Tuesday , September 27 2022

Moștenitorii familiei Sturza au donat Ministerului Culturii conacul de la Liteni

Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunțat, joi seara, că moştenitorii familiei Sturza au donat un conac și un teren de 150.000 de metri pătrați, situate în Liteni, judetul Suceava. Proprietățile vor fi folosite de Ministerul Culturii pentru a dezvolta un centru pentru restauratorii culturali.

„O hotărâre de Guvern cu o valoare simbolică aparte, pentru că reprezintă aprobarea unei donaţii făcute de moştenitorii familiei Sturza, este vorba de un conac, cu un teren aferent de aproximativ 150.000 de metri pătrați, în  Liteni, judeţul Suceava, donaţie făcută către Ministerul Culturii, unde Ministerul Culturii urmează să dezvolte un centru de formare pentru restauratorii culturali. Este o donaţie importantă în domeniul cultural pe care Guvernul a adoptat-o prin acest act normativ în şedinţa de guvern de astăzi (joi – n.red.)”, a anunțat Dancă.

Conacul, ridicat pe la 1740, a fost retrocedat in 2003 lui Johannes Sturdza, stabilit în Germania, în temeiul Legii nr. 10/2001, în calitate de moştenitor testamentar al lui Magdalena Crupenschi. Conacul este nominalizat pe lista de patrimoniu a României.

Întemeietorul localității, boierul Iorgu Vârnav Liteanu, a ridicat conacul  în vremurile în care locuia aici cu familia. Comuniștii au preluat cladirea  în 1948, au transformat-o în sediu IAS, din anii 50 până în 2002 a devenit casă pentru copii orfani, iar apoi, după retrocedare către proprietari, soții Johannes, 89 de ani și Rodica Sturdza, 79 de ani, stabiliți în Germania, a intrat pe calea degradării totale.

In ciuda repetatelor demersuri de a vinde proprietatea, care conține inclusiv circa 1,5 hectare de teren și anexe, Johannes Sturdza, descendent al domnului Moldovei Ioniță Sandu Sturdza (1822-1828), s-a lovit numai de refuzuri ori discuțiile s-au blocat din cauza prețului. (O.S.)

Vezi si

 Razie de amploare în Fălticeni. Peste 100 de amenzi aplicate; trei șoferi bețivani sau fără permis au ajuns în arest 

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni au organizat luni, 26 septembrie 2022, între orele 08.00 …

No comments

  1. E vorba de orașul Liteni !