Wednesday , April 24 2024

“Niciodată nu s-a oprit cucul din cântat în Bucovina noastră dragă”

Struna viorii şi plaiurile frumoase pe care trăim, vioara lui Vasile Mucea,  răsună acum în mâna nepotului său – transmite fiul rapsodului Vasile Mucea de la Bilca, Florin Mucea 

mucea2

 

Artistul folcloric din Bilca, Florin Mucea, alături de formaţia sa – Florin Mucea Band,  în care o piesă de rezistenţă  în ceea ce priveşte interpretarea instrumentală  a melodiilor populare  o constituie  fiul celui dintâi şi nepot al vestitului rapsod bucovinean Vasile Mucea, căruia îi poartă numele a avut un program încarcat în perioada sărbătorilor de iarnă.  Pe tânărul artist îl cheamă Vasile Mucea, la fel ca şi pe bunicul său şi în numeroasele interpretări, deja cunoscute de iubitorii de folclor din Bucovina, din România şi chiar din afara ţării, şi-a dovedit pe deplin talentul interpretativ. Florin Mucea a declarat că în perioada sărbătorilor de iarnă formaţia pe care o conduce a avut un program foarte încărcat. “Printre primele manifestări de ţinută artistică ridicată, împreună cu Ansamblul “Arcanul” al Universităţi  Stefan cel Mare am prezentat un spectacol deja devenit tradiţional, sub coordonarea domnului profesor doctor Sorin Pohoaţă, în Auditorium Joseph Smith, cu colinde şi tot ceea ce ţine de sărbătorile Crăciunului. Am  plecat apoi la Deva, unde am fost invitaţi împreună cu Ansamblul Arcanul, loc în care  a avut loc un foarte frumos spectacol la care invitat de onoare a fost Nicolae Furdui Iancu  dar şi numeroşi artişti locali. Am fost răsplătiţi cu aplauze la scenă deschisă, entuziasmul şi vioiciunea tinerilor studenţi de la Ansamblul Arcanul fiind apreciată. La fel de mult şi programul nostru, dovadă stând şi postările de pe reţelele de socializare, filmări făcute, etc.” Florin Mucea a declarat că artiştii bucovineni au fost foarte încântaţi de primirea făcută la Deva, în judeţul Hunedoara. “Am fost bisaţi efectiv la scenă deschisă”, a conchis artistul popular sucevean.

Agenda formaţiei folclorice din Bilca a fost completată şi cu alte evenimente, în perioada sărbătorilor de iarnă. “Am participat şi la obicei de Ignat – tăierea porcului, cum este tradiţia la noi în Bucovina. S-a lăsat şi cu un picuţ de muzică, o lecuţă de şoric stropit din belşug cu o ţuică şi cu un pahar de vin fiert.

Când au venit sărbătorile de Crăciun, am fost chemaţi la o sărbătoare extraordinară – prima ediţie a Balului Gospodarilor, la Moldoviţa,  organizat de Primărie şi Consiliul Local. Am fost contactaţi pentru participare la acest eveniment încă din vară, undeva la începutul lunii august a anului trecut”. Florin Mucea a arătat că la această sărbătoare, cu participare peste aşteptări, toţi cei prezenţi au venit îmbrăcaţi în costum naţional. Invitaţii speciali au fost pe măsură – prima invitată Andreea Chisăliţă, prim-solistă a Ansamblului Ciprian Porumbescu.  Alexandru Brădăţan şi mulţi alţi interpreţi de muzică populară din Bucovina au întreţinut o atmosferă formidabilă până dimineaţa. Inregistrările deja postate pe reţelele de socializare vorbesc singure despre calitatea spectacolului oferit. “Vioara şi fluieraşul sunt instrumentele cele mai gustate de huţulii din această parte a Bucovinei astfel încât ne putem mândri că şi noi am avut din plin o contribuţie importantă la succesul acetui spectacol. Am avut alături şi un invitat din partea etniei huţule, Neluţu Varocico, artist local iar după miezul nopţii a intrat în scenă Grigore Gherman de la Cernăuţi, invitat special. A fost un bal al gospodarilor cum n-am mai văzut niciodată, aproape de nepovestit” a arătat Florin Mucea.

Un alt eveniment deosebit şi la fel de frumos la care a participat formaţia condusă de Florin Mucea a fost cel petrecut în data de 2 ianuarie 2018 – Balul “Anului Nou” la  Gălăneşti. “Au participat în jur de 500 de persoane. Organizatorii – Primăria şi Consiliul Local Gălăneşti au decis ca acest bal să nu fie organizat pe data de 1 ianuarie, să nu vină prea multă lume, să fie mai lejer. S-a decis astfel organizarea pe data de 2 ianuarie a evenimentului şi a venit puhoi de lume”, a spus Florin Mucea. El a arătat că au fost prezenţi ca invitaţi de onoare interpretul de muzică populară Marius Zgâianu, care a oferit o interpretare deosebită, dar şi o solistă din Ardeal – Maria Butilă, care a fost primită cu aplauze, toţi cei prezenţi fiind încântaţi de melodiile transilvănene interpretate de ea la Gălăneşti. Si aici, petrecerea a ţinut până spre ora 4 dimineaţa, toată lumea fiind încântată de spectacolul oferit. Fie că erau cei de acasă, fie rude venite din străinătate, toţi şi-au dorit să participe la astfel de baluri, cum se făceau pe vremuri, atât la Modoviţa cât şi la Gălăneşti. “Si într-o parte şi în cealaltă, melodiile noastre tradiţionale au mişcat toată sala. “Bătrâneasca” rămâne “Bătrâneasca”  iar cel puţin la Gălăneşti, melodiile interpretate de Marius Zgâianu au avut o priză deosebită la public”. Artistul Florin Mucea a mai spus că în viitorul imediat, formaţia pe care o conduce are în vedere participarea la prima ediţie a Balului Gospodarilor din municipiul Rădăuţi, programată pentru data de 20 ianuarie a.c., invitat special fiind Angelica Flutur. Florin Mucea ne-a mai spus că “dacă ne ajută Dumnezeu cu pace şi sănătate, transmitem  tuturor celor  care iubesc muzica autentică – struna viorii şi plaiurile frumoase pe care trăim, vioara lui Vasile Mucea,  răsună acum în mâna nepotului său şi niciodată nu s-a oprit cucul din cântat în Bucovina noastră dragă’’. (N.R.)

 

 

 

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …

One comment

  1. Am avut ocazia sa-i cunosc pe acesti exceptionali oameni acum 3 ani in Bucovina . Nu sunt cuvinte cat as povestii despre ei . Sunt oameni extraordinari , cu un suflet cald si primitori . Cu respect deosebit si prietenie , oamenii cu suflet mare din Odobesti – Vrancea .