Thursday , February 2 2023

Noi hale, două drumuri noi, sens giratoriu – amenajări pentru operaționalizarea lângă Aeroport a centrului logistic care va coordona ajutoarele europene pentru Ucraina 

Hub-ul umanitar va funcționa la Centrul Economic „Bucovina” (CEB) u prin acest centru logistic, sub coordonarea autorităților de la Bruxelles, vor fi gestionate toate ajutoarele umanitare destinate populației afectate din zonele de conflict din Ucraina. Președintele Iohannis a fost sâmbătă la CEB, iar de ieri președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a demarat deja discuțiile concrete pentru operaționalizarea cât mai rapidă a hub-ului. „Începem să elaborăm schița acestui centru logistic pe care să o prezentăm Comisiei Europene”, a afirmat, ieri, Gheorghe Flutur. Se vor ridica și alte hale de depozitare pe lângă cele prezente și va fi realizat un sens giratoriu pe DN 29, la intrarea pe drumul județean spre Aeroport u de asemenea, se intenționează construirea a două drumuri de acces, unul dinspre Dumbrăveni pe lângă gardul perimetral al Aeroportului, iar al doilea de la Parcul Industrial spre Burdujeni

Sâmbătă și duminică au avut loc două întâlniri în vederea realizării proiectului centrului logistic european de ajutor umanitar pentru Ucraina care se va înființa în zona Parcului Industrial Bucovina de lângă Aeroportul Suceava, la care au fost președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, specialiști – reprezentantul IGSU, arhitectul șef al Județului Suceava, șeful Parcului Industrial, directorul Aeroportului, Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Suceava – alături de primarii din Salcea, Adâncata, Dumbrăveni.

Prima întâlnire a avut loc chiar în contextul vizitei președintelui României, iar a doua în dimineața zilei de duminică, la Centrul Economic „Bucovina” (CEB) unde se va amenaja respectivul centru logistic. Participanții la discuții susțin că „lucrurile sunt în dinamică” și că este posibil ca să apară elemente de noutate față de cele creionate la primele două ședințe.

Totuși, potrivit Consiliului Județean Suceava, această schiță a centrului logistic va fi făcută cât de repede, menționându-se de către Gheorghe Flutur că pentru acest obiectiv de investiții este tot sprijinul Guvernului în sensul ca acest centru logistic european să fie organizat cât mai repede. „Începem să elaborăm schița acestui centru logistic pe care să o prezentăm Comisiei Europene”, a afirmat Gheorghe Flutur.

Pe de altă parte, ținând cont de aspectele cu privire la „dinamica lucrurilor”, o nouă întâlnire pe această temă va avea loc în cursul zilei de luni, 6 martie, la Suceava urmând a ajungă și cei de la Autoritatea Aeronautică Române care să avizeze construcția halelor. Aceasta deoarece zona Aeroportului este un regim de înălțime restricționat iar atunci când a fost elaborat planul de urbanism zonal (tot pe amplasamentul CEB) cu privire la parcul industrial a fost, de asemenea, necesară, prezența Autorității Aeronautice Române și avizarea de către aceasta.

De asemenea, este așteptată și prezența reprezentanților CNAIR în vederea realizării sensului giratoriu de pe DN 29, la intrarea pe drumul județean spre Aeroport. Gheorghe Flutur a explicat că, în primul rând, s-a discutat despre realizarea a două drumuri de acces, unul dinspre Dumbrăveni pe lângă gardul perimetral al Aeroportului, iar al doilea de la Parcul Industrial spre Burdujeni. De altfel, cel puțin cu privire la cel dinspre Burdujeni s-a mai discutat de câteva ori în ultimii ani. „Urmează să fie trasate aceste drumuri și voi cere procedură de urgență la Guvern pentru realizarea lor”, a spus președintele CJ Suceava.

Cât despre centrul logistic în sine, Gheorghe Flutur a spus că pentru început sunt disponibile câteva spații pentru depozitarea de materiale, dar în paralel trebuie să înceapă și construcția de noi hale care vor fi construite, în etape, hale mari pentru depozitarea ajutoarelor trimise. Acum la CEB sunt 8 hale cu 2.000 de mp, iar în centrul expozițional mai pot fi depozitate materiale pe circa 1.500 de mp, dar nu este suficient și de aceea vor fi realizate platforme betonate și hale mari.

Reamintim că premierul Nicolae Ciucă a anunțat sâmbătă că hub-ul umanitar care va coordona ajutoarele europene pentru Ucraina va fi organizat la Suceava, sub coordonarea autorităților de la Bruxelles. Prin acest centru vor fi gestionate toate ajutoarele umanitare destinate populației afectate din zonele de conflict din Ucraina.

„Am abilitat prin hotărârea CNSU ca Departamentul pentru Situații de Urgență să înceapă de îndată pregătirile pentru organizarea unui hub umanitar în România. El va fi organizat la Suceava. Avem convingerea că acest hub, sub coordonarea autorităților de la Bruxelles, va putea să faciliteze și să asigure coerența întregului efort care se face pentru a ajuta cetățenii ucraineni. Contribuția autorităților române este una semnificativă”, a declarat sâmbătă Nicolae Ciucă.

Acesta a mulțumit românilor, societății civile și instituțiilor care s-au implicat în ajutorarea cetățenilor ucraineni.

Prin hotărârea CNSU luată sâmbătă, Departamentul pentru Situații de Urgență devine responsabil pentru operaționalizarea hubului umanitar destinat refugiaților ucraineni.

Prin această hotărâre, DSU condus de Raed Arafat va ”întreprinde toate măsurile necesare pentru operaționalizarea unui HUB umanitar prin mecanismul european de protecție civilă sub egida Direcției Generale Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene – DGECHO”, se arată în document.

Totodată, prin acest centru urmează a fi gestionate toate ajutoarele umanitare destinate populației afectate din zonele de conflict din Ucraina și se desemnează DSU, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, ca autoritate responsabilă în relația cu DGECHO pentru semnarea acordurilor de grant și înaintarea cererilor de finanțare. Premierul Ciucă a mai anunțat că pe platforma „Ucraina – împreună ajutăm mai mult” au fost înscrise 5.700 de oferte. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în 1 martie, la finalul ședinței CSAT, că în România va fi creat un hub care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni. (D.P.)

Vezi si

 Activități desfășurate de polițiștii suceveni pentru prevenirea violenței în mediul școlar (FOTO)

În perioada 30 ianuarie –  3  februarie 2023, polițiștii organizează o serie de activități suplimentare …