Sunday , January 29 2023

Noul computer tomograf de la Spitalul Judeţean s-a stricat

Deşi are doar câteva luni de la darea în folosinţă, aparatul de ultimă generaţie s-a stricat, iar pacienţii ce necesită investigaţii de specialitate sunt trimişi, ca de obicei, la Centrul Medical “Arcadia” . Deşi defecţiunea, la prima vedere, nu pare a fi gravă, cel puţin până săptămâna viitoare pacienţii nu mai pot beneficia de noul computer tomograf. Aparatul de la Spitalul Judeţean este unul dintre cele mai scumpe din ţară, preţul său ridicându-se la aproximativ 2,1 milioane de lei, cu tot cu TVA

Spitalul judetean Sueava, 17 nov 2011 (26) [800x600]

După o lungă serie de decizii controversate, conducerea Spitalului Judeţean a reuşit să anunţe la finalul lunii ianuarie a acestui an că, în sfârşit, la cel mai important spital din judeţul Suceava a fost pus în funcţiune un computer tomograf modern. “Minunea” asta, oricum insuficientă pentru nevoile bolnavilor care ajung la Spital, n-a ţinut decât până la începutul acestei săptămâni, când lăudatul aparat s-a stricat. A costat  nu mai puţin de 2,1 milioane de lei, cu tot cu TVA, bani plătiţi de Guvern şi Consiliul Judeţean, fiind unul dintre cele mai scumpe asemenea aparate din ţară. Faptul că respectivul tomograf este produs de General Electric şi că are  64 de rânduri de detectori, cu 56 în plus faţă de vechiul tomograf al Spitalului sucevean, poate fi relevant pentru bolnavi şi medici doar când aparatul funcţionează. Cât e stricat, sumele şi datele astea provoacă, probabil, zâmbete  celor de la Centrul Medical “Arcadia”, unitate privată la care, în bună şi veche înţelegere cu şefii de la Spitalul Judeţean, sunt duşi acum bolnavii care au nevoie de tomografie. Plăţile între cele două unităţi medicale pentru aceste servicii ating sume frumuşele şi provoacă, de asemenea, zâmbete la “Arcadia” şi oarece emoţii la Casa de Asigurări, când se semnează deconturile respective.
Revenind la tomograful “bolnav” de la SJU, se pare că acesta nu are suferinţe foarte grave, dar, totuşi, s-a impus repausul total. Speranţa noastră este că “pacientul” va fi tratat corespunzător, îşi va reveni curând şi, mai ales, “tratamentul”  nu va fi plătit tot de noi, din bani publici, ci va fi realizat în cadrul garanţiei pe care orice asemenea aparat o are acordată după achiziţie.
Unele surse din SJU au declarat că piesa buclucaşă care a dus la blocarea tomografului ar fi fost deja comandată la producător, dar până săptămâna viitoare nu sunt şanse ca aparatul să fie repus în funcţiune.
Trebuie reamintită decizia discutabilă de la sfârşitul anului trecut a conducerii SJU, când vechiul tomograf al Spitalului, funcţional, a fost oprit până la instalarea celui nou. Astfel, vreme de câteva luni, bolnavii de la Spital au fost plimbaţi tot la “Arcadia” când au avut nevoie de o tomografie.
In acea perioadă, lipsa unui tomograf la Spital a dus şi la producerea unei tragedii care a impresionat tot  oraşul. O barmaniţă a pub-ului “La Bibliotecă”, în vârstă de 38 de ani, a murit în timp ce era “plimnbată” de la SJU la tomograf, la Centrul Medical “Arcadia”. Moartea tinerei a fost cauzată şi de întârzierea ambulanţei care, în loc să se deplaseze la locul de muncă al acesteia s-a dus la Biblioteca Judeţeană.  După ce cu greu a ajuns o ambulanţă la pub-ul respectiv, femeia a fost intubată şi transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, unde a fost diagnosticată de către medicii urgentişti cu stop cardiorespirator şi accident vascular hemoragic. Cum computerul tomograf al Spitalului Judeţean a fost dezactivat începându-se operaţiunile de montare al celui nou, s-a luat decizia transportării pacientei la Centrul Medical “Arcadia” pentru această investigaţie, dar, din nefericire, Angela A. a murit în ambulanţă în drum spre “Arcadia”. (Iulia Greta NIGA)

Vezi si

Peste 120 de polițiști suceveni, cu 45 de mașini, prezenți pe șosele, pentru monitorizarea și fluidizarea traficului. Recomandări pentru șoferi în condiții de iarnă

Peste 120 de polițiști și 45 de autospeciale de poliție se află pe drumurile publice …