Tuesday , September 27 2022

Neglijenţa părinţilor a băgat în spital aproape 100 de copii, în ultimele trei luni

copil spital [800x600]


Numărul copiilor care ajung pe mâna medicilor din cauza neglijenţei părinţilor este în creştere de la an la an. Cei cai mulţi dintre ei rămân cu semne pe corp după ce se ard cu apă opărită, cu stenoză esofagiană, după ce înghit diferite substanţe periculoase sau cu diferite forme de depresie, sechele ce îi vor urmări pentru tot restul vieţii. Nesupravegherea copiilor de către părinţi duce, de multe ori, la tragedii. Dacă un copil nesupravegheat riscă să păţească ceva chiar şi în casă, riscurile care îl pândesc afară sunt nenumărate. Aparent, orice părinte conştientizează riscurile, însă realitatea dovedeşte că lucrurile nu se petrec chiar aşa. Părinţii pot fi amendaţi pentru nesupravegherea copiilor, însă acest lucru nu se prea întâmplă. Pe de o parte, obligaţia părinţilor în ceea ce-i priveşte pe copiii minori, este reglementată prin Codul Familiei, conform căruia “părinţii sunt obligaţi să îngrijească un copil. Ei sunt obligaţi să crească copilul, îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, de educarea, învăţătura şi pregătirea profesională a acestuia, potrivit cu însuşirile lui”, iar pe de altă parte îi este corelat dreptul copilului la creştere şi educare de către părinţii lui. Insă acest lucru nu prea pare luat în serios de către o parte dintre părinţii suceveni, dacă ne referim la faptul că în ultimele trei luni, 89 de copii au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava din cauza unor accidente ce puteau fi evitate, dacă cei mici nu erau lăsaţi nesupravegheaţi. Aceste cifre nu includ şi copiii implicaţi în accidente rutiere.
Un copil în vârstă de doar doi ani şi două luni a fost transferat de urgenţă la Spitalul de Arşi din Bucureşti după ce, lăsat singur în bucătărie, a tras peste el o cratiţă cu lapte fierbinte şi a suferit arsuri de gradul II şi III pe 40% din suprafaţa corporală. Un alt copil în vârstă de un an a fost adus la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean abia după ce rănile provocate de asurile ce le-a suferit pe abdomen şi pe membrul inferior stâng, s-au suprainfectat. Micuţul a fost internat la secţia de Chirurgie infantilă pentru tratament. Doi fraţi cu vârste de trei ani şi patru luni, respectiv, un an şi opt luni, au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce înghiţit insecticid Calypso, părinţii scuzându-se că cei mici au confundat recipientul cu sticla de suc. O mămică “grijulie” a vrut să ia febra copilului în vârstă de trei ani şi i-a împins atât de bine termometrul în anus că nu l-a mai putut scoate. Astfel, micuţul a ajuns cu un corp străin interarectal, pe mâna medicilor. O altă mamă, deşi a solicitat în primă fază o ambulanţă prin serviciul de urgenţă pentru că fetiţa de doar un an şi zece luni a suferit o ingestie accidentală medicamentoasă, a refuzat internarea copilului, considerând că acestuia îi este mai bine acasă, decât în spital, sub supravegherea medicilor. Un copil în vârstă de doar un an şi 10 luni a suferit un traumatism cranio-cerebral după ce a căzut de la o înălţime de patru metri. Un băiat în vârstă de 11 ani din Suceava a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava cu un ac înfipt în faringe. Din declaraţiile părinţilor a reieşit că băiatul a încercat să umfle o minge suflând aer în supapa ei cu ajutorul unui ac de seringă. Din neatenţie, copilul a înghiţit acul, iar părinţii au încercat să-l scoată, dar văzând că nu reuşesc, l-au adus la spital. In urma unei ecografii s-a contatat că acul era situat la nivelul faringelui, iar medicii urgentişti au luat decizia ca băiatul să fie transferat la Spitalul Sf. Maria din Iaşi, unde există aparatura necesară extragerii unui corp străin. O mamă a plecat din UPU fără aviz medical şi a refuzat internarea chiar dacă şi-a adus copilul în vârstă de doi ani cu multiple plăgi muşcate de câine în regiunea occipitală. Plăgile erau escoriate şi hemoragice.
La toate aceste cazuri, se adaugă alte câteva zeci de copii care, lăsaţi nesupravegheaţi, au băut clor, sodă caustică, sau au mâncat frunze de leandru, soluţie de amoniac şi medicamente de tot felul. Dacă e să facem un calcul, 52% dintre aceste cazuri provin din mediul rural, iar 48% din mediul urban.
In alte ţări din Uniunea Europeană, un părinte plăteşte scump dacă îşi lasă copilul sub 13 ani singur şi până la colţul casei, dar la noi, se pasează ancheta pentru astfel de accidente de la Poliţie la Protecţia Copilului şi în final nici un părinte nu dă cu subsemnatul pentru ce a păţit copilul său.
“Dorim să tragem un semnal de alarmă şi să sensibilizăm în acelaşi timp comunitatea privind protejarea şi apărarea drepturilor copiilor, a va-lorilor familiale şi identificarea celor mai bune soluţii pentru a avea copii educaţi şi sănătoşi. Consider că neglijenţa părinţilor faţă de copii, este o formă de violenţă”, a declarat inspectorul Adrian Popescu, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. Există un protocol între Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Spital şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care presupune o strânsă colaborare între aceste instituţii. “Asistentul social din cadrul spitalului ne anunţă ori de câte ori se confruntă cu astfel de cazuri. De cele mai multe ori, solicităm o anchetă la nivelul primăriei pentru a vedea exact în ce circumstanţe s-a petrecut totul. In fiecare zi de miercuri avem câte o şedinţă cu reprezentanţii IPJ şi ne dorim o şi mai strânsă colaborare cu aceste instituţii. Dorim să fim anunţaţi imediat ce apare câte un caz de acest gen, de copil abuzat sau neglijat”, a menţionat Nicoleta Daneliuc, purtător de cuvânt în cadrul DGAPC Suceava. (Cristina RUSTI)

Vezi si

LUNGU: Grădinița de la Colegiul ”Mihai Eminescu” va fi dată în funcțiune pe 1 decembrie 2022, iar cea din Ițcani, de la Școala 7, până pe 30 iunie 2023

După ce recent au fost date în funcțiune 2 grădinițe cu program prelungit pe fonduri …