Wednesday , February 1 2023

Niţă, exclus din PNL. Băişanu, “atenţionat” pentru colaborarea cu PSD

Actualul vicepreşedinte al CJ ,Ilie Niţă, a fost dat afară din PNL cu 171 de voturi pentru excludere şi doar 5 împotrivă . Voci liberale descriu cum, în acest fel mentorul său, deputatul Stefan Alexandru Băişanu a rămas “singur cuc” in partid

Sedinţa de sâmbătă a Colegiului Director al PNL Suceava, în care s-a discutat excluderea din partid a lui Ilie Niţă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava s-a purtat pe un singur ton. Niţă a fost exclus din Partidul Naţional Liberal cu 171 de voturi pentru această decizie şi 5 voturi împotrivă. Numărul total al delegaţilor prezenţi a fost de 180, dar patru dintre aceştia nu au votat. Printre cei patru, cei doi preşedinţi ai comisiei de statut etică şi litigii, Radu Pricope, respectiv al comisiei de revizie şi control, Silviu Camilar. Celelalte două persoane prezente în sală care nu au optat pentru excluderea lui Ilie Niţă din partid nu prea pot fi indentificate, fiindcă votul a fost secret. De reţinut că Ilie Niţă, a cărui soartă politică s-a decis sâmbătă, nu a fost prezent la şedinţa Colegiului Director PNL Suceava.
Ilie Nita vice la CJ [800x600]


A lipsit de la discuţii şi deputatul PNL Stefan Alexandru Băişanu, cel care a fost alături de vicepreşedintele CJ încă în funcţie Ilie Niţă până în ultima clipă, de la care Niţă mai aştepta o ultimă speranţă de sprijin. Nu s-au prezentat de asemenea cel puţin doi grei din vechiul PNL, primarul de Gura Humorului – Marius Ursaciuc şi cel din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură. A venit în schimb primarul de la Siret, Adrian Popoiu, care a prezentat de altfel punctul de vedere al primarilor din vechiul PNL, care au fost de acord cu propunerea Biroului permanent judeţean al partidului de excludere din formaţiunea politică liberală a lui Ilie Niţă, mesajul său fiind în cea mai mare majoritate recepţionat de cei prezenţi la întâlnire.
“Sandu a rămas în interiorul PNL Suceava singur cuc”
O voce din rândul celor prezenţi la şedinţa  PNL Suceava a Colegiului Director PNL Suceava de sâmbătă a tras o concluzie care merită o mai adâncă meditaţie: “Sandu (deputatul liberal Stefan Alexandru Băişanu, n.r.) a rămas în interiorul PNL Suceava “singur cuc”. In sensul că singurul om care care l-ar mai fi putut sprijini direct şi de pe o funcţie de conducere judeţeană oficială în proiectele sale mai rămăsese Ilie Niţă.Baisanu [800x600]
Stefan Alexandru Băişanu, deputat PNL de Suceava şi susţinător al lui Ilie Niţă, nu a fost prezent nici joi, şi nici sâmbătă la un vot al colegilor săi pentru deciderea soartei politice a lui Ilie Niţă. L-a târât însă joi, într-o şedinţă de Consiliu Local, împotrivia puterii unor oameni de înţelegere încă în funcţie vicepreşedintele de CJ, într-o luptă de politică locală de care Ilie Niţă era şi este total străin – calitatea de capitală europeană pe care municipiul Suceava ar putea să o dobândească în anul 2021. Joi a ieşit cu scandal, Ilie Niţă a plecat, Băişanu s-a mai contrat cu câte unul altul, de la primar în jos şi a uitat de Niţă şi problemele lui pe linie de partid, de slujba la stat, de respectabilitatea măcar în târgul Sucevei. Nici joi seară, când toată floarea liberalismului sucevean nu dădea pe dinafară de simpatie pentru Ilie Niţă, copreşedintele PNL – organizaţia municipală Suceava, deputatul Stefan Alexandru Băişanu – nu şi-a permis să strice un vot în favoarea deja condamnatului “politic” Niţă. Acest lucru nici sâmbătă nu s-a întâmplat, iar domnul Ilie Niţă nu s-a dus nici el la şedinţa Colegiului Director  din 25 iulie a.c. , să nu se facă singur de râs.
Băişanu sancţionat pentru că a preferat să stea alături de exponenţii puterii, la festivalurile de vară
Soarta lui Ilie Niţă fiind deja clarificată, mai rămăsese de discutat în şedinţa Colegiului Director al  organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal, o decizie privind modul în care trebuie tratată atitudinea deputatului Partidului Naţional Liberal Stefan Alexandru Băişanu din ultima vreme. Nu este vorba despre candidatura anunţată de dânsul pentru primăria municipiului Suceava în contrapartidă cu colegul său de Cameră, liberalul Ioan Bălan, unde s-a stabilit că va avea loc o competiţie internă, cu sondaje de opinie în rândul partidului, ci mai ales de modul în care s-a poziţionat public Stefan Alexandru Băişanu la sărbătorile  organizate în spaţiul judeţului Suceava la care el a participat. La solicitarea unor delegaţi din sală, prin consens, s-a decis sancţionarea deputatului PNL de Suceava Stefan Alexandru Băişanu cu “atenţionare” – (cea mai uşoară sancţiune din Statulul PNL, n.r.), pentru colaborarea sa cu Partidul Social Democrat şi pentru că în apariţiile publice ale sale nu s-a afişat alături de colegii săi din PNL, ci de cei mai vechi ai săi din cadrul USL, adică lideri ai Partidului Social Democrat la manifestările importante pentru judeţul Suceava – Sărbătoarea destinată comemorării morţii lui Stefan cel Mare de pe 2 iulie de la Putna şi la Festivalul internaţional “Intâlniri Bucovinene”, de acum săptămână, de la Câmpulung Moldovenesc.
Cine va fi noul vice al CJ?
Până la anul, la alegerile lcoale, Consiliul Judeţean Suceava ar putea funcţiona cumva şchiopătând, fiindcă funcţia de vicepreşedinte al instituţiei ce conduce judeţul nu va mai putea fi asigurată de Ilie Niţă. Din partea PNL Suceava vor fi făcute adrese de înştiinţare de exludere din partid a acestuia şi într-o şedinţă următoare va trebui să se ia notă de această decizie.
In conformitate cu legislaţia electorală, Ilie Niţă urmează să fie demis din calitatea de consilier judeţean şi implicit apoi, din cea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Vor trebui să urmeze alegeri noi, în interiorul CJ, pentru desemnarea unui nou preşedinte. Conform unor surse din noul PNL Suceava, va fi desemnat şi pentru aceste mici alegeri un candidat liberal dar şansele de izbândă vor fi foarte mici pentru acesta, în condiţiile în care în Consiliul Judeţean Suceava formaţiunea politică principală aflată la guvernare – Partidul Social Democrat, plus consilierii afiliaţi unor alte formaţiuni politice ori deveniţi independenţi între timp sunt majoritari.(Neculai ROSCA)

Vezi si

 Activități desfășurate de polițiștii suceveni pentru prevenirea violenței în mediul școlar (FOTO)

În perioada 30 ianuarie –  3  februarie 2023, polițiștii organizează o serie de activități suplimentare …

One comment

  1. Băișanu îl mai are cât de cât aproape pe Roibu. Cei cinci cred că au fost puși să voteze contra excluderii lui Niță ca să nu se dea impresia unei dictaturi. Probabil au învățat liberalii ceva de la câțiva mai destupați din PSD, un partid care are totuși o bază destul de „înghesuită”.