Wednesday , February 8 2023

Municipiile vor stabilirea doar prin legea finanțelor publice locale, nu și prin legile bugetului, a cotei de impozit pe venit care le revine

Marți, 3 noiembrie, au avut loc discuții în București, la sediul Ministerului de Finanțe, între conducerea Asociației Municipiilor din România cu Secretarul de Stat de la Ministerul Finanțelor Publice, Sebastian Burduja, și cu Ministrul Lucrărilor Publice și Dezvoltării Regionale, Ioan Stefan.

Primarul Ion Lungu – prim vicepreședinte al AMR – a precizat pe contul de facebook că discuțiile au fost referitoare la aprobarea bugetului de stat pentru anul 2021, menținerea cotei din impozitul pe venit la 65% în bugetul de stat pe anul 2021 la fel ca în anul 2020, preluarea finanțării de către Guvern a cheltuielilor legate de asistența socială a persoanelor cu handicap grav și a însoțitorilor acestora, asigurarea de sume de bani din fondul de rezervă pentru asigurarea încălzirii în sistem centralizat.

Pe lângă președintele AMR – Robert Negoiță, primarul sectorului 3 al capitalei – și prim-vicepreședintele AMR Ion Lungu, la întâlnirea de la Ministerul Finanțelor au luat parte și Constantin Mitache, director general al AMR, precum și primarii Lia Olguța Vasilescu – Craiova, Arpad Antal – Sfântu Gheorghe, Ionuț Pucheanu – Galați, Astrid Cora Fodor – Sibiu, Constantin Toma – Buzău, Ciprian Ciucu – sectorul 6 București, Florin Stanciu Viziteu – Bacău, Florin Cazacu – Brad. În legătură cu Legea bugetului de stat pe anul 2021 s-a discutat și privitor la asigurarea intrării în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Referitor la cota de 65% din impozitul pe venit colectat care să revină municipiilor, s-a discutat ca stabilirea cotei din impozitul pe venit (IV) care să revină localităților să se facă doar prin Legea Finanțelor Publice Locale și să se elimine practica de modificare, anuală, a acestei cote prin Legile de aprobare a bugetului de stat. De asemenea, potrivit informării postate pe site-ul AMR, au fost abordate probleme referitoare la reglementări în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și autorizării executării lucrărilor de construcții. „În urma întâlnirii s-a convenit necesitatea aprobării/includerii nivelului cotelor din IV, printr-o ordonanță de urgență care să modifice Legea 273/2006 privind Finanțele Publice Locale, precum și finalizarea discuțiilor printr-o întâlnire, săptămâna viitoare, a membrilor Comitetului Director al AMR cu primul ministru, dl Ludovic Orban și Ministrul finanțelor publice, dl Florin Cîțu”, se precizează în comunicatul de pe site-ul AMR. (D.P.)
secretarasite

Vezi si

Un elev al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni a returnat o borsetă cu bani găsită pe stradă

În data de 6 februarie a.c., în jurul orei 19.30, Ionuț-Eduard, elev al Școlii Militare …