Friday , January 27 2023

Niciun ofertant la licitația Primăriei Suceava pentru 10 autobuze electrice mici

Pentru lotul de 25 de autobuze electrice mari de 12 metri s-a trecut la etapa de evaluare documente de calificare 

Licitația pentru achiziția a 35 de autobuze electrice (un prim lot de 25 autobuze mari și un al doilea lor de 10 autobuze mici) în Municipiul Suceava, cu finan­țare din Programul Operațional Regional, a avut loc luni, 25 noiembrie.

Până la termenul limită până la care se pot depune ofertele conform celor specificate în Anunțul de participare – transmis încă din 14 octombrie 2019 pentru licitația deschisă – au fost două înregistrări, însă la expirarea termenului nimeni nu depuse vreo ofertă pentru lotul al doilea în valoare de 9.148.800,00 lei fără TVA. Din câte se pare, pentru lotul 1 – care a fost estimat la o valoare de 57.180.000,00 lei fără TVA – a fost depusă o ofertă.

Analiza documentelor de ­ca­lificare și a ofertei tehnice depusă pentru furnizarea celor 25 de autobuze electrice mari cu lungimea de aproximativ 12 metri trebuie făcută până pe data de 25 martie. Deocamdată, ceea ce este cert este că lotul al doilea a fost anulat, prin urmare nu mai pot fi depuse oferte întrucât termenul a expirat. Urmează a se vedea dacă se organizează o nouă licitație doar pentru lotul al doilea sau se așteaptă a se vedea dacă va fi sau nu va fi adjudecat contractul pentru lotul 1 de 25 autobuze mari ca să fie reluată procedura de la bun început pentru toate cele 35 de autobuze electrice.

Într-o conferință săptămânală de presă a primarului Ion Lungu, edilul explicase că pe data de 25 noiembrie este destul de înde­părtat față de data transmiterii anunțului de participare, dar trebuie respectat, deoarece licitația va putea fi vizualizată și pe Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JO).

În documentație se arată puterea motorului trebuie să fie de 195 de kW în cazul vehiculelor mari și de 120 de kW în cazul celor mici. Totodată, competitorii la licitație vor trebui să asi­gure puterea acumulatorilor de 340 KW în cazul autobuzelor de 12 metri lungime și de 80 KW în cazul celor de 6 metri lungime. De asemenea, printre altele, autonomia autobuzelor va fi de 150 de kilometri pe zi – calculat în condițiile funcționării tuturor „utilităților” și accesoriilor, inclu­­siv a aerului condiționat, afi­șa­jului de bord și de trasee – iar ga­ranția pentru caroserie și po­dele de minim 8 ani; pentru po­dea și covor – 8 ani; anvelope – minimum 120.000 km; acumulatori electrici – minimum 8 ani; unitatea de tracțiune, punțile din față și din spate – 500.000 km, iar pentru discul de frână – 300.000 km.

Autobuzele electrice care vor fi achiziționate în urma licitației organizate de Primăria Suceava vor întregi flota diviziei electrice a TPL – societatea de transport public local – alături de celelalte 15 autobuze electrice mari care vor fi aduse la Suceava în urma unei licitații organizate de ­Mi­nisterul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, precum și alături de alte cinci autobuze de mici dimensiuni achiziționate deja de Primărie cu finanțare elvețiană.

La Suceava ar urma să mai fie aduse 15 autobuze electrice, întrucât la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației ­Pu­blice este în curs, de asemenea, și procedura pentru furnizarea de autobuze electrice cu fonduri guvernamentale fiind pe cinci loturi pentru tot atâtea municipii din țară din care un lot cu 15 autobuze lungi de 12 metri (ce vor deservi liniile 2 și 5, conform unui comunicat postat pe site-ul MDRAP) pentru municipiul Su­ceava. Valoarea lotului pentru Municipiul Suceava la licitația organizată de Minister în data de 12 august pentru cele 15 autobuze a fost estimat la suma de 41.375.000 lei, suma fiind cu circa 25 de milioane de lei mai mică față de licitația Primăriei. Licitația a avut loc în august, iar la aceasta au participat firme din Polonia, Turcia și China. Câști­gătorul încă nu a fost desemnat.

La ora actuală, în Suceava circulă cinci autobuze electrice de capacitate mică. Acestea au fost achiziționate de municipa­litate cu fonduri elvețiene. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Managerul Spitalului Județean: Toleranța zero față de actele de corupție. Tot personalul va fi reinstruit cu privire la standardul anti-mită

Managerul Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava,  medicul Alexandru Calancea, a susținut …