Friday , February 3 2023

Municipiul Suceava a depășit sâmbătă din nou indicele de 3 îmbolnăviri COVID la mia de locuitori

Numărul cazurilor active de COVID continuă să crească a treia zi consecutiv în municipiul Suceava, însă vestea proastă este că pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână se pune teoretic problema intrării  în scenariul roșu deoarece incidența cazurilor active de COVID-19 a crescut la peste 3‰.

Deși numărul cazurilor confirmate la nivel de județ în cursul zilei de sâmbătă este mai mic decât în cursul zilei de vineri, influența lor asupra situațiilor la nivelul municipiului Suceava s-a făcut simțită în continuare la modul negativ. Asta înseamnă că numărul pacienților care au fost diagnosticați, sâmbătă, pozitiv cu noul coronavirus este mai mare decât al celor declarați vindecați.

Potrivit primarului Ion Lungu, incidența cazurilor în municipiul Suceava a urcat de la 2,95‰ la 3,05‰.

Reamintim că și marți indicele trecuse de 3‰, municipiul Suceava situându-se la 3,02‰, motiv pentru care se prefigura luarea unor măsuri ce țin de aplicarea scenariului roșu. În dimineața zilei de miercuri, 28 octombrie, când nu avea datele despre scăderea semnificativă de la 3,02 ‰ cât era marți la 2,79 ‰, Ion Lungu a ținut online conferința săptămânală de presă și a spus că așa cum în primăvară a fost câștigată bătălia cu coronavirusul pe acea idee/slogan – „Stați acasă!” – și s-a redus numărul de cazuri de la 9,87‰, cât era la începutul lunii aprilie, la 1,81‰ pe data de 13 mai, când Suceava a ieșit din carantină, de această dată sloganul este „Să purtați mască!”.

Sâmbătă, însă, când Suceava a depășit din nou pragul de 3 la mie, Ion Lungu a evitat să facă mai multe precizări cu privire la eventualele măsuri care vor fi luate la proxima ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, obligația legală fiind ca respectiva ședință cu privire la măsurile ce țin de scenariul roșu să aibă loc în maximum 48 de ore de la comunicarea oficială a informației cu privire la intrarea unei anumite localități în scenariul roșu.

Întrebat dacă va continua să susțină și la ședința CJSU care va trebui să aibă loc până luni, inclusiv, măsurile potrivit cărora grădinițele și creșa să nu fie închise pe perioada scenariului roșu, Ion Lungu a răspuns doar că „Discutăm luni, poate nu se închid deloc!”.

Reamintim că și miercurea trecută, înainte ca DSP să comunice că față de marți incidența cazurilor active de COVID-19 a scăzut de la 3,02‰ la 2,79 ‰, edilul anunțase că va avea în vedere să propună CJSU ca măcar grădinițele și creșa să nu fie închise. Cu toate că miercuri s-a înregistrat o diminuare considerabilă a cazurilor active de COVID-19, joi a crescut incidența la 2,86 ‰ (358 de cazuri), iar vineri la 2,95 ‰ pentru ca sâmbătă să se ajungă la 3,05 ‰, municipiul reședință de județ fiind în pericol, teoretic, să intre în scenariul roșu.

Precizăm că edilul avertizase, în conferința de miercuri dimineață, că intrarea Sucevei în scenariul roșu implică un număr de 14 zile până când s-ar putea reevalua situația, în sensul trecerii la scenariul galben. (Dan PRICOPE)

 

 

Vezi si

Ministrul Mediului: ”Vom porni programul «Rabla local» în luna martie”. La Suceava, anul trecut, Primăria estima aproximativ 2.500 de beneficiari

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat joi, la Bistriţa, că programul “Rabla …