Wednesday , April 7 2021

Ministrul Muncii, la Suceava: După 29 de ani de muncă agricolă, pensia calculată  în baza contribuției e de 591 de lei

Un agricultor din județul Suceava care are 29 de ani de muncă în sistemul agricol are calculată o pensie în baza contribuției în valoare de 591 de lei, a transmis, joi, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.

“După 29 de ani de muncă în sistemul agricol, pensia de bătrânețe calculată în baza contribuției este de 591 lei, la care statul adaugă diferența de până la 800 lei cât este pensia socială. Este realitatea dintr-un dosar de pensie de agricultor pe care l-am avut astăzi în mână la Casa Județeană de Pensii Suceava. Evident, un dosar cu șină vechi de aproape 30 de ani, cu documentele scrise de mână și foi îngălbenite. Sunt alte 10.000 de dosare similare de agricultori ce trebuie evaluate și introduse în sistem electronic, aici, la casa de pensii din Suceava”, a spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a făcut o comparație între pensiile agricultorilor și pensiile speciale, argumentând astfel nevoia de reformă a sistemului de pensii.

“La nivel național, pensia medie pentru limita de vârstă la agricultori este de 672 lei și sunt aproape 250.000 de astfel de pensionari. Pe de alte parte, pe legi speciale, cea mai mică pensie medie este de 4.930 lei, iar cea mai mare pensie medie este de 19.800 lei. Cifre care, puse unele lângă altele, ne fac să apăsăm și mai mult pe accelerație când e vorba de reforma sistemului public de pensii”, a apreciat Raluca Turcan.

La finalul vizitei sale la Casa Județeană de Pensii Suceava, mi­-nistrul Muncii a indicat că un număr de 262 de dosare de pensie fuseseră evaluate în timpul vizitei sale de aproape două ore.

“Când am ajuns la Casa Județeană de Pensii Suceava, 3.338 de dosare de pensii fuseseră deja evaluate. În momentul în care am terminat vizita, după aproape două ore, numărul dosarelor evaluate ajunsese la 3.600. În total, numărul dosarelor de la casa din Suceava este de aproximativ 155.000, dintre care 142.000 de dosare în sistemul de stat și alte 10.000 de dosare ale agricultorilor, în format letric (dosar cu șină), adică imposibil de recalculat dacă aceste date nu sunt transferate în format electronic. Am încercat să identificăm soluții pentru ca această activitate intensă a caselor de pensii din toată țara să fie susținută cu personal suplimentar și tocmai de aceea am decis, în primă etapă, ca 70 de angajați ai Inspecției Muncii să fie detașați pentru o perioadă determinată și să ajute la evaluarea dosarelor. În paralel, demarăm proiectul pentru accesare de fonduri europene prin care să finanțăm achiziția de echipamente și soft, dar și angajarea de personal suplimentar pe perioadă determinată și stimularea angajaților implicați în activitatea de evaluare”, a precizat Raluca Turcan.  (Agerpres)

Vezi si

Președintele Academiei Române: Mănăstirea Voroneţ a fost, pentru istoria românilor, o adevărată universitate creştin-ortodoxă (FOTO-VIDEO)

Mănăstirea Voroneţ a fost, pentru istoria românilor, mai ales a celor de la sud şi …