Friday , April 26 2024

Niciunul dintre cei 25 de inculpaţi trimişi în judecată de DIICOT într-un amplu dosar de contrabandă nu va ajunge după gratii

Toţi cei 25 au scăpat de închisoare, după ce au primit pedepse cu suspendare, iar unul dintre aceştia chiar a fost achitat de judecători. In iunie 2011, DIICOT Suceava a făcut 143 de percheziţii în Suceava, Botoşani, Constanţa şi Bucureşti, au audiat 60 de persoane şi au reţinut 34 de suspecţi cercetaţi pentru contrabandă cu ţigări

 palatul de justitie Suceava [800x600]


Curtea de Apel Suceava a dat ieri o decizie definitivă într-un amplu dosar de contrabandă cu ţigări. Nici unul dintre cei 25 de inculpaţi din dosar care şi-au aflat ieri pedepsele nu a primit închisoare cu executare. Astfel, Ioan Pasailă a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, Lucian Romeo Belţic s-a ales cu doi ani de închisoare cu suspendare, Vasile Adrian Breabăn a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, Valentin Chira a primit doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Ilie Iulian Chira zis „Lulu”, Constantin Schipor zis „Iuri”, Constantin Coca zis „Nicodim”, Vasile Cîrciu zis „Pisoiu”, Petru Stirban zis „Păsăroi”, Vasile Stirban, Elvis Oliver Chiribucă, Olga Gruia, Aristică Dumitru Bodnar, Gheorghe Pătrăucean zis „Gică”, Sergiu Rareş Onoi, Georgel Reuţ, Constantin Pasailă, Georgian Matei, Mihai Savin zis „Zeguţ” , Ion Cârciu zis „Nunuc” şi Constantin Bodnar zis „Costan”, au fost condamnaţi la câte un an de închisoare cu suspendare. Dimitrie Reuţ zis „Barbă” a scăpat de cele şase luni de închisoare cu suspendare pe care le-a primit la prima instanţă însă s-a pricopsit cu măsura educativeă a supravegherii pe o periodă de patru luni. Acuzaţiile care le-au fost aduse acestora sunt de „constituire a unui grup infracţional organizat” şi „contrabandă”.
Faţă de Ion Gruia zis „Nelu” a fost încetat procesul penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „sprijinire a unui grup infracţional organizat” şi „contrabandă” ca urmare a decesului acestuia survenit în data de 29 noiembrie 2013, în Spania. In acelaţi dosar, magistraţii suceveni i-au aplicat inculpatului Vasile Chira o amendă penală de 5.000 de lei pentru comiterea infracţiunii de „contrabandă”, respectiv „dare de mită”. Decizia Curţii de Apel Suceava este definitivă.
Grupare formată din români şi ucraineni specializată în contrabanda de ţigări destructurată de DIICOT Suceava
Amintim că în luna iunie 2011, Tribunalul Suceava a decis arestarea pentru 29 de zile pentru un număr de 12 persoane, ulterior unei acţiuni în care un număr de 60 de persoane au fost audiate, pentru 34 dintre acestea dispunându-se reţinerea. Numele cel mai cunoscut din prima tranşă de reţinuţi, pentru care s-a acceptat de către instanţă propunerea de arestare preventivă venită de la procurori este cel a lui Petru Marocico – Zaridon, fost poliţist de frontieră până în anul 2008, judecat în libertate şi într-un alt dosar de contrabandă.
Alături de acesta, au mai fost arestaţi Andrei – Ioan Tutula- Andruşcă, Rodica Mandici, Gheorghe Cotos, Ilie Cârciu, toţi din Straja, Cătălin Vasilică Anghelina din Gălăneşti. Faţă de Ionuţ Pisariuc, Ilie Petru Cotos, Viorel Adrian Cotos, Ion Cotos, Ilie Cotos, Constantin Lorin Cornea, au fost luate măsuri privind obligarea de a nu părăsi ţara. Toţi cei enumeraţi sunt cercetaţi pentru constituire de grup infracţional organizat şi contrabandă calificată în formă continuată.
Totodată, procurorii DIICOT Suceava au cerut arestarea preventivă a inculpaţilor Radu Gheorghiu, Cătălin Vlonga, Ion Zamfirache, Alin Cezar Vlonga, Petru Silviu Harasemiuc, Sergiu Onoi, Arcadie Antimie, Marius Boboc, ştiutul de-acum poliţist comunitar de la Siret Florin Scripcariuc, consilierul local de la Grămeşti Emanuel Vasile Apetrei, Valentin Chira, Iulian Chira, Ioan Văsăilă, Lucian Betic, Ioan Gruia,  Petru Stirban, Vasile Stirban, Vasile Cârciu, Constantin Coca, Schipor Constantin, Vasile Breabăn, jandarmul de la Siret.
Un număr de 60 de persoane au fost audiate, la DIICOT Suceava, 34 dintre acestea fiind reţinute pentru 24 de ore în cazul privind destructurarea unui grup transnaţional de contrabandă cu ţigări. În urma celor 143 de percheziţii efectuate de poliţiştii din cadrul IPJ şi BCCO Suceava, în colaborare cu poliţişti de frontieră, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, au fost găsite şi ridicate 31.329 de pachete de ţigări, 20.000 euro, 119.612 de lei, 5.010 grivne (moneda ucraineană – n.r.), 218 telefoane mobile, 104 cartele SIM româneşti şi două ucrainene, o sabie artizanală, 38 hard disk-uri şi laptop-uri, 35 de chingi folosite la transportul baxurilor de ţigarete, zece autoturisme şi un pistol din categoria celor neletale.
Reamintim că un număr de 143 de percheziţii au fost făcute în judeţele Suceava, Botoşani, Constanţa şi în municipiul Bucureşti, care au vizat un grup infracţional organizat transnaţional format din români şi ucraineni şi specializat în contrabanda de ţigări. În urma cercetărilor s-a stabilit că la grupul infracţional organizat au aderat şi un jandarm din cadrul IJJ Suceava, un poliţist din cadrul Poliţiei Locale Siret şi un consilier local din comuna Grămeşti, care au înlesnit introducerea în ţară a mărfurilor de contrabandă de către membrii grupării. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …