Saturday , December 3 2022

Noul Spital Municipal Fălticeni se va deschide luna viitoare, după 30 de ani de lucrări

Unitatea spitalicească a primit deja autorizația de funcționare din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Inspectorii DSP au făcut săptămâna aceasta ultimele verificări, în vederea avizării, urmând ca autorizația să fie emisă în zilele următoare. Se așteaptă și autorizația APM

Conducerea Spitalului Municipal Fălticeni a anunțat că noua clădire a unității spitalicești a fost avizată de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență fiind emisă autorizația de securitate la incendiu iar zilele următoare se așteaptă și autorizația sanitară de funcționare emisă de către Direcția de Sănătate Publică. Inspectorii DSP au făcut săptămâna aceasta ultimele verificări. ”Luni s-au încheiat controalele la Spitalul Municipal Fălticeni iar, cel mai probabil săptămâna viitoare, va fi emisă și autorizația sanitară de funcționare”, a menționat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava. Pentru a-și putea muta activitatea în casă nouă, conducerea Spitalului Fălticeni așteaptă și autorizația de funcționare din partea Agenției pentru Protecția Mediului.

După primirea acestor două autorizații, va fi nevoie de o perioadă de aproximativ două săptămâni pentru curățenie, dezinfecție și mutarea aparaturii din clădirile vechi ale spitalului, urmând ca la sfârșitul lunii iulie să fie dat în folosință, noul spital Fălticeni.

Reamintim că primul termen pentru finalizarea spitalului a fost anul 1995, după care au urmat alte și alte termene, toate nerespectate. Proiectul inițial a fost modificat de mai multe ori din cauza schimbărilor apărute în legislația din domeniul medical, a noilor cerințe din domeniul sanitar și al situațiilor de urgență. Noua unitate medicală are 250 de paturi, săli moderne de operație, camere cu sistem de ventilație și grupuri sanitare individuale, circuite pentru fluide medicale și aparatură de ultimă generație și va deservi o populație de 150.000 de locuitori din municipiul Fălticeni și din 20 de comune limitrofe. În anul 2000, lucrările au fost blocate, la acea dată spunându-se că vor fi sistate definitiv și invocându-se faptul că nici nu ar mai fi nevoie de un nou spital sau chiar de vechiul spital de la Fălticeni, ci cel mult de niște secții externalizate ale Spitalului Județean de Urgență Suceava. Motivul invocat era cel legat de distanța mică între municipiul Fălticeni și municipiul Suceava. Lucrările la noul spital din Fălticeni au fost reluate în anul 2011.

Actualul spital funcționează cu șase clădiri dispersate pe o zonă de cinci kilometri. Dintre aceste imobile doar două au fost construite cu destinația de spital și au o vechime de peste 100 de ani. Celelalte patru clădiri sunt amenajate în case particulare, școli și grădinițe. Spitalul, care asigură în prezent asistența medicală pentru populația din oraș și din teriteritoriul arondat, are un număr de 385 de paturi. Indicele de acoperire a populației cu paturi este 2,82 la mia de locuitori, cu mult sub media pe județ. Acest fapt determină o aglomerație permanentă a spitalului, aglomerație care în condițiile precare de spitalizare constituie un impediment serios în administrarea serviciilor medicale de calitate. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Foresta încheie anul cu o deplasare dificilă la Bacău

  “Galben-verzii” joacă pe terenul celei de-a doua clasate sâmbătă, de la ora 14.00 Foresta …