Friday , April 19 2024

Numărul deceselor de cancer și boli de inimă s-a dublat în județul Suceava comparativ cu anul trecut

De la începutul anului au murit mult mai mulți suceveni bolnavi de cancer decât în aceeași perioadă a anului trecut. Secția de Oncologie a Spitalului Județean a rămas non-COVID, dar cu toate acestea mulți pacienți nu au mai ajuns la spital, de frica infectării cu coronavirus. Cabinetele de Oncologie din cadrul Ambulatoriului sunt și acum închise, iar medicii suceveni nu au mai putut deschide nici cabinetele private deoarece munceau într-un spital declarat Spital COVID. Numărul deceselor cauzate de infarct miocardic și cardiopatie ischemică este dublu, practic, în județul Suceava în acest an față de perioada corespunzătoare din 2019

Pandemia de coronavirus a grăbit sfârșitul a sute de suceveni bolnavi de cancer. Datele statistice arată că numărul deceselor înregistrate în rândul bolnavilor de cancer, de la începutul anului, s-a dublat, față de aceeași perioadă a anului trecut. Deși la Spitalul Județean Suceava s-a declanșat cel mai mare focar de coronavirus din țară, secția de Oncologie a rămas non-COVID, conducerea unității spitalicești încercând astfel să vină în ajutorul celor peste 10.000 de suceveni bolnavi de cancer din județ. Cu toate acestea, mulți pacienți diagnosticați cu această maladie au fost speriați de posibilitatea infectării cu acest virus și au evitat să ceară ajutor în secția de Oncologie. Din păcate, cabinetele din Ambulatoriul de specialitate sunt închise și acum, iar medicii oncologi suceveni nu au putut deschide nici cabinetele private, legislația nepermițându-le acest lucru deoarece munceau într-un spital declarat Spital COVID.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Suceava, principala cauză a deceselor survenite în rândul sucevenilor a fost reprezentat,ă de-a lungul timpului, de bolile sistemului circulator. În prima jumătate a anului trecut, 2.678 de persoane au murit din cauza acestor afecțiuni, iar anul acesta numărul deceselor a ajuns deja la 4.000. Cea mai întâlnită boală este hipertensiunea, cunoscută și sub numele de tensiune arterială crescută, care este o boală cronică caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale, putând provoca atacul de cord sau insuficiență cardiacă. 305 suceveni au pierdut lupta cu boala de la începutul anului din cauza hipertensiunii arteriale și a complicațiilor ei, comparativ cu 212, câți au murit anul trecut, în aceeașI perioadă. O altă formă de boală la fel de periculoasă este ateroscleroza, o maladie cardiovasculară caracterizată de formarea la nivelul arterelor mijlocii și mari de depozite ateromatoase, plăgi de culoare galbenă, ce conțin colesterol, material lipidic și lipofage, putând provoca infarct miocardic sau accident cerebral. Din cauza bolilor cerebro-vasculare au murit, din ianuarie, aproape 1.000 de suceveni, față de 715 anul trecut, iar din cauza infarctului miocardic au decedat 505 persoane, anul trecut înregistrându-se 200 de decese cu acest diagnostic. Din cauza diferitelor forme de cardiopatie ischemică și-au pierdut viața de la începutul anului 729 de persoane, mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, când au murit 399 de suceveni.


A doua cauză a mortalității în rândul sucevenilor este cancerul. Un număr ridicat de decese s-a înregistrat și în rândul persoanelor care au suferit de boli ale aparatului respirator. Cea mai gravă formă a bolii o reprezintă astmul bronșic, care este o afecțiune inflamatorie cronică comună a căilor respiratorii, caracterizată de crize de respirație, cu impresia de sufocare, acumularea de cantități mari de toxine în corp. În prima jumătate a acestui an, 1.170 de persoane au murit din cauza cancerului, față de 663 de decese câte au fost înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut. 300 de decese au fost din cauza cancerului de trahee, bronhii sau pulmon, mult mai multe față de anul trecut, când au murit cu acest diagnostic 118 suceveni.

Dacă până acum decedau aproximativ 20 de sucevence într-un an, din cauza cancerului de col uterin, în plină pandemie de coronavirus, 21 de femei au pierdut lupta cu cancerul după ce au primit acest diagnostic. Alți 100 de suceveni au murit din cauza cancerului de stomac, în aceeași perioadă a anului trecut fiind înregistrate 69 de decese din această cauză. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Numărul cazurilor de rujeolă din județul Suceava a crescut semnificativ și în aprilie. 54% din totalul de pacienți au necesitat internare

În primele patru luni ale anului 2024, în județul Suceava s-au înregistrat 319 cazuri, dintre …