Thursday , October 6 2022

Numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic în Suceava

Stocurile de sânge sunt aproape de zero n faptul că donatorii din zonele carantinate trebuie să-și facă testul Covid, a făcut să scadă și mai mult numărul sucevenilor care doresc să doneze

Reprezentanții Centrului de Transfuzii Suceava au anunțat că numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic. Zeci de bolnavi așteaptă deznădăjduiți, iar singura speranță este ca cei dragi să se mobilizeze și să meargă să doneze sânge, de preferat pentru grupa de care are nevoie fiecare bolnav, pentru a fi siguri că această cantitate de sânge va ajunge la ei. Deoarece numărul donatorilor a scăzut foarte mult în ultima lună, reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Suceava fac apel la suceveni să treacă pragul instituției pentru a dona sânge. Se pare că de la zi la zi situația devine tot mai complicată. Directorul Centrului de Transfuzie a precizat că donatorii din zona carantinată, municipiul Suceava și comunele Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei, trebuie să-și facă înainte testul pentru Covid 19, gratuit, la Direcția de Sănătate Publică, pe bază de programamre. Cei care au efectuat testul, ar trebuie să se prezinte pentru donare, în cel mai scurt timp de la primirea rezultatului. Reamintim că cei care donează sânge primesc în continuare câte șapte tichete de masă plus un set de analize medicale gratuit. Situația cea mai gravă se înregistrează în cazul grupei de sânge AB negativ, care este o grupă destul de rar întâlnită, dar nici în cazul celorlalte grupe situația nu este una foarte bună. Dacă într-o lună obișnuită numărul donatorilor era de aproximativ 600 de persoane, acum numărul donatorilor s-a ridicat cu greu la aproximativ 100 de persoane.

Donarea de sânge prezintă și o serie de beneficii pentru organism, cum ar fi: sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscul de paralizie și accident vascular se poate reduce cu 30%. În urma donării de sânge, rezistența organismului la șocuri crește, astfel. (C.R.)

Vezi si

Sucevenii pot plăti prin sms pentru eliberarea cărților de identitate

Începând de miercuri, 5 octombrie, sucevenii pot plăti prin SMS taxele pentru eliberarea cărților de …