Sunday , January 29 2023

Neglijenţa părinţilor a băgat în spital trei copii într-o singură zi

Trei copii cu vârste de până la doi ani au ajuns la UPU intoxicaţi cu substanţe periculoase. Părinţii ridică neputincioşi din umeri, că totul s-a întâmplat din greşeală

urgente [800x600]


Nesupravegherea copiilor de către părinţi duce, de multe ori, la tragedii. Dacă un copil nesupravegheat riscă să pătească ceva chiar şi în casă, riscurile care îl pândesc afară sunt nenumărate. Aparent, orice părinte conştientizează riscurile, însă realitatea dovedeşte că lucrurile nu se petrec chiar aşa. Părinţii pot fi amendaţi pentru nesupravegherea copiilor, însă acest lucru nu se prea întâmplă. Pe de o parte, obligaţia părinţilor în ceea ce-i priveşte pe copiii minori, este reglementată prin Codul Familiei, conform căruia “părinţii sunt obligaţi să îngrijească un copil. Ei sunt obligaţi să crească copilul, îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, de educarea, învăţătura şi pregătirea profesională a acestuia, potrivit cu însuşirile lui”, iar pe de altă parte îi este corelat dreptul copilului la creştere şi educare de către părinţii lui. Insă acest lucru nu prea pare luat în serios de către o parte dintre părinţii suceveni, dacă ne referim la faptul că într-o singură zi, trei copii au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeîean Suceava din cauza unor accidente ce puteau fi evitate, dacă cei mici nu erau lăsaţi nesupravegheaţi.
Astfel, în seara de marţi, 5 iulie, la departamentul de urgenţe a spitalului sucevean au ajuns trei copii cu vârste de până la doi ani, în stare gravă ca urmare a unor intoxicaţii cu substanţe periculoase. Un băieţel în vârstă de doi ani a confundat sticla de suc şi a înghiţit adeziv. Din declaraţiile mamei a reieşit că aceasta ţinea adeziv într-o sticlă de suc, iar copilul a confundat sticlele. Un alt copil în vârstă de un an a băut din greşeală diluant, iar părinţii se scuză şi ridică neputincioaşi din umeri că totul s-a întâmplat din greşeală. Medicii urgentişti au făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă pentru a-l stabiliza pe micuţ, starea acestuia fiind destul de gravă. La aceste două cazuri se mai adaugă şi cel al unei fetiţe în vârstă de doar un an care a fost adusă cu ambulanţa la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean în seara de marţi, 5 iunie, ca urmare a unei intoxicaţii medicamentoase. Micuţa era alăptată în timp de mama urma un tratament cu antibiotice, culmea fără vreo prescripţie medicală, iar cantitatea de medicamente ajunsă în laptele matern a fost suficient de mare încât să aducă copilul aproape de comă. Medicii urgentişti au stabilizat toţi cei trei copii care în prezent se află sub atentă supraveghere, în secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean.
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, prin vocea purtătorului de cuvânt, inspectorul Adrian Popescu, încearcă să tragă un semnal de alarmă că neglijenţa părinţilor asupra copiiilor produce, de cele mai multe ori tragedii. “Neglijarea este cea mai frecventă formă de violenţă la adresa copilului”, este de părere Adrian Popescu. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …