Noua statuie din centrul Sucevei a Papei Ioan Paul al II-lea va fi dezvelită, oficial, duminică

reportersite
24 octombrie 2020, 6:25

Zilele trecute s-a finalizat lucrarea de dezafectare a soclului și a vechii statui a Papei Ioan Paul al II-lea și de realizare a unui nou soclu și montare a unei noi statui, de dimensiuni mai mari față de precedenta.

Statuia amplasată în aceeași locație — mica piațetă ce poartă numele papei de etnie polonă, din fața bisericii romano-catolice Sf. Johan Nepomuk – va fi dezvelită duminică, în cadrul unei ceremonii oficiale organizată în acest sens și la care au fost invitați să ia parte primarul Ion Lungu, secretarul general al municipiului Suceava, Ioan Ciutac și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Potrivit celor spuse de preotul Ciprian Antălucă, ceremonia religioasă va fi oficiată de episcopul diecezei de Iași, Iosif Păuleț. De altfel, pe contul de facebook al Diecezei de Iași a fost postată o informare în acest sens, conform cu care sfințirea noului monument dedicat Sfântului Ioan Paul al II-lea din Suceava va avea loc duminică, 25 octombrie 2020, ora 11.00 și va fi precedată de o „Ediție Specială”, care va începe la ora 10.00.

Vechiul monument era de dimensiuni modeste, iar soclul era realizat din marmură și, după cum ne-a explicat preotul Ciprian Antălucă, exista opinia cum că era un contrast mare dintre marmura de la vechiul soclu și construcția bisericii din spate. De aceea, noul soclu, realizat de un meșter din Bosanci, Cristian Mircea Olar, cu susținerea financiară îndeosebi a unui credincios din Suceava, este mai mare și este făcut din piatră.

Preotul Ciprian Antălucă

Cât despre noul monument, preotul Ciprian Antălucă a spus că este realizat dintr-o rășină de foarte bună calitate care imită cu mare precizie bronzul. Statuia a fost cumpărată cu câțiva ani în urmă, din Polonia, cu susținerea primarului comunei Moara – Eduard Dziminschi (etnic polonez) – și a lui Ghervazen Longher, deputat în Parlamentul României pentru mai multe mandate, din partea minorității polone. Din cauză că dimensiunile erau prea mari pentru soclul vechii statuete a papei și s-a dorit a face ceva cât mai frumos, s-a preferat păstrarea statuii într-un colț al bisericii.

Pe de altă parte, precizăm că, în data de 30 septembrie, Primăria Municipiului Suceava a autorizat reconstruirea suportului (soclu – n.r.) și înlocuirea monumentului Papei Ioan Paul al II lea, realizarea a două rampe pentru persoane cu handicap executate în lateralul scărilor de acces existente și a unei trepte de acces în exterior.

Prima statuie a Papei Ioan Paul al II-lea instalată în Suceava va fi mutată, cel mai probabil, la o biserică din Ițcani

În ceea ce privește statuia mai mică a papei de etnie polonă, aceasta va fi, cel mai probabil, amplasată la o biserică romano-catolică din cartierul Ițcani, care funcționează ca filie a bisericii din centrul Sucevei. Amplasarea va fi într-o grotă ce va fi realizată după modelul existent la Cacica, unde pe lângă mica statuie a Papei Ioan Paul al II-lea se dorește a fi amplasată și o statuie a Sfintei Fecioare. (D.P.)

secretarasite

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Luiza Butnariu 25/10/2020 la ora 15:12 -

    O statuie f.frumoasa. si un mesaj al papei la fel de frumos.