Thursday , December 1 2022

Multă supărare printre bazarişti după decizia de mutare a chioşcurilor

Bazariştii au păreri împărţite în ceea ce priveşte măsurile luate de cei de la Primăria Suceava la cererea ISU, unii se plâng că nu au altceva de făcut, alţii încearcă să-şi verse năduful pe conducerea Primăriei, însă niciunul nu era preocupat într-adevăr de consecinţele izbucnirii unui incendiu, in condiţiile în care pompierii nu ar avea căi de acces. Primarul Ion Lungu a declarat că trebuie să se conformeze cu legea, iar celor care se vor opune li se va desface contractul de închiriere . Primarul Lungu a mai spus că, deşi în Bazar sunt hidranţi, este necesară şi construirea unui rezervor de apă  

 bazar 1 [800x600]


Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a declarat că, în urma mai multor discuţii,  a stabilit cu conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi cu persoanele care fac parte din conducerea Bazarului Suceava, că trebuie asigurate căile de acces pentru pompieri în centrul comercial fără niciun comentariu, în conformitate cu planul stabilit de ISU. “Am ajuns în ceasul al paisprezecelea şi nu mai suport niciun fel de amânare. Incepând de ieri am dat dispoziţie foarte clară să facem loc maşinilor de intervenţie ISU în Bazar, să mutăm cele aproximativ 150 de chioşcuri”, a spus, ieri, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Primarul Ion Lungu a mai spus că proprietarii chioşcurilor care vor fi evacuate din zona principală a Bazarului au două variante – ori îşi vor repoziţiona chioşcurile în partea din spate a centrului comercial, unde există spaţiu disponibil, ori li se va rezilia contractul de închiriere pentru terenul ce li s-a pus la dispoziţie de către Primărie, îşi vor lua chioşcurile şi se vor duce cu ele unde doresc, dar nicidecum în incinta Bazarului şi, cu atât mai mult, nu pe zonele ce vor deveni căi de acces pentru eventualele intervenţii ale pompierilor, în viitor.
In ceea ce-i priveşte pe comercianţii din Bazar, vestea “i-a lovit în inimă”, susţinând că fără aceste activităţi, nu vor mai avea venituri, întrucât se bazează doar pe cele de acolo. “Toţi spun că avem bani, maşini de lux sau cine ştie ce case, când noi ne ducem traiul de azi pe mâine. Ce vom face oare? cum ne vom mai întreţine familiile? Oare cei de la Primărie nu se gândesc?”, a spus o femeie contrariată de vestea primită încă de dimineaţă.
O altă vânzătoare, a spus că se va conforma cu noile modificări, întrucât altceva nu ştie să facă. “Sunt de mai bine de 20 de ani aici, altceva nu am ce să fac. Aştept să văd ce o să ne mai spună conducerea”, a spus femeia.bazar [800x600]
Cei mai mulţi dintre bazarişti au aflat de această acţiune încă de la prima oră, când au citit ştirea în OBIECTIV, însă, în sinea lor, au crezut că lucrurile nu vor sta chiar aşa. “Am citit ziarul de dimineaţă şi am văzut acolo că Primăria vrea să ne mute sau să ne desfacă contractele. Am vrut să cred că este o glumă, dar câteva ore mai târziu, s-a confirmat. Este trist, că nu Primăria ne dă mâncare, noi plătim dări la Primărie. Este destul de ciudat că în urma incendiului de la Bucureşti ne scoate pe toţi, de ce nu au făcut asta când am încheiat contractele?”, a spus femeia nemulţumită.
Intrebată ce părere are despre mutarea chioşcurilor din Bazar, o vânzătoare, foarte revoltată şi cu lacrimi în ochi, ne-a spus că este trist ce se întâmplă, întrucât condiţiile din centrul comercial nu sunt cele mai bune. “Nu ne-au construit şi nouă o hală, să nu mai stăm în frig, când toată Poliţia şi toată Garda şi toată Primăria de aici au trăit. Au luat plocoane, pentru nunţi pentru botezuri fără să plătească niciun ban, dar nu cred că o să plec din Bazar, pentru că eu am contract la Primărie de 25 de ani şi am plătit şi chirie şi de toate, să plece cei ce au venit cum au venit”, a spus femeia cu lacrimi în ochi.
In ceea ce-l priveşte pe primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, acesta a spus că nu se mai poate “pasa pisica de la unul la altul”, trebuie respectată legea. “Intr-o primă fază vor fi mutaţi aproximativ 100, ca să ne conformăm în totalitate cu cele spuse de cei de la ISU. Sunt în jur de 200 de chioşcuri, dacă nu mă înşel, ce vor fi mutate pentru a face şi un rezervor de apă şi loc pentru maşinile ISU în caz de incendiu în Bazar”, a spus primarul Ion Lungu. Edilul sucevean a precizat că deşi în centrul comercial sunt hidranţi, este necesară şi construirea unui rezervor de apă pentru a se putea opri un eventual incendiu. Cât priveşte nemulţumirile celor ce deţin chioşcuri la intrarea în Bazar, Ion Lungu a precizat că îi înţelege, dar nu are ce să facă pentru că legea trebuie respectată. “Le înţeleg nemulţumirile, dar sper să înţeleagă că nu se mai poate, iar dacă pot să-i reproşeze ceva primarului, e faptul că de atâţia ani am tot amânat această problemă, care nu mai suportă amânare”, a spus edilul sucevean. El a mai arătat că aceste măsuri de prevenire a incendiilor nu s-au inventat de astăzi, problema fiind veche, iar rezolvarea acesteia trebuia să se facă chiar de la izbucnirea ultimului incendiu în Bazar.
De menţionat că măsura de mutare a chioşcurilor din bazar pentru asigurarea traseelor ale maşinilor de pompieri în cazul unor situaţii de urgenţă este cerută încă de anul trecut de către ISU, dar nu a fost pusă până azi, în practică. (Iulia Greta NIGA)

Vezi si

Tânăr din Bogdănești, fără permis, prins extrem de beat la volan

În noaptea de marți spre miercuri, la ora 01.32, în afara localității Baia, în zona …

One comment

  1. Deci inca de anul trecut, prin “grija primarului” a fost pusa in pericol pentru diverse interese, securitatea tuturor celor care au trecut prin aceasta cloaca, care se numeste bazar, si pe unde se “sifoneaza” zilnic miliarde de lei negri. Numai saracul Netbai mai stia ce se petrece pe-acolo…
    Oare nici un procuror nu se “autosesizeaza” la aceste “asumari” de raspunderi ale primului gospodar al Sucevei, care a transformat orasul asta intr-un cotet?
    Demisia se impune URGENT!