Thursday , August 18 2022

Municipiul Suceava este numai teoretic în scenariul verde. Dacă se înrăutățește situația până pe 19 aprilie, atunci CJSU va decide, cel mai probabil, continuarea restricțiilor

Marți, 13 aprilie, a fost a cincea zi la rând când municipiul Suceava are incidența cazurilor active de  coronavirus sub 1,5 la mie. Cu toate acestea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență nu a luat nicio decizie privind ridicarea restricțiilor tipice scenariului galben și includerea reședinței de județ în scenariul verde, care vine cu cele mai puține măsuri restrictive. Situația se reevaluează la două săptămâni, astfel că pe 19 aprilie CJSU va lua o decizie, în funcție de evoluția epidemiologică.

Întrebat în după-amiaza zilei de luni, 12 aprilie, când se va proceda la ridicarea restricțiilor pentru municipiul Suceava, șeful Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul Iulian Cimpoeșu, ne-a declarat că „măsurile pe localități se reevaluează o dată la 2 săptămâni, pentru că perioada de raportare este de 14 zile”. Cu alte cuvinte, sucevenii trebuie să mai aștepte câteva zile până când CJSU va lua o decizie.

Iar eventuala și mult-așteptata trecere în scenariul verde este condiționată de menținerea municipiului Suceava la un nivel de incidență a cazurilor de COVID-19 sub 1,5‰. „Pentru municipiul Suceava vorbim de data de 19 aprilie pentru reevaluare”, a mai spus prefectul Iulian Cimpoeșu. Cu alte cuvinte, dacă la ședința CJSU din data de 19 aprilie se va constata un trend ascendent al cazurilor de noul coronavirus în municipiul reședință de județ, iar incidența va fi de peste 1,5‰, atunci CJSU va lua măsura prelungirii restricțiilor specifice scenariului galben.

Lucru despre care, de altfel, a atras atenția și primarul Ion Lungu în cursul zilei de vineri, 9 aprilie, când a fost prima dată în ultimele luni în care municipiul Suceava avea incidența sub 1,5‰. „Degeaba ne bucurăm că azi suntem (teoretic – n.r.) în scenariul verde dacă peste o săptămână vom fi din nou în scenariul galben”, spunea la acea dată primarul Ion Lungu, pledând pentru respectarea regulilor sanitare și de distanțare fizică, inclusiv pentru purtarea măștilor de protecție.

Totuși, este de menționat că atât la nivel de județ, cât și la nivel de municipiu reședință de județ situația este îmbucurătoare sub aspectul cifrelor absolute. Astfel, deși există în continuare unele situații problematice cu privire la infecțiile cu tulpina britanică a noului coronavirus sau cu numărul mic de paturi disponibile în secțiile ATI, totuși incidența cazurilor active este în trend descendent. Marți, municipiul Suceava avea o incidență a cazurilor active de noul coronavirus în ultimele 14 zile de 1,34‰.

În județul Suceava rata de infectare este de 0,88, cea mai redusă la nivel național. În ultima zi, au fost confirmate 40 de noi cazuri de coronavirus la nivelul județului nostru, din 901 testări efectuate, la care se adaugă încă 12 pacienți reconfirmați cu COVID-19 în urma noilor testări.

Totalul persoanelor vaccinate în județul Suceava este de 54.236, dintre care 39.499 cu rapel. Din totalul celor 532 pacienți internați în Spitalul Județean, 128 sunt pozitiv (18 prezintă forme grave și sunt internați în secția ATI). La Spitalul Rădăuți sunt internați 38 pacienți, la Câmpulung Moldovenesc 18, la Vatra Dornei 27, la Gura Humorului 35 și la Siret 7. În județ sunt 667 de cazuri în evoluție. (D.P.)

 

 

 

 

 

 

Vezi si

Ministrul Dezvoltării a semnat contractul de execuție pentru lucrările de consolidare ale ansamblului Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a semnat în cursul dimineții de joi contractul de execuție pentru lucrările …