Friday , December 9 2022

Modificări în privinţa Legii de protecţie şi promovare a drepturilor persoanelor cu handicap

Nechifor665 [800x600]

 „Acum s-a făcut dreptate, iar persoanele cu handicap ireversibil nu vor trebui să mai facă drumuri inutile de fiecare dată, justificat sau nu, să mai stea la cozi interminabile ca să li se confirme, încă o dată, un diagnostic pe care îl ştiau deja”, a declarat preşedintele Partidului Social Democrat Suceava, Cătălin Ioan Nechifor

 
La sfârşitul săptămânii trecute a fost promulgată Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor peroanelor cu handicap. Conform acestei legi, persoanele care au un handicap ireversibil nu vor mai fi umilite prin chemarea lor la reevaluările periodice de către Comisia de evaluare. Legea prevede că persoanele pentru care Comisia de Evaluare a stabilit un termen permanent al certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap se prezintă pentru reevaluare doar în situaţia în care se solicită acest lucru ca urmare a agravării condiţiei lor medico-psiho-sociale sau în cazul în care sunt convocaţi de către structurile competente în cazul unor suspiciuni justificate.
In scurt timp va apărea propunerea legislativă şi în Monitorul Oficial al României pentru a deveni lege şi a intra efectiv în vigoare. „Acum s-a făcut dreptate, iar persoanele cu handicap ireversibil nu vor trebui să mai facă drumuri inutile de fiecare dată, justificat sau nu, să mai stea la cozi interminabile ca să li se confirme, încă o dată, un diagnostic pe care îl ştiau deja. Mulţumim tuturor colegilor din Parlamentul României pentru adoptarea acestei legi. Considerăm că acestor persoane li s-a acordat dreptul cuvenit care să le mai aline măcar puţin suferinţa”, a apreciat preşedintele Partidului Social Democrat Suceava, Cătălin Ioan Nechifor.
O altă veste bună pentru aceste persoane este pe plan financiar deoarece Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a pus în dezbatere publică un proiect care propune modificarea legii privind compensarea financiară a adulţilor cu handicap grav. Această propunere ar urma să aducă cuantumul alocaţiei la realităţile anului 2014, pentru că indicele preţurilor de consum a crescut semnificativ din 2008, atunci când alocaţia persoanelor adulte cu handicap grav era de 202 lei. Propunerea legislativă urmează a fi publicată în Monitorul Oficial al României pentru a deveni lege şi a intra efectiv în vigoare. (O.S.)

Vezi si

Amendă de 40.000 lei pentru o firmă de dezmembrări auto din comuna Moara

Garda de Mediu Suceava a primit o sesizare privind disconfortul provocat vecinătăților prin zgomot, fum …