Saturday , December 10 2022

Municipiul Suceava – incidență 6,27‰. Lista restricțiilor specifice scenariului ROȘU ÎNCHIS

Joi, 7 octombrie 2021, în municipiul Suceava se înregistrează o incidență a cazurilor COVID de 6,27/mia de locuitori, în ultimele 14 zile fiind active 835 de cazuri.

Odată depăşit pragul de incidenţă de 6 cazuri/1.000 locuitori (media ultimelor 14 zile), municipiul Suceava va intra într-un regim de restricţii ceva mai aspru, prin care au trecut deja alte comune și orașe din județ.

Asrfel, în weekend va fi interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/ gospodăriei între orele 20 şi 5. Este vorba de vineri, sâmbătă şi duminică, dar cu excepţii: deplasarea în interes personal, pentru asistenţă medicală de urgenţă inclusiv achiziţionarea de medicamente, în tranzit, pentru îngrijirea copilului sau a unei persoane cu nevoie speciale etc.

Restricţia nu se referă la persoanele vaccinate şi la cele vindecate de Covid care pot dovedi asta cu un certificat digital.

De altfel, majoritatea restricţiilor nu se aplică celor două categorii de persoane sau permit doar acestora să participe la anumite activităţi. Este vorba de competiţiile sportive, unde doar 50 la sută din locuri pot fi ocupate, de spectacole şi concerte inclusiv la cinema, afară sau în interior, publice sau private (tot 50 la sută), precum şi orice loc de alimentaţie publică (restaurant, cafenea etc.) – cu excepţia celor din pensiuni şi hoteluri, accesibile numai celor cazaţi acolo. Dacă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci e interzisă, la evenimentele private pot să vină cel mult 200 de invitaţi, la mitinguri şi demonstraţii pot să participe maxim 100, iar la activităţi recreative cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.

Dacă municipiul Suceava va depăşi pragul de 7,5 cazuri/1.000 loc., singura modificare va fi în privinţa circulaţiei nocturne, interzisă pentru toată săptămâna, nu doar în weekend.

Excepţiile menţionate în acest caz mai sus rămân valabile: persoane vaccinate sau trecute prin boală, respectiv motive justificate, tranzit sau alte situaţii speciale.

LISTA RESTRICTIILOR pentru localitatile care au depasit pragul de 6 cazuri la mia de locuitori:

Prin Hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava  pot fi  instituite următoarele măsuri, specifice localităților aflate între 6 și 7,5 cazuri la mia de locuitori, așa-numitul „scenariu roșu închis”.

Măsurile dispuse sunt:

1.      În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot organiza cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție.

(*) Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. (*)

2.      Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie. (*)

3.      Organizarea şi desfăşurarea activităţii instituţiilor publice sau private de cultură care administrează spaţii special destinate activităţilor cultural-artistice în aer liber sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție. (*)

4.      Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului și cu purtarea măștii de protecție. (*)

5.      Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membrii aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane. (*)

6.      Activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună. (*)

7.      Organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri) este permisă cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 200 de persoane, în interior sau în exterior. (*)

8.      Organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi este permisă cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în interior sau în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului sănătăţii. (*)

9.      Organizarea de conferinţe este permisă cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în interior sau în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii. (*)

10.    Organizarea de mitinguri şi demonstraţii este permisă cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane și cu purtarea măştii de protecţie. (*)

11.    (1) Activitatea cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5.00 – 24.00. (*)

(2) Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi.

12.    Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în interiorul centrelor comerciale este permisă până la 50% din capacitatea maximă a zonelor de consum delimitate faţă de restul spaţiului public şi amenajate în acest scop. (*)

13.    Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este interzisă.

14.    Operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii au obligația să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 5.00 – 22.00.

Excepții: unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane şi rutier de mărfuri îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

15.    Activitatea cu publicul a sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană. (*).

16.    Activitatea operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului. (*);

17.    Activitatea piscinelor interioare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului. (*).

18.    Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spaţii închise este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5.00 – 24.00. (*).

19.    Activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5.oo – 2.oo. (*)

Măsuri privind circulația persoanelor

Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20.00 – 5.00, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Aceste măsuri NU se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180- a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se realizează prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare.

Organizatorii/Operatorii economici care desfăşoară activităţi potrivit prezentei hotărâri au obligaţia de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID19 folosind secţiunea «Verificare reguli interne» din aplicaţia mobilă «Check DCC» pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reţine niciun fel de date sau informaţii din certificatul verificat.

Obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani.

În cazul în care incidenţa cumulată a cazurilor la 14 zile va depăși 7,5/1000 de locuitori, se vor stabili măsuri/restricţii suplimentare.

 

Vezi si

Tânăr din Bosanci, prins la Marginea cu 444 de petarde și artificii

 Joi, 8 decembrie, polițiștii au desfășurat activități specifice pe linia identificării persoanelor care comercializează produse …