Tuesday , January 31 2023

Negocierile la Suceava dintre PNL şi PDL au intrat în faza de „silenzio stampa”

flutur

Secretarul general al PDL şi lider al organizaţiei judeţene Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, va participa la Congresul PNL de sâmbătă, împreună cu ceilalţi membri din echipa de negocieri cu PNL u niciun lider marcant al PNL şi PDL Suceava nu a vrut să facă afirmaţii până la Congres, invocând o înţelegere la nivel de conducere pe această temă 
Negocierile dintre PNL şi PDL au intrat în faza „silenzio stampa” la Suceava şi în mai multe zone ale ţării, după ce o serie de probleme din organziaţiile locale nu au fost clarificate. Niciunul dintre liderii marcanţi ai liberalilor şi democrat liberalilor nu mai vor să facă declaraţii de presă până ce nu sunt clarificate şi tranşate unele aspecte generale la nivel de PNL.
„Am luat decizia ca să nu mai facem nicio declaraţie până la congresul PNL de sâmbătă”, ne-a declarat, în cursul zilei de ieri, deputatul PDL Ioan Bălan, cel care este preşedinte al organizaţiei municipale Suceava şi, totodată, coordonator al organizaţiilor judeţene PDL din regiunea de dezvoltare Nord – Est a României: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.
Nici liderul judeţean al PNL, deputatul Stefan Alexandru Băişanu nu a avut mai mult de declarat în afara celor afirmate recent şi, cu alte cuvinte, a confirmat în mare măsură ceea ce afirmase şi liderul democrat liberal contactat. Reamintim că în Delegaţia Permanentă a PNL Suceava, care a avut loc duminica trecută, liberalii suceveni au votat pentru o fuziune prin absorbţie a PDL, iar PNL să-şi păstreze sigla. Liderul PNL Suceava a evitat să se pronunţe cu privire la o serie de schimbări de conducere vehiculate la nivel de primării şi consiliu judeţean. La Delegaţia Permanentă a PNL din data de 15 iunie, Alexandru Băişanu a propus iar ca la nivelul organizaţiilor judeţene şi locale să rămână două organizaţii, una PNL şi una PDL, şi conduceri bicefale, cu două birouri permanente şi doi preşedinţi, până după alegerile locale din 2016.
Pe de altă parte, senatorul Gheorghe Flutur a afirmat că va participa la Congresul PNL care va avea loc în această sâmbătă, alături de alţi lideri ai PDL. „Voi participa la Congresul PNL împreună cu domnul preşedinte Vasile Blaga şi cu ceilalţi membri din echipa de negociere: Falcă, Scripcariu şi Predoiu”, ne-a declarat secretarul general al PDL şi, totodată, lider al organizaţiei judeţene PDL Suceava, Gheorghe Flutur. Potrivit celor afirmate de acesta, s-a preferat ca PNL să fie lăsat să îşi organizeze treburile de partid până la Congres, iar după ce va avea loc Congresul vor continua şi întâlnirile în teritoriu.
Cea mai grea situaţie este la PNL unde nu ar fi doar beneficii de pe urma unei alianţe cu PDL, ci şi pierderi. In funcţie de ce se va stabili la Congresul PNL de sâmbătă, este posibil ca unii viceprimari ai PNL să îşi piardă mandatul, în localităţile unde PSD domină consiliul local chiar şi fără cei de la PNL sau unde a reuşit să facă majoritate cu consilieri de la alte partide. Nici în privinţa şefilor de instituţii descentralizate sau de companii de stat, PNL nu stă foarte bine. Ceva mai bine se situează PDL-ul care, în eventualitatea accelerării fuziunii sau alianţei cu PNL va putea să mai adune câţiva viceprimari de partea sa şi, astfel, să îşi extindă influenţa organizaţiilor locale. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Aeroportul Suceava, locul doi într-un top european, din punct de vedere al creșterii procentuale a numărului de pasageri

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat sâmbătă, 28 ianuarie 2023, că, într-un clasament …