Thursday , September 29 2022
Breaking News

UPDATE: Directorul general al APIA Romania si directoarea adjuncta APIA Suceava, in arest la domiciliu

UPDATE: Astazi, in jurul orei 12.00, judecatorii Tribunalului  Suceava au hotarat  ca directorul general APIA, Gheorghe Benu şi directoarea adjuncta de la APIA Suceava, Delia Moldoveanu, sa fie arestati la domiciliu, in acelasi timp DNA inaintand recurs la decizia de ieri a Tribunalului de eliberare sub control judiciar a lui Ioan Piticari şi a lui Neculai Toma 

 

gheorghe benu - neculai toma [800x600]
Gheorghe Benu (stânga) şi Neculai Toma, ieri, la aducerea în faţa judecătorilor de la Tribunal
delia moldovanu - 1 [800x600]
Delia Moldoveanu, ieri, la Tribunalul Suceava

Patru dintre suspecţii din dosarul subvenţiilor ilegale de la APIA au fost duşi ieri la Tribunalul Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Astfel, în jurul amiezii, Gheorghe Dorel Benu, directorul general al APIA Central, Delia Moldovanu, directorul adjunct al APIA Suceava, Ioan Piticari, consilier judeţean PNL şi Neculai Toma, medicul veterinar din Horodnic au fost prezentanţi în faţa instanţei de judecată, fiica lui Piticari făcând un adevărat circ în faţa Palatului de Justiţie din Suceava. Aceasta s-a băgat în faţa camerelor de filmat şi de fotografiat şi chiar a lovit jurnaliştii prezenţi care îşi făceau meseria, doar pentru ca tatălui ei să nu fie filmat şi fotografiat cu cătuşele pe mâini. Femeia aproape că s-a luat la trântă cu reprezentanţii din mass – media, probabil disperată fiind din cauza faptului că părintele ei era aproape de a primi un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Aseară, până în jurul orei 23.00, cei patru, ajutaţi de o armată de avocaţi, care au cerut termene peste termene pentru a studia dosarul, au fost lăsaţi în libertate rând pe rând, cea mai interesantă situaţie fiind cea a lui Gheorghe Dorel Benu, care, în jurul orei 22.45, a fost scos cu cătuşele la mâini din Palatul de Justiţie, dus la arest, unde a fost descătuşat şi lăsat să plece. Judecătorii au rămas aseară în deliberare şi urmau să se pronunţe cu privire la arestarea preventivă a celor patru suspecţi. In jurul orei 23.30, instanţa suceveană a decis eliberarea sub control judiciar a lui Ioan Piticari şi a lui Neculai Toma, în cazul directorului Gheorghe Benu şi al adjunctei Delia Moldoveanu instanţa urmând să se pronunţe în cursul zilei de astăzi.
Serviciul Teritorial Suceava al DNA a demarat miercuri, 4 iunie 2014, în urma unei anchete iniţiate pe la începutul anului, descinderi la sediul APIA Suceava, la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură central, din municipiul Bucureşti, la DSVSA Suceava dar şi la alte câteva locaţii din judeţele Suceava, Iaşi şi Dâmboviţa, în scopul destructurării unui grup infracţional a cărei conducător era chiar directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldovanu care, împreună cu mai mulţi complici – funcţionari publici din instituţia unde lucrează, alţi funcţionari de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, medici veterinari şi apropiaţi, au pus la cale o strategie prin care parohii şi mănăstiri, entităţi deţinătoare de teren agricol ori de animale dar şi alţi ferimeri, au încasat nejustificat bani din bugetul european în contul subvenţiilor oferite pentru sectorul zootehnic ori pentru suprafaţa de teren exploatată agricol. Valoarea prejudiciului produs prin înscrieri în fals în baza de date a APIA central, operaţiune efectuată în serverul central de către lucrătorii Agenţiei de plăţi de la Suceava depăşeşte 5 milioane de lei ( circa 1,2 milioane de euro).
Procurorii DNA Suceava au dispus începerea şi apoi extinderea urmăririi penale in rem, pentru infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, înşelăciune, dare de mită, luare de mită, spălare de bani şi folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
Cercetările în acest dosar vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate, arată procurorii.
Anchetatorii susţin că, pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au înregistrat în Registru Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic.
Astfel, pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, doctorii veterinari suspectaţi în acest dosar ar fi modificat, în Baza Naţională de Date a ANSVSA – SNIIA, data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploataţii virtuale.
Totodată, potrivit procurorilor, având în vedere cercetările efectuate de DNA Suceava începând cu luna decembrie 2013, reprezentanţi ai APIA Suceava şi APIA central au făcut o serie de demersuri astfel încât să facă dificile acţiunile de control ale persoanelor sau institiţiilor abilitate ori au încercat să transfere responsabilitatea pentru prejudiciu exclusiv în sarcina solicitanţilor subvenţiilor.
“În acelaşi context, medicii veterinari concesionari au falsificat documente pentru a induce în eroare echipele de control, i-au instigat pe fermieri la mărturie mincinoasă referitor la faptul că au deţinut animalele pentru care au fost depuse cereri de subvenţie, dar că între timp le-au tăiat şi consumat”, a precizat DNA. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Absolventă a Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, premiată și felicitată de conducerea ASE București și de ministrul Educației

