Friday , March 29 2024

Nici o prelevare de organe în acest an, la Spitalul Județean

Atât la nivel național, cât și la nivelul județului nostru, a scăzut dramatic numărul donatorilor de organe. La spitalul sucevean, unde se derulează programul de transplant, a fost o singură prelevare în cursul anului trecut. Au fost șapte potențiali donatori, dar familiile s-au răzgândit în ultimul moment sau starea de sănătate a pacienților aflați în moarte cerebrală s-a deteriorat brusc

 operatie

Atât la nivel național cât și la nivelul județului nostru, a scăzut dramatic numărul donatorilor de organe, chiar dacă prin gestul lor nobil, cei dragi continuă să trăiască în trupul altcuiva, salvând astfel o viață. Din cauza numeroaselor controverse pe baza acestui subiect, familiile potențialilor donatori sunt din ce în ce mai reticente și refuză ca organele celor dragi să fie prelevate în scopul transplantării. După cum v-am mai informat, Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” a primit, începând cu data de 1 iulie 2014, undă verde pentru derularea programului de transplant, fiindu-i alocată atunci suma de 60.000 de lei. Ministerul Sănătații a acreditat Spitalul Județean pentru activitatea de prelevare de organe ca urmare a amplelor investiții în renovarea și dotarea cu echipamente a secțiilor, inclusiv a celei de Anestezie și Terapie Intensivă. In plus, în anii trecuți au fost cazuri în care rudele pacienților aflați în moarte cerebrală ar fi vrut să doneze organele, pentru a salva alte vieți, însă prelevarea nu se putea face deoarece unitatea medicală nu avea dotările necesare. Banii sunt folosiți pentru achiziționarea substanțelor necesare menținerii în viață a organelor prelevate.

Bugetul de care beneficiază în acest an unitatea spitalicească suceveană este de 15.000 de lei, dar de la începutul acestui an nu a avut loc nicio prelevare de organe, ultima prelevare având loc la Spitalul Județean Suceava în luna februarie a anului trecut. Atunci au fost prelevați rinichii unui pacient aflat în moarte cerebrală în vârstă de 38 de ani, de către o echipă de medici din Iași, organele fiind transplantate la doi pacienți diferiți. “Nu s-a putut preleva cordul, deoarece medicii din Iași nu aveau autorizație pentru o intervenție de acest gen, iar cei din București au fost împiedicați să o facă din cauza unor probleme cauzate de gripa porcină”, a declarat atunci Doina Ganea, director medical în cadrul spitalului sucevean. La Spitalul Județean Suceava au fost, de la începutul acestui an, șapte posibili donatori, dar fie familia s-a razgândit pe ultima sută de metri, fie starea pacientului s-a deteriorat brusc și prelevarea nu a mai putut avea loc.

Spitalul suportă pentru donatori serviciul funerar, adică costul sicriului, estimat la 2.500-3.000 de lei, și asigurarea transportului la localitatea de domiciliu și până la cimitir, cu precizarea că banii vor fi virați direct către furnizori, și nu către rudele îndoliate.

Medicul Dorin Stănescu, cel care coordonează activitatea de transplant de la spitalul sucevean, a explicat că decizia de donare este a rudelor pacientului aflat în moarte cerebrală, dar există și posibilitatea ca potențialul doritor să își manifeste această intenție prin act notarial, urmând să fie înscris în bazele de date ale unității medicale.

Donator poate fi orice persoană, dacă nu suferă de cancer, HIV sau alte infecții grave. Doar la donatorii de inimă există limită de vârstă, la bărbați de 45 de ani, iar la femei de 40 de ani), în timp ce ficatul poate fi prelevat și de la un donator în vârstă de 90 de ani. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …