Friday , March 29 2024

Muzeul de Istorie va fi reabilitat şi extins cu fonduri europene

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Clădirea Muzeului Bucovinei, construcţie din 1903, va fi restaurată cu 60 de milioane de lei obţinute prin Programul Operaţional Regional. Pentru că termenul de cheltuire a fondurilor europene este de 15 iulie 2015, Consiliul Judeţean a primit o derogare de la Ministerul Dezvoltării pentru a demara licitaţia înainte de semnarea contractului de finanţare

Sediul Muzeul Bucovinei, clădire construită în 1903 pentru a servi drept sediu Prefecturii districtului Suceava în perioada administraţiei austriece din Bucovina şi care găzduieşte acum Muzeul de Istorie, va fi restaurată printr-un proiect cu finanţare europeană atrasă prin Programul Operaţional Regional (POR), valoarea depăşind puţin suma de 60 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Consiliul Judeţean (CJ) Suceava va contribui cu 3,1 milioane lei.
Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că actele privind demararea lucrărilor vor fi semnate, cel mai probabil, la începutul lunii septembrie, dar pentru operativitate, s-a primit o derogare care permite demararea de acum a procedurii de achiziţie publică. Astfel, CJ Suceava a primit acceptul Ministerului Dezvoltării Regionale şI Administraţiei Publice ca să organizeze licitaţia pentru desemnarea firmei care va realiza lucrările în cadrul proiectului „O clădire de patrimoniu – Muzeu pentru mileniul 3″.
Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, într-o conferinţă de presă, că proiectul prevede reabilitarea, consolidarea, modernizarea şi dotarea clădirii Muzeului Bucovinei, înfiinţarea unui centru de informare turistică, creşterea numărului de vizitatori cu 6 la sută după trei ani de la finalizarea implementării proiectului, crearea a 150 de locuri de muncă temporare şi a 15 locuri de muncă permanente la finalul implementării proiectului. Anual, Muzeul Bucovinei este vizitat de 32.000 de persoane.Nechifor6
Corpul central al clădirii actualului sediu al Muzeului Bucovinei a fost construit în perioada 1901 – 1903 după planurile arhitectului austriac Johann Buchner iar arhitectura are o dominantă neoclasică caracteristică instituţiilor administrative austriece.
Proiectul „O clădire de patrimoniu-muzeu pentru mileniul III” a fost depus de CJ Suceava în mandatul precedent şi a fost pus pe o listă de aşteptare la finanţare. O problemă destul de mare este aceea că finalizarea proiectului trebuie să fie făcută până în 15 iulie 2015, ceea ce necesită parcurgerea cât mai rapidă a tuturor procedurilor. „Avem la dispoziţie mai puţin de doi ani ca să finalizăm lucrările. Una din etapele de pregătire va fi crearea unor fluxuri de acces. Am discutat şi despre relocarea exponatelor şi a tezaurului în condiţii de siguranţă şi suntem în măsură să asigurăm condiţii tehnice de microclimat ce trebuie respectate”, a declarat Cătălin Nechifor. El a menţionat că va fi mutată, temporar, şi Sala Tronului care reconstituie atmosfera de la curtea lui Stefan cel Mare.
Totuşi, Cătălin Nechifor a evitat să se pronunţe cu privire la locul unde se vor muta personalul şi exponatele Muzeului pe timpul lucrărilor. Deocamdată, sunt luate în calcul trei imobile: Centrul Economic Bucovina situat lângă Aeroport, Centrul Militar Judeţean situat pe strada Alexandru cel Bun şi clădirea de pe strada Ana Ipătescu unde a funcţionat, odinioară, sediul unor instituţii cum ar fi Direcţia Agricolă.
Cătălin Nechifor a arătat că în momentul de faţă, Consiliul Judeţean şi Muzeul Bucovinei caută cele mai bine soluţii pentru relocarea unor expoziţii permanente şi tezaurul muzeului. Preşedintele CJ Suceava a arătat că pe parcursul realizării lucrărilor anumite zone ale muzeului nu vor mai putea fi vizitate de public. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Sediul Filialei Surzilor Suceava riscă să rămână fără acoperiș după ce vijeliile au afectat serios clădirea, care se afla deja într-o stare precară

Vijelia de miercuri a stârnit mari probleme pentru unele structuri din municipiul Suceava, printre care …