Thursday , April 25 2024

Număr tot mai mare de prezentări non-urgențe la UPU la Spitalul Județean

Covid-ul a ținut departe sucevenii de Unitatea de Primire Urgențe, pacienții fiind speriați de o posibilă infectare. Odată cu scăderea numărului de cazuri de Covid, au luat amploare non-urgențele care blochează practic activitatea medicilor din UPU. O femeie s-a prezentat cu fiica sa în vârstă de 4 ani de nu mai puțin de 17 ori la Urgențe, în mai puțin de trei luni. ”Legislația este foarte permisivă”, a explicat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Suceava.

Non-urgențele sufocă în ultima perioadă activitatea din Unitatea de Primire Urgențe, mărind astfel timpii de așteptare pentru pacienți, iar cadrele medicale sunt expuse unui volum de muncă enorm. Pentru multă lume e mai comod să se prezinte direct la Urgențe decât în Ambulatoriul de specialitate sau la medicul de familie, deoarece programările în astfel de unități nu se pot face de la o zi la alta.

O mamă de etnie rromă s-a prezentat în ultimele trei luni la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean Suceava de nu mai puțin de 17 ori cu fetița în vârstă de 4 ani. După fiecare consult al medicului pediatru, s-a constatat că micuța nu are vreo problemă gravă de sănătate și nu necesită spitalizare. Tot la UPU a ajuns și o femeie care acuza durere de picioare de aproximativ două săptămâni, iar un bărbat a susținut că a căzut și s-a lovit la cot, luna trecută.

”Legislația este foarte permisivă în acest sens și până nu va fi schimbată, ne vom tot confrunta cu astfel de cazuri”, a declarat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Suceava.

Mulţi pacienţi sar peste vizita la medicul de familie sau la medicii de specialitate din ambulatoriu, punând presiune pe medicii urgentişti. Dacă ne raportăm la numărul celor care au necesitat internare, fiind considerate urgenţe medicale de către medici, constatăm că aproape 70% dintre cei care ajung la Urgenţe nu au avut probleme majore, fiind trimişi acasă.

Media prezentărilor e de 250 pe zi, ceea ce depăşeşte această cifră înseamnă un volum de muncă în plus şi o presiune extraordinară pe medici.

La Unitatea de Primiri Urgenţe Suceava sunt angajaţi în momentul de faţă 11 medici urgentişti, chiar dacă organigrama prevede 18 posturi de medici urgentiști. Se lucrează în prezent cu 62% din personalul necesar, ceea ce reprezintă un efort uriaș din partea medicilor, raportat la numărul de prezentări. În cursul anului 2021, au fost peste 70.000 de prezentări, dar în anii premergători pandemiei, 2018, 2019, au fost peste 100.000 de prezentări pe an, ceea ce înseamnă că pandemia de coronavirus a descurajat mulți pacienți cu urgențe non-Covid să se prezinte la spital. Doar că în ultima perioadă s-a constatat din nou o creștere foarte mare a numărului de prezentări nejustificate în UPU. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …