Monday , November 28 2022

Most wanted-ul Marian Iaholnic – Coslac, gasit ascuns in podul ACET Siret

Fostul poliţist de frontieră, care era dat în urmărire internaţională din anul 2009, a fost găsit în podul ACET Siret, loc în care ajungea prin podul casei sale . Marian Iaholnic – Coslac era căutat de poliţişti pentru că se sustrăgea de la executarea a opt ani de închisoare pe care i-a primit în dosarul „Tigareta zero” pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi complicitate la contrabandă  

marian iaholnic coslac_tn

Poliţiştii din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale, sprijiniţi de către agenţii din cadrul Poliţiei oraşului Siret, au desfăşurat investigaţii complexe pentru localizarea şi capturarea fostului poliţist de frontieră Marian Iaholnic – Coslac pe numele căruia exista un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis de către Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti din data de 29 septembrie 2010. In urma activităţilor desfăşurate de poliţişti s-a reuşit depistarea lui Iaholnic – Coslac, care era dat în urmărire internaţională pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi complicitate la contrabandă, acesta fiind condamnat la opt ani de închisoare.
Astfel, ieri în arestul IPJ Suceava a fost încarcerat fostul poliţist de frontieră. Acesta a fost găsit în podul ACET Siret, accesul în această locaţie făcându-se prin podul casei sale, cale ce era disimulată spre încăperea instituţiei menţionate.
Marian Iaholnic Coslac, fost poliţist de frontieră, a fost dat în urmărire internaţională, în data de 5 martie 2009, după ce a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru luare de mită şi complicitate la contrabandă. Despre Iaholnic Coslac, care are acum 53 de ani, se credea că este plecat din ţară de mai mulţi ani, din vremea în care se prefigura deja condamnarea lui în dosarul pe care judecătorii l-au numit la vremea respectivă “Tigareta zero”, fiind primul dosar de anvergură ce a vizat contrabanda cu ţigări la graniţa româno – ucraineană, faptele care au stat la baza întocmirii acestui dosar petrecându-se în anii 1994 – 1995, mai înainte de mult mai mediatizata afacere “Tigareta I” al cărui principal exponent a fost Zaher Iskandarani. Pe scurt, Marian Iaholnic Coslac, împreună cu alţi poliţişti de frontieră şi vameşi au pus la cale o reţea de introducere în ţară a ţigărilor de contrabandă prin vama Siret, din Ucraina. In calitatea sa de poliţist de frontieră, Iaholnic Coslac a înlesnit actul de contrabandă, făcând şi trafic de influenţă în acest sens, primind în schimb mită consistentă. In dosarul vechi de 20 de ani, condamnarea acestuia la opt ani de închisoare a fost pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti, în 2008. Latura civilă a dosarului, prin care acesta şi ceilalţi complici ai săi, unii decedaţi între timp, au fost obligaţi la plata diferitelor sume către bugetul de stat a fost soluţionată definitiv abia de curând, în urma deciziei Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cu acest prilej, Poliţia Română chemată să pună în aplicare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea emis pe numele lui Marian Iaholnic Coslac, negăsindu-l la domiciliul său din oraşul Siret, a decis să îi posteze fotografia şi datele personale pe site-ul propriu, la rubrica “most wanted”. Interesant este că, deşi dat dispărut de mai mulţi ani din ţară, fostul poliţist de frontieră şi-a supravegheat cu atenţie desfăşurarea proceselor, fiind prezent la termene prin intermediul avocaţilor aleşi, depunând, prin aceştia apeluri sau recursuri împotriva soluţiilor date de instanţele de judecată.
De reţinut că ceilalţi inculpaţi în dosar, condamnaţi la ani mai puţini de închisoare şi-au ispăşit deja pedepsele, reintegrându-se în societate. Marian Iaholnic Coslac probabil aşteapta probabil prescrierea faptelor pentru care a fost condamnat. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Flutur: Despre Bucovina trebuie vorbit și luptat în fiecare zi

Săptămâna aceasta a debutat cu manifestări prilejuite de Ziua Bucovinei. Iar ziua de luni a …