Friday , September 30 2022

Noul elicopter SMURD va ajunge curând la Câmpulung Moldovenesc  

Elicopterul SMURD destinat bazei aeriene care se amenajează la Câmpulung Moldovenesc a fost recepționat de Inspectoratul General de Aviație al MAI. „Continuăm dotarea sistemului de urgență și creșterea capacităților de intervenție. În curând, trei noi baze aeriene destinate în principal intervențiilor în zonele montane, la Caransebeș, Victoria și Câmpulung Moldovenesc!”, a transmis dr. Raed Arafat într-o postare din dimineața zilei de 10 iunie de pe contul său de facebook.

Recepția ultimelor trei dintre cele șase elicoptere H135 destinate gestionării misiunilor de evacuare medicală (MEDEVAC), căutare și salvare în condiții dificile, în special la munte (SAR) și intervenții aeriene pentru cazuri medicale critice, achiziționate în baza proiectului VIZIUNE 2020, s-a desfășurat la sediul Inspectoratului General de Aviație al MAI pe data de 9 iunie. Elicopterele vor fi echipate cu sistem de troliere pentru îndeplinirea misiunilor de căutare-salvare din zone greu accesibile.

„Prin achiziționarea celor 6 elicoptere ușoare multifuncționale și dispunerea acestora în unitățile aeromedicale existente și în cele ce se vor înființa în zona montană va crește numărul intervențiilor pentru acordarea asistenței medicale de urgență și transportul victimelor în stare gravă la unitățile spitalicești, cu cel puțin 20% (peste 700 misiuni). Beneficiul va fi cuantificat în numărul de pacienți care vor avea acces la asistență medicală de urgență, într-un timp mai scurt de intervenție”, informează Departamentul pentru Situații de Urgență.

Aeronavele au fost achiziționate prin Proiectul VIZIUNE 2020 din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare – Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor – Obiectivul specific 5.2 Creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție, în care Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. are calitatea de partener, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență deține calitatea de lider. În cadrul acestui proiect, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. are alocat un buget de 1.022.924 LEI, dintre care 85% din fonduri europene nerambursabile și 15% din bugetul de stat. Obiectivul specific al proiectului, consolidarea capacității aeriene de răspuns și de pregătire a piloților, va fi atins prin achiziționarea celor 6 elicoptere H135 și a 6 elicoptere medii/grele variante naval, respectiv uscat. (D.P.)

Vezi si

Definitivat examen profesori Suceava Obiectiv

Cadrele didactice se pot înscrie la Definitivat 2023 până la data de 14 octombrie

 După admiterea dosarului de înscriere, candidații la Definitivat 2023 vor avea de susținut, în Etapa …