Absolventa Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, promoția 2022, Denisa Siminiuc, a fost premiată și felicitată …

One comment

 1. Antoniu Poienaru

  Exista toate premisele de retragere a acreditarii APIA, in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1290/2005 si Regulamentul (CE) nr. 885/2006, si delegarii atributiunilor catre APDRP.Dorel Benu, dir. gen. APIA a fost demis pentru infractiuni de coruptie iar fostul dir. gen. adj. Aurel Pana este arestat. Urmeaza Daniel Constantin, fost dir. gen. APIA? Sau baiatul asta isi va da demisia daca instanta ii va salta mentorul pe data de 10 iunie!
  Sa ne amintim de arestarea fostului dir. gen. adj. APIA, Aurel Pana:
  In urma arestarii preventive a unui director general adjunct al APIA, intr-un dosar presupus de coruptie, in care sunt pomeniti si directorul general, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale(MADR), Daniel Constantin a dispus Corpului de Control un control extins la APIA.
  Raspunzand la comanda lui Victor Ponta de a face acest control, Daniel Constantin uita ca agentia este o constructie pe bani comunitari, ministerul pe care il conduce fiind autoritatea competenta care a desemnat organismul de coordonare a celor doua agentii de plati : APIA si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit(APDRP).
  Dacian Ciolos, fost ministru al MADR si cel care a semnat acreditarea celor doua agentii, in loc sa se sesizeze din postura de comisar pe Agricultura al Comisiei, tace ca mortu-n papusoi.
  Exista toate premisele de retragere a acreditarii APIA, in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1290/2005 si Regulamentul (CE) nr. 885/2006, si delegarii atributiunilor catre APDRP.
  Se impune destituirea imediata a celor care nu au monitorizat agentia si raportat Comisiei suspiciunile de atingere a intereselor ei financiare, cei de la organismul coordonator, apoi directorii generali, directorii generali adjuncti precum si directorii directiilor Audit intern, Juridic si Antifrauda, Control intern si Supracontrol din cadrul APIA.
  Autorizarea APDR privind gestionarea FEGA sa se faca de catre o agentie independenta de agentia de plata, conform art.1, alin 3, din Regulamentul (CE) nr. 885/2006.
  Regulamentul de Organizare si Functionare al APIA defineste clar atributiunile directorilor, prevazute si in fisa postului.
  Astfel, constatam ca Aurel Pana coordona si conducea activitatea agentiei in stransa colaborare cu Dorel Benu, directorul general APIA(art.18, lit.a), monitoriza impreuna cu directiile de specialitate din APIA stadiul implementarii sarcinilor trasate de catre CE in domeniul agriculturii(art.18,lit.f) si promova imaginea agentiei(art.18,lit.o) in perfecta armonie cu ‘schema de plata’ a comisionului pentru untdelemn.
  Sanctiunile Comisiei din anii precedenti in suma de peste 120 mil. Euro, pe care le platim noi contribuabilii, din cauza neregulilor de la APIA, anchetele in care se afla multi directori executivi din centrele judetene APIA, reprezinta argumente in plus pentru ca aceastei agentii sa i se ridice acreditarea.
  De asemenea, DNA trebuie sa informeze corect si de indata, Biroul de Lupta Antifrauda(OLAF), privind ancheta efectuata la APIA.
  Sursa:http://antoniupoienaru.finantare.ro/2013/08/16/retragerea-acreditarii-agentiei-de-plati-si-interventie-pentru-agriculturaapia/