Wednesday , January 26 2022

Municipiul Suceava ar putea intra în scenariul roșu până luni. Începe lupta pentru evitarea carantinei

Municipiul Suceava nu va intra în scenariul roșu la începutul lunii octombrie sau la mijlocul lunii viitoare, ci mult mai devreme. Ritmul în care avansează, zi de zi, rata de infectare în municipiul reședință de județ, cu cel puțin 0,2‰, arata ca mai este un mic pas până la intrarea în scenariul roșu.

Potrivit ultimei raportări, în municipiul Suceava erau, la data de 23 septembrie, 447 de cazuri de active de COVID-19, rata de infectare fiind de 2,91‰. Pe data de 22 septembrie, erau pe raza municipiului Suceava 408 cazuri active de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, incidența fiind în acest caz de 2,65‰. Pe data de 21 septembrie erau 357 de cazuri active de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 pe raza municipiului reședință de județ, rata de infectare fiind de 2,39‰. La data de 20 septembrie erau 337 de cazuri active de noul coronavirus înregistrate în municipiul Suceava, în vreme ce pe 19 septembrie erau 328 cazuri active (2,26‰). 18 septembrie este ziua în care municipiul Suceava a depășit „pragul psihologic” de 300 de cazuri active, înregistrându-se 305 cazuri, incidența fiind de 2,15‰, față de 292 de cazuri și o incidență de 2,04‰ în ziua precedentă.

Având în vedere că în mai puțin de o săptămână numărul cazurilor active de COVID-19 a crescut în municipiul Suceava cu circa 150, iar în ultimele zile tendința de creștere a numărului de cazuri este tot mai pregnantă, este foarte probabil ca vineri, 24 septembrie, să ni se comunice că Suceava a trecut pragul de 3‰, ceea ce înseamnă de facto că am fi în scenariul roșu.

De drept, însă, CJSU urmează a lua decizia de includere a orașului în rândul localităților unde se iau măsuri specifice scenariului roșu, iar în acest caz Suceava intră în scenariul roșu cel târziu luni. Există probabilități mult mai mici, însă, „minuni”, cum le-a numit primarul Ion Lungu, dar și astea țin cel mult trei zile – ca rata de infectare să crească peste 3‰ în weekend sau luni, dar chiar și așa scenariul roșu se va aplica până în 30 septembrie.

Se anunță, de fapt, începutul bătăliei pentru evitarea carantinei. Despre o iminentă intrare a Sucevei în carantină se discută în diverse medii de mai bine de o săptămână, când încă, oficial, Suceava nu era nici măcar în scenariul galben. Întrebat dacă este adevărat că sucevenii trebuie să se pregătească de carantină, primarul Ion Lungu a răspuns că „atunci când se ajunge în scenariul roșu, oficial constatat de CNSU, voi convoca din nou Comitetul Local și vom stabili măsurile”.

Potrivit noilor reglementări adoptate joi în ședință de Guvern, localitățile în care rata de infectare este peste 3 la mie, dar nu depășește 6 la mie accesul în restaurante, săli de spectacole sau evenimente se poate face pe baza certificatului verde COVID.

Carantina de weekend începe de la o incidență de 6 la mia de locuitori: „creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori”. Magazinele se închid de la ora 18.00 în zonele cu rata de infectare de peste 6 la mia de locuitori: când creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5.00-18.00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori, cu menținerea excepțiilor în vigoare pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În intervalul orar 18.00-5.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Cei vaccinați pot ieși din case în zonele carantinate: s-a introdus o nouă excepție de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul localităților unde incidența cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1.000 de locuitori, pentru persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.
(D.P.)

 

Vezi si

Preocupări pe latura socială în cadrul bugetului local al Sucevei

Pentru a putea acorda sprijin financiar la un număr cât mai mare de persoane, municipalitatea …