Sunday , September 25 2022

Municipiul Suceava, felicitat la ADR Nord-Est pentru progresele făcute în proiectul transportului electric

Primarul Ion Lungu a arătat ieri că a fost felicitat pentru faptul că munici­piul nostru a finalizat deja documentele strategice, pe care urmează să le depună în luna mai, dar și pentru strategia de transport electric, care se referă printre altele și la cele 40 de autobuze electrice care ar putea circu­la în municipiu începând cu a doua jumătate a anului viitor. Su­cea­va a fost apreciată și pentru achiziționarea și punerea în circulație în mu­ni­ci­piul nostru a altor autovehicule care funcționează cu energie elec­trică

lungu la neamt

Primarul Ion Lungu a fost ieri pre­­zent la Piatra Neamț, unde a participat la o ședință a comitetului director de dezvoltare regională, la care au fost prezenți și reprezentanți ai Co­misiei Europene. In cadrul întâlnirii, a avut loc o discuție separată pe tema pregătirii proiectelor și documentelor strategice pentru perioada 2014-2020, la care au participat primarii muni­ci­piilor reședință de județ din regiunea Nord – Est. Edilul sucevean a arătat ieri că a fost felicitat pentru faptul că municipiul nostru a finalizat deja ­do­cu­­­mentele strategice, pe care urmează să le depună în luna mai, dar și pentru strategia de transport electric, care se referă printre altele și la cele 40 de autobuze electrice, care ar putea circula în municipiu începând cu a doua ju­mătate a anului viitor. Suceava a fost apreciată și pentru achiziționarea și punerea în circulație în municipiul nostru a altor autovehicule care funcțio­nează cu energie electrică.

“Am participat astăzi (n.r. ieri), la Piatra Neamț, la o întâlnire a prima­rilor reședință de județ din re­giu­ne, cu reprezentanți ai Comi­siei Eu­­­ro­pene. Am fost felicitat de reprezentanții comisiei pentru stadiul în care ne aflăm cu pregătirea documen­telor strategice (SIDU și PMUD) și pentru strategia de transport electric în Suceava. Am ridicat și alte proble­me legate de parcări, poduri și piste de biciclete. Am primit răspunsuri încurajatoare”, a transmis ieri primarul Ion Lungu.

Cel mai important proiect pe care mu­nicipiul Suceava dorește să îl de­ruleze prin intermediul ADR Nord-Est este cel legat de achiziționarea ce­­lor 40 de autobuze electrice, care ar trebui să intre în circulație în municipiu în a doua jumătate a anului viitor. Pentru achiziționarea celor 40 de autobuze, municipiul Suceava va chel­­tui aproximativ 26 de milioane de euro, ceea ce înseamnă două treimi din suma alocată orașului nostru în cadrul ADR Nord-Est pe axa prioritară 4 – Dezvoltare Urbană, unde municipiul Suceava are alocată suma de 39,1 milioane euro.

Edilul Sucevei a arătat în urmă cu două săptămâni că Primăria Suceava a finalizat documentele strategice necesare pentru obținerea finanțării autobu­zelor electrice și că, deși aceste do­­cumente vor fi depuse la ADR Nord-Est în luna mai, trecerea la ur­mătoarea etapă se va putea face doar după data de 28 august, termenul li­mită stabilit pentru depunerea documentelor strategice. Cel mai optimist termen de semnare a acordului de fi­nan­țare este finalul anului, autobuzele putând circula cel mai devreme în municipiu începând cu finalul lunii iunie 2018.

Municipiul Suceava mai are și alte proiecte în domeniul transportului elec­­tric, finanțate din fonduri elve­țiene, prin care vor fi achiziționate 11 au­­toturisme, două furgonete, o au­to­mă­­turătoare și o autocisternă, precum și zece biciclete electrice. In vederea bu­nei funcționări a acestora se vor am­plasa 14 puncte de încărcare standard și 14 pentru încărcare rapidă.

De asemenea, municipalitatea are mai multe proiecte menite să îm­bu­nă­tă­țească circulația rutieră din muni­cipiu și să asigure necesarul de locuri de parcare. Astfel, autoritățile locale vor să construiască un al treilea pod pes­te râul Suceava, pentru care prima­rul Ion Lungu dorește să obțină finanțare din fonduri guvernamentale, dar și să construiască parcări suprate­rane pentru a putea asigura numărul ne­cesar de locuri de parcare, în con­dițiile în care numărul de mașini din municipiu crește anual, ceea ce face ca lipsa locurilor de parcare să devină acută. Anul trecut, edilul sucevean ară­ta că își dorește să construiască ze­ce parcări supraterane, distribuite în zo­na centrală, în George Enescu, în zona Primăriei, dar și în cartierul Zamca, însă sursa de finanțare pentru construirea acestor parcări nu a fost încă identificată, costul ridicării unei astfel de parcări ajungând la aproximativ două milioane de euro. (A.I.)

Vezi si

 Șomuz și Foresta și-au împărțit punctele în derbyul local de la Fălticeni

Șomuz și Foresta și-au împărțit punctele în primul derby sucevean din actuala ediție de campionat …

One comment

  1. la inceputul mandatului Lungu s-au taiat firele ce alimentau troleibuzele. acela era tot transport electric. acum se vrea cumpararea de autobuze la curent. deci…. apropo, primaria cat a incasat din vanzarea zecilor de kilometri de conductor de cupru ?