Monday , December 4 2023

Noi coțcării ale lui Căunei, pădurarul-icoană la care se închină toate autoritățile

De mai bine de un an de zile, periodic, presa suceveană povestește lumii tot felul de filme cu aventuri prin pădurile din Sucevița – Marginea. Actorii principali și decorurile sunt mereu aceleași: pădurarul Mircea Marcel Căunei, ciocanul său de marcat, lemn furat, păduri, munți cheliți de păduri, camioane, vile, mașini și bani, bani, bani.

Mircea Marcel Căunei
Mircea Marcel Căunei

În câteva secvențe, apar și ceva polițiști, procurori, judecători, silvicultori, care sunt însă personaje de rol secund în filmele cu ciocanul lui Căunei, din moment ce întotdeauna sunt surprinse tremurând și cu capul în jos.
Finalul acestor “filme” e același de fiecare dată: dosare penale deschise peste care se așterne praful de rumeguș și pădurarul râzând, mângâiat pe creștet, din umbră, de un frate mai mare, din Capitală.


CITITI și Cum ridici cu șase TAF-uri cinci case mari și frumoase: Mircea Căunei, pădurarul din Sucevița acuzat că ar fi implicat în tăieri ilegale de arbori, ar fi ridicat în sat cinci imobile luxoase


Şi pentru că umbra în care șade ocrotitorul îl protejează foarte eficient pe pădurarul Căunei, acesta își continuă nestingherit aventurile prin pădurile din Sucevița.
Săptămâna trecută, în seara zilei de 20 august, un grup de activiști de mediu, conduși de Tiberiu Vatamaniuc, a reușit din nou interceptarea unui transport ilegal de material lemnos, pe raza comunei Sucevița.
Nicio surpriză, din nou cel implicat în furtul de lemne era pădurarul Căunei, care a fost înregistrat video și de data aceasta cum permite accesul unui camion, cu numărul SV 89 CAR, pentru încărcarea cu material lemnos pe drumul forestier Rusca.


În documente, firma beneficiară a trecut că transportul urma să aibă loc de la depozitul acesteia din Poiana Mărului (o cu totul altă locație față de cea reală). Cea mai simplă explicație pentru această “inadvertență” este că lemnele furate erau din lucrări executate ilegal în cantonul lui Căunei, cu acordul unor personaje sus-puse în ierarhia Ocolului Marginea.

Poliția Marginea – Sucevița a reacționat prompt la apelul la 112 al activistului Vatamaniuc și a oprit camionul și amendat persoana aflată la volanul mașinii.


Documentele erau eliberate pentru firma SC MARMIHAJ Forest SRL din Volovăț. În avizul electronic erau trecuți 14 mc, în cel de hârtie 19 mc, iar în realitate au fost 23 mc.


Polițiștii au amendat firma, iar materialul lemnos transportat a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Marginea. Totodată, s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de „fals material în înscrisuri oficiale” și „uz de fals”, ce va fi soluționat procedural.
Camionul respectiv aparține unui anume Antimie Nicu, fratele patronului de la Holz Transport Marginea – prins și el, tot la inițiativa lui Tiberiu Vatamaniuc, în luna aprilie 2020, cu un transport de 61,7 mc de material lemnos furat, lemn confiscat ulterior.
Firma Marmihaj Forest SRL a mai fost implicată într-un scandal în pădure, pe 10 august 2020, când același Căunei a fost surprins de activiștii de mediu Bodnar și Vatamaniuc când își ascundea, în disperare de cauză, instrumentele de cubaj. Să mai spunem că este bizar faptul că episodul respectiv a avut loc pe pârâul Mesteacăn, o arie în afara cantonului administrat de Mircea Căunei?


CITITI și Vestitul pădurar Căunei, cel cu case multe și mândre în Sucevița, în mijlocul unui nou scandal penal, evident, tot cu un transport ilegal de lemn


Statutul aparte al acestui individ, imun în fața legilor omenești și de neclintit din post, deși a fost prins de nenumărate ori încălcând legea, este o pricină de scandal în zonă, dat fiind numărul mare de cauze penale în care este implicat, tergiversate cu sârg de o serie de lucrători din justiția rădăuțeană.
Până la urmă, toate aceste “aventuri” ale lui Căunei în pădurile din Sucevița și Marginea trebuie să ia sfârșit. Acest statut al pădurarului inamovibil Căunei deja creează probleme conducerii OS Marginea, care, în fața evidențelor, va trebui să ia măsuri, chiar dacă, strict întâmplător, șeful de ocol, Ionel Rotariu, a fost în trecut șeful de district al lui Mircea Căunei. (O.S.)


CITITI și Jaful din pădurile de la Sucevița, anchetat de Poliție și Direcția Silvică


 

 

Vezi si

Comunicat de presă: Caravane prin satele Bucovinei. Povestind despre patrimoniu și protejarea acestuia

No comments

  1. Domnule Vatamaniuc, sincer va apreciez, dar ATENTIE LA CEAIURI.
    NU CRED CA PUTETI SA AVETI INCREDERE IN AUTORITATI! De ce? Logic. Nu au facut minic si nici nu cred ca vor face fiindca s-ar afla cati bugetari (padurari, politisti, procurori, judecatori, etc) ar putea fi implicati.