Sunday , July 21 2024

Mozaicplastia, o operaţie în premieră realizată la secția Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Judeţean Suceava  

Miercuri, 9 martie, ortopezii de la Spitalul Județean Suceava au realizat în premieră locală o nouă procedură chirurgicală – autogrefă osteocartilaginoasă, unui tânăr de 34 de ani, victima unui accident la ski în urmă cu 3 ani, în urmă căruia au apărut leziuni importante ale cartilajului cu afectarea capacității de muncă. Procedura s-a desfășurat în cadrul unei intervenții mai ample, cu o durată de 150 de minute, intervenție care a cuprins și refacerea ligamentului încrucișat anterior, precum și corecția unei leziuni meniscale.

„ Tehnica chirurgicală are drept țintă repararea defectelor cartilaginoase prin transplantul de cartilaj și os din zone puțin folosite de la același pacient. Amplasarea tip mozaic a grefelor a inspirat denumirea tehnicii dezvoltată în anii 90 în Ungaria și ulterior răspândită în toată lumea prin preluarea de către toate marile companii medicale specializate în patologia ortopedică. Această soluție vine ca o punte peste hiatusul dintre tehnica clasică de microfracturare, la îndemână tuturor, dar limitată ca rezultate și tehnicile ultramoderne de grefare cu celule cultivate în laborator cu costuri ridicate și rezultate incerte.  Procedura se adresează defectelor de cartilaj singulare, apărute în absența altor afecțiuni generalizate la nivel articular la persoane tinere sub 50 de ani. Articulațiile care beneficiază de această tehnică sunt genunchiul și glezna, articulații deseori afectate în timpul sportului, cel mai adesea autogrefa fiind recoltată de la nivelul genunchiului.

Tehnica se poate realiza atât artroscopic cât și clasic – deschis în funcție de dimensiunile și localizarea defectului cartilaginos.

Efortul depus prin această operație vizează prezervarea articulației pe o perioadă cât mai îndelungată, astfel încât perspectiva unei artroplastii de genunchi să fie cât mai îndepărtată.

În ultimii ani s-a trecut de la artroscopii simple de excizie la suturi meniscale, ligamentoplastii de ligament încrucișat anterior sau femuro patelare, iar acum, prin dotarea serviciului cu o trusă de mozaicplastie, s-a lărgit gama de soluții terapeutice ”, a explicat dr. Marius Grămadă, medic primar ortoped.

“La reușita tratamentului ajută în bună măsură și kinetoterapia, care trebuie să înceapă imediat postoperator. Pentru aceasta pe secția de ortopedie este necesară prezența personalului specializat, chiar dacă legislația nu permite angajarea directă pe secția ortopedie a kinetoterapeutilor. Secția de Ortopedie a susținut și va susține în continuare creșterea numărului de asistenți de balneofiziokinetoterapie din cadrul spitalului astfel încât aceștia să poată desfășura o activitate susținută pe toate secțiile”, se arată într-un comunicat transmis de SJU.

Intervenția a fost realizată de o echipă formată din medici ortopezi – dr. Marius Grămadă, dr. Rareș Voinea – și medic anestezist dr. Dorin Stănescu și vine ca o dezvoltare firească a capitolului patologiei sportive în cadrul secției de Ortopedie, condusă de dr. Răzvan Bandac.

“Conducerea Spitalului Județean Suceava și Consiliul Județean au susținut și vor susține performanța în domeniul medical, totul pentru ca locuitorii județului să beneficieze de cele mai noi tehnici și dispozitive medicale”, se mai arată în comunicatul amintit. (O.S.).

 

Vezi si

Un pompier militar care transporta apă către Solca a resuscitat un bătrân căzut într-o casă din Păltinoasa

Bogdan Gorce, pompier militar la Detașamentul Rădăuți, se afla în misiune încă de sâmbătă dimineață, …