Thursday , April 18 2024

Noi specializări în oferta educațională a USV pentru anul universitar viitor

Candidații la admiterea de anul viitor vor avea la dispoziție patru specializări noi, și anume programul de licență Media digitală, pentru care au fost alocate 50 de locuri, și programele de masterat Drept penal și criminalistică, pentru care vor fi disponibile 50 de locuri, precum si programul Drept european, Globalizare și diplomație economică, tot 50 de locuri, și programul Istorie: permanențe, interferențe și schimbare, care a primit 30 de locuri. In ceea ce privește numărul locurilor propuse pentru admiterea de anul viitor, pentru licență zi, acestea sunt cu 100 în plus, și anume 3.360, iar pentru programele de master numărul locurilor este cu 330 mai mare 

Senatul Universității  „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a aprobat criteriile specifice privind organizarea și desfășurarea examenelor de admitere în ciclurile de studii universitare de licență, masterat, doctorat și conversie profesională, pentru învățământul cu frecvență și cel la distanță, pentru anul universitar 2020-2021. Potrivit documentelor, candidații la admiterea de anul viitor vor avea la dispoziție patru specializări noi, și anume programul de licență Media digitală, pentru care au fost alocate 50 de locuri, în cadrul Facultății de Litere și științe ale Comunicării (FLSC), și alte trei programe de masterat. Este vorba despre Drept penal și criminalistică, din cadrul Facultății de Drept și științe Administrative (FDSA), pentru care vor fi disponibile 50 de locuri, cumulate cu cele pentru programul Drept european. O altă noutate o reprezintă programul de master Globalizare și diplomație economică, pentru care au fost alocate tot 50 de locuri, în cadrul Facultății de Ştiințe Economice și Administrație Publică (FSEAP), iar programul Istorie: permanențe, interferențe și schimbare, din cadrul Facultății de Istorie și Geografie (FIG), a primit 30 de locuri. Fiind vorba despre specializări în curs de autorizare, USV face mențiunea că aceste programe se activează numai în condițiile aprobărilor legale. Spre exemplu, ARACIS a acordat o autorizare de funcționare provizorie pentru programul de licență Media digitală în data de 19 decembrie.

Celelalte programe de licență anunțate de universitari pentru admiterea de anul viitor, și anume Tehnică dentară și Limba și literatura chineză – Limba și literatura română/ o limbă modernă, se află în diferite stadii, fiind în curs de înființare. O altă propunere a USV, programul Medicină – Nutriție și recuperare medicală, nu a fost acreditat de ARACIS ca nou domeniu de masterat.

100 de locuri în plus pentru licență și cu 330 de locuri mai mult pentru master

În ceea ce privește numărul locurilor propuse pentru admiterea de anul viitor, pentru licență zi, acestea sunt cu 100 în plus, și anume 3.360, iar creșterea se datorează, în primul rând, celor 50 de locuri alocate noului program de licență de la FLSC, Media digitală, apoi ar mai fi suplimentarea cu câte 25 de locuri la specializările Informatică economică, din cadrul FSEAP, și Filosofie, din cadrul FIG. Precizăm că pentru specializarea Filosofie, la admiterea din această vară a fost depus doar un dosar de înscriere, iar la sesiunea din toamnă nu s-a înregistrat niciun înscris, deci nu se justifică suplimentarea locurilor, ci mai degrabă renunțarea la acest program de licență, care, în ultimii ani, nu s-a dovedit a fi atractiv pentru absolvenții de liceu. Pentru studiile ID s-au alocat tot 580 de locuri, ca și la admiterea de anul acesta, neînregistrându-se schimbări.

Studiile de masterat au primit o alocare de locuri, ce urmează a fi scoase la concurs pentru admiterea în anul universitar 2020-2021, cu 330 mai mare, urmând a fi disponibile un total de 2.655 de locuri.

A crescut și numărul locurilor alocate programelor de conversie profesională, de la 210 la 350, deși această modificare nu are justificare dacă ne raportăm la înscrierile candidaților din sesiunile de admitere din acest an. Exceptând programul Pedagogia învățământului primar și Preșcolar, care și-a ocupat 79 din cele 80 locuri, celelalte 9 programe de studii nu au reușit să atragă ocupanți pentru măcar jumătate dintre locurile alocate, iar două dintre ele au avut 0 înscrieri.

În ceea ce privește taxele de școlarizare pentru cele 10 facultăți din cadrul USV, acestea rămân nemodificate. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …