Friday , September 30 2022

Numărul elevilor din străinătate întorși în școlile sucevene s-a dublat

Pe parcursul anului școlar 2018-2019 s-au întors din străinătate 888 de copii, iar de la 1 septembrie a.c. alți 274 s-au înscris în învățământul sucevean, provenind din Italia, Spania, Grecia, Portugalia.  Majoritatea sunt elevi din ciclul primar și gimnazial și provin din familii cu mulți copii, care s-au întors definitiv în țară, pe când în cazul liceenilor, părinții au rămas în străinătate. In același interval de timp, 121 de elevi au părăsit școlile sucevene

Unitățile de învățământ din județul Suceava s-au îmbogățit cu 1.162 de elevi proveniți din școlile din străinătate, număr dublu față de anul anterior. Cei mai mulți dintre aceștia s-au întors din țări precum Italia, Spania, Grecia și Portugalia.

”În anul școlar 2018-2019 s-au întors 888 copii din străinătate, iar de la 1 septembrie alți 274, deci un total de 1.162. Numărul acestora aproape s-a dublat, anul trecut fiind înscriși 639 copii din străinătate”, a precizat Alexandra Chirilă, inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectora­tului școlar Județean (ISJ) Suceava. Majoritatea sunt elevi din ciclul primar și gimnazial și provin din familii cu mulți copii, care s-au întors definitiv în țară, pe când în cazul liceenilor, părinții au rămas în străinătate.

Transferul copiilor în școlile din țară nu presupune doar echivalarea studiilor sau traducerea foilor matricole, ci și o perioadă grea de acomodare a acestora, diferențele dintre sistemele de învățământ din străinătate și cel românesc fiind destul de mari. ”Anul trecut am revenit în țară, după 15 ani petrecuți în Italia, timp în care fiul meu a mers acolo și la grădiniță și la școală și avea medii mari. Însă când a început să meargă aici la școală i-a fost foarte greu. Venea acasă și îmi povestea cât de grea și diferită este materia de aici, mai ales la matematică, chimie și limba română, dar că își dorea să țină pasul cu colegii lui. I-am dat pregătire încă de la începutul anului școlar și a reușit să obțină premiul III la finalul clasei a VII-a”, a povestit Mihaela Moraru, mama unui elev de clasa a VIII-a.

Din datele furnizate de inspectorii școlari, din cei 888 copii veniți din străinătate pe parcursul anului școlar trecut, 501 sunt din învățământul primar, 236 din cel gimnazial, 94 sunt liceeni, iar 6 s-au înscris în învățământul profesional. În cazul a 51 de copii, cererile au fost trimise mai departe, către Ministerul Educației, deoarece este de competența lor să echivaleze studii universitare, IșJ având rolul de a înregistra și transmite documentația în astfel de cazuri.

Pe de altă parte, în același interval de timp, au părăsit unitățile de învățământ din județul Suceava un total de 121 de copii, din care 52 de la 1 septembrie a.c. Conform datelor furnizate de IșJ Suceava, în acest an școlar există 4.874 de formațiuni cu un efectiv de aproximativ 108.221 de copii, ceea ce reprezintă 3,85% din ­po­­pulația școlară a României. (Oana NUȚU)

Vezi si

Definitivat examen profesori Suceava Obiectiv

Cadrele didactice se pot înscrie la Definitivat 2023 până la data de 14 octombrie

 După admiterea dosarului de înscriere, candidații la Definitivat 2023 vor avea de susținut, în Etapa …