri de făcut în zona respectivă, de la trotuare la o clădire administrativă şi pentru copii precum şi pictura bisericii. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Trei elevi de la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, premiați la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial a avut loc în perioada